TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Hauptstraße 5

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
* Siegmund Gottschalk, geboren 1891, gedeporteerd 1941, Riga, vermoord 1942.
* Rosa Gottschalk geboren Salomonsohn, geboren 1880, gedeporteerd 1941, Riga, vermoord 1942.

Siegmund Gottschalk en zijn vrouw Rosa verloren hun huis aan de Hauptstraße 5 toen zijn veehandel in 1937 mislukte vanwege de anti-joodse maatregelen van de nazi's. Ze werden opgevangen door buren Josef Bruns en zijn dochter Klara, die ze ruimte gaven in hun eigen huisje. Tijdens de Kristallnacht in november 1938 werd het huis van de Bruns beschadigd door het Joodse echtpaar dat er woonde. De mannen van de SA (Sturmabteilung = nazi-paramilitairen) eisten dat Siegmund zich zo haastig aankleedde dat hij nog op blote voeten liep toen ze hem in zogenaamde "beschermende hechtenis" namen. Hij werd twee weken later vrijgelaten. De Bruns bleven de Gottschalks ruimte in hun huis bieden, ondanks het feit dat ze werden lastiggevallen door nazi-sympathisanten. In december 1941 werden Siegmund en Rosa gearresteerd en naar Riga gedeporteerd. Ze zijn ergens in 1942 vermoord.

Hermann Löhring en studenten van de Anne-Frank Realschule maakten een document van 100 pagina's over de Gottschalks en de tijd waarin ze leefden: "Uroma, wer waren die Gottschalks? Fragen nach einer jüdischen Familie aus Nienborg." Overgrootmoeder, wie waren de Gottschalks? Vragen over een joods gezin uit Nienborg. ")

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)