TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Große Straße 55

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
* Louis Löwenstein, geboren 1868, gedeporteerd 1942 naar Theresienstadt, 1942 Treblinka, vermoord.
* Johanna Löwenstein née Jacobs, geboren 1859, vernederd / beroofd van rechten, overleden 26 mei 1938.
* Bertha Weinberg née Löwenstein, geboren 1897, lot onbekend.
* Rosa Löwenstein, geboren 1900, gedeporteerd 1942 naar Theresienstadt, vermoord op 27 april 1944.
* Henriette Kamenetzky née Löwenstein, geboren 1895, ‘Polenaktion’ 1938, Bentschen / Zbaszyn, 1942 Treblinka, vermoord.
* Mathilde Löwenstein, geboren 1879, lot onbekend.

Louis en Johanna Löwenstein waren de ouders van Bertha, Rosa, Henriette en Mathilde. Een boycot van zijn textielbedrijf begon in 1936. Twee jaar later stierf zijn vrouw Johanna en werd hij gedwongen zijn huis aan de stad te verkopen (maar in 1939 vroeg hij de burgemeester om het geld van de verkoop). Tijdens de Kristallnacht 1938 gooide de menigte stenen naar de ramen, dreef het gezin de straat op en vernielde het pand. Dakloos ging hij naar Hameln, waar dochter Henriette Kamenetzky née Löwenstein hem opnam. Hij was van plan naar Palestina te emigreren. In 1942 werden hij en dochter Rosa naar Keulen overgebracht en naar Theresienstadt gedeporteerd. Ze werd daar vermoord; hij in Treblinka. Het lot van zijn andere dochters Mathilde Löwenstein en Bertha Weinberg na hun vertrek uit Ibbenbüren is niet bekend.

Henriette Löwenstein trouwde met Salomon Kamenetzky, een Pools staatsburger die in Duitsland woont. Hun zoon Hermann werd geboren in 1920 en hun dochter Eva in 1928. Van de vier overleefde alleen Hermann door naar Palestina te vluchten. De andere 3 werden onderworpen aan de nazi "Polenaktion" van 1938, die Poolse Joden die in Duitsland woonden, dwong te vertrekken. Stolpersteine ​​voor deze Kamenetzky-familie bevinden zich op Königstraße 2 in Hameln.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.279385, 7.712046