TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Executiemonument Spaarbankbosch

Op 9 april 1945, een dag voor de bevrijding, werden 3 jonge mannen in dit bos geŽxecuteerd. De lichamen van Albert Eggen, Sybrand Jan van der Linde en Johan Dhont werden 2 dagen later gevonden.

Eggen werd meegenomen door Duitse soldaten die op zoek waren naar zijn oudste broer, die ook Albert heette. De oudste zat bij het verzet en hij was een van diegenen die een wegversperring van de Duitsers weghaalde, om oprukkende geallieerde troepen vrij baan te geven. De jongste Albert, ook wel 'Broer' genoemd, zat bij zijn ouders ondergedoken om de Arbeidseinsatz, oftewel arbeidsinzet, te ontlopen. Toen de Duitsers kwamen, kon hij niet meer wegkomen. Dhont was elektricien in werkkamp Ten Arlo tussen Hoogeveen en Zuidwolde. Hij was ontevreden over de loonbetaling en werd brutaal en opstandig. Op 7 april zei hij tegen de Duitsers dat ze maar snel moesten wegwezen. Daarop werd hij vastgezet. Het was de vluchtende Oostenrijkse rechter Behringer die bevel gaf de drie jongemannen te executeren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)