TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingssteen Stadsring 63 (was Wijersstraat 7)

Hier in Amersfoort is op 23-05-2017 één Herdenkingssteen gelegd voor:

ARNOLDUS VAN DAAL, omgekomen op 22-05-1945 in Neustadt.

Tijdens de oorlog is hij commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) afdeling Boskoop, onder de schuilnaam ‘Landman’. Arnoldus is gearresteerd en zit van 19 december 1944 tot 6 maart 1945 gevangen in het Oranjehotel te Scheveningen en daarna tot 15 maart 1945 in Kamp Amersfoort. Op die dag is hij gedeporteerd naar Duitsland en komt aan in Neuengamme op 18 maart 1945.

Bij de nadering van de bevrijders worden de gevangenen uit de kampen met de zogenaamde "dodenmarsen" opgedreven naar Neustadt – in de Lübecker Bocht in Noord-Duitsland. Daar worden zij aan boord gebracht van een drietal schepen, waaronder de Cap Arcona, die de gevangenen – welke de marsen hadden overleefd – naar Zweden zouden brengen. Maar deze schepen worden op 3 mei 1945 gebombardeerd door de Royal Air Force, waarbij ruim 7000 mensen omkomen. Arnoldus is een van de overlevenden van het bombardement, maar na de bevrijding – op 22 mei 1945 – bezwijkt hij in Neustadt alsnog aan de gevolgen van de ontberingen.

Arnoldus wordt ook herdacht op het oorlogsmonument in Boskoop.

Deze herdenkingssteen ligt hier voor oorlogsslachtoffers, gedeporteerd en/of vermoord in de Tweede Wereldoorlog. In Amersfoort worden de herdenkingsstenen ook toegekend aan verzetsstrijders, die om het leven zijn gekomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dcik de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne

52.15486, 5.38327