TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Franse Soldaten Westerbegraafplaats Gent

Dit monument op de Westerbegraafplaats herdenkt de Franse soldaten die omkwamen in de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871), de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog.

Monument in blauwe hardsteen. Op een getrapt verhoog zijgt een levensgrote, bronzen, Franse infanteriesoldaat tegen een obelisk neer. De soldaat is in uniform en draagt een rugzak, zijn linkerarm zit in een draagverband. De obelisk vertoont invloed van de art nouveau door zijn afgeronde vormen, versierd met krullen en accoladebogen.

Boven het soldatenhoofd staat volgende tekst op de obelisk:
"Aan de Franse soldaten gestorven voor het vaderland ",
waaronder "1870-71/ 1914-18/ 1939-45".

Alle letters zijn met bladgoud gekleurd. De eerste 4 regels zijn in reliëf uitgewerkt, de onderste vier zijn in de steen gekapt en dus duidelijk later toegevoegd.
Boven de tekst is in reliëf een lauwerkrans met gestrikt lint uitgewerkt, waarin een Latijns kruis en 2 struisvogelveren te zien zijn. Struisvogelveren waren in het oude Egypte het attribuut van de godin Maat, beschermster van de kosmische orde, het evenwicht en de vrede.

Het monument werd opgericht ter ere van de Franse soldaten die stierven tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 en werd gefinancierd door La Société Française de Bienfaisance de Gand. Omdat het pas op 1 juli 1900 werd ingehuldigd, waren de overledenen eerst elders begraven. Door een archiefbrand kon men echter niet meer alle namen van de overledenen achterhalen.
De 8 namen die men destijds wel kon terugvinden, zijn in de drie overige zijden van de obelisk gekapt. Ook deze waren met bladgoud versierd.
Na beide Wereldoorlogen, kapte men gewoon de data bij in de steen.

Bron : Inventaris onroerend erfgoed – Erfgoedobject "Oorlogsgedenkteken Franse soldaten "

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries + Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Demeester (1), Marie-Christine Vinck (2, 3, 4, 5)