TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Eutritzscher Straße 45

Deze stolpersteïne (struikelstenen) herdenken:
* Friedrich Teutsch, geboren 1882, vluchtte 1938 naar Nederland, geïnterneerd in Westerbork, gedeporteerd 1943 naar Auschwitz, vermoord op 3 september 1943.
* Elisabeth Teutsch née Teutsch, geboren 1898, vluchtte 1940 naar Nederland, geïnterneerd in Westerbork, gedeporteerd 1943 naar Auschwitz, vermoord op 3 september 1943.
* Kurt Teutsch, geboren in 1921, vluchtte in 1938 naar Tsjecho-Slowakije, in 1939 naar Engeland, VS.
* Hans Josef Teutsch, geboren 1923, vluchtte in 1939 naar Engeland.

Elk lid van deze Teutsch familie verliet Duitsland voor de oorlog. De zonen wisten afzonderlijk naar Engeland te komen en overleefden, maar de ouders, die naar Nederland waren ontsnapt, werden daar meegesleurd en vermoord.

Friedrich Teutsch opende in 1914 een textielgroothandel in Leipzig en trouwde 6 jaar later met Elisabeth Babette Teutsch. Hun twee zonen werden binnen de volgende 3 jaar geboren. De jongens waren atleten, maar werden gehinderd door hun joodsheid.

In augustus 1938, toen de jongens 15 en 17 jaar oud waren, ging Friedrich alleen naar de VS om visa voor zijn gezin te regelen. Maar het lukte hem alleen om de jongens op een visumwachtlijst te krijgen. Op de terugweg naar Europa kreeg hij te horen dat de Gestapo hem op 11 november 1938 had geprobeerd te arresteren in het appartement aan de Eutritzscher Strasse. Hij verbleef in Rotterdam.

Op de ochtend na de Kristallnacht waarschuwde de Gestapo Hans dat als hij over zes maanden nog in Leipzig was, hij zou worden gearresteerd en naar Sachsenhausen zou worden gebracht. In die tijd wist hij een plaats te bemachtigen op een Kindertransport naar Engeland en in mei 1939 bracht zijn moeder hem naar het station, in de verwachting dat hij hem nooit meer zou zien. Hij bleef in Engeland en veranderde zijn naam in John Toyne. Hij studeerde, werkte en trouwde.

Kurt Teutsch had smelten gestudeerd in Duitsland en ging vervolgens in 1937 naar een technische hogeschool in Sudetenland. Het jaar daarop vluchtte hij naar Praag, vervolgens in 1939 naar Engeland en tenslotte naar de Verenigde Staten, waar hij psychiater werd. Hij stierf in 2005 in Los Angeles.

In het voorjaar van 1940 werd Elisabeth (nog steeds in Leipzig) gedwongen te verhuizen naar een "Judenhaus". Toen, in december, werd ze uit Duitsland gestuurd - naar haar man in Assen in Nederland. In oktober 1942 werden beiden naar kamp Westerbork gestuurd. Eind augustus 1943 werden ze naar Auschwitz gedeporteerd waar ze onmiddellijk werden vermoord. Friedrich Teutsch was 60 jaar oud; Elisabeth was 45.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het plaatsen van de eerste Stolpersteine ​​in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Inmiddels zijn er in veel landen Stolpersteine. Ze herdenken de slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme).

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine. Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10 cm, met aan de bovenkant een bronzen plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst. De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer. Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument. Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.356727, 12.376542