TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Kalchstraße 8

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:

* Julius Guggenheimer, geboren 1895, vluchtte naar Nederland, geïnterneerd Westerbork, gedeporteerd 1943 Sobibor, vermoord 4 juni 1943.
* Regina Kornelie Guggenheimer née Metzger, geboren 1891, vluchtte naar Nederland, geïnterneerd Westerbork, gedeporteerd 1943 Sobibor, vermoord 4 juni 1943.
* Lotte Lore Guggenheimer, getrouwd met naam Michaelis, geboren in 1913, vluchtte in 1939 naar Engeland.
* Fritz Heinrich Guggenheimer, Fred Grant, geboren in 1920, ‘protective custody’ 1939 Dachau, vluchtte in 1939 naar Engeland.

Julius Guggenheimer en Regina Metzger trouwden in 1912. Ze kregen twee kinderen, Fritz en Lotte-Lore. In 1919 nam hij het familiebedrijf over en transformeerde het in een witgoed-, wol- en hoedenwinkel aan de huidige Kalchstrasse 47. Het gezin woonde boven de "Elephanten" -apotheek aan de Kalchstrasse 8.

Hij diende als officier in de Eerste Wereldoorlog, met de bedoeling Memmingen te beschermen. Van 1919-1922 was hij een leider in het Israëlitische culturele comité. Hij hielp in 1935 bij de oprichting van de Joodse Mannenvereniging.

Julius Guggenheimer werd bekend als een bekwaam fotograaf - portretten van Memmingen-families en foto's nu in de archieven van Memmingen. Hij richtte en leidde een fotografenvereniging die voor iedereen openstaat.

Na de Pogromnacht van november 1938 werden Julius en Fritz Guggenheimer opgesloten in Dachau. Julius werd als eerste vrijgelaten en slaagde erin, via zijn connecties, Fritz ook vrij te krijgen. Beiden keerden terug naar Memmingen. In juli 1939 kregen Julius en Regina een vergunning om naar Nederland te emigreren; zij ging eerst; hij volgde een maand later. In Amsterdam woonden ze boven zijn fotostudio aan de Michelangelostraat 60. Hij specialiseerde zich in portretten, reclame en architectuur.

Hun volwassen kinderen vluchtten allebei naar Engeland en overleefden, maar Julius en Regina mochten Nederland niet verlaten. Ze zijn opgepakt, naar Westerbork gebracht en vandaar naar Sobibor gedeporteerd waar ze op 4 juni 1943 zijn vermoord.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

47.986152, 10.182167