Laatste nieuws

16nov

Nazi-kleding gevonden bij verbouwing van huis

Bewoners van een huis in Hilversum zijn bij een verbouwing op nazi-kleding uit de Tweede Wereldoorlog gestuit: een jas en een pet. Ook kwam een klein legerbruin jasje te voorschijn, vermoedelijk van een kind. De kleding lag verstopt onder een luik in de vloer van de zolder.

Lees meer

16nov

Hendrik tekende voor de Waffen-SS en sneuvelde 3000 kilometer van huis

In de huiskamer van de familie Hoeks in Berghem hing een familiefoto prominent aan de wand. Oom Jan, oom Hendrik en oom Mies staan op die foto, vertelt neef Leo Hoeks. Over oom Jan en oom Mies werd volop gesproken. Geen woord over oom Hendrik. Niet één woord. Het zwijgen over Hendrik was veelzeggend.

Lees meer

15nov

Vader Nico van Esmond was leider van de Grote Bankroof in Almelo: ‘Inspireert me nog steeds’

Hij is de zoon van verzetsstrijder Derk Smoes, maar wil zijn naam niet dragen. Vandaag, 75 jaar na de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis, blikt Nico van Esmond (69) nog één keer terug. „Als je geen vader hebt gehad, kun je hem ook niet verliezen.”

Lees meer

15nov

Netflix past documentaire aan na Pools protest

In een documentaire over nazi-kampbeul John Demjanjuk komen kaarten voor waarin de concentratiekampen van de nazi's zijn ingetekend in het moderne Polen.

Lees meer

15nov

World War 2 Youtube Serie - War Exiles: Kaiser Bill, Polish Forces, and US Volunteers

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

12nov

Foto van kapotgeschoten Rhenen eerste Utrechtse inzending voor oorlogsfotocampagne

PROVINCIE UTRECHT - Drie jonge meisjes staan achter een kinderwagen in een straat vol kapotgeschoten huizen in Rhenen. Achter hen staat een man, keurig in pak, met gebogen hoofd voor een geruďneerd gebouw. Dat is het beeld dat Commissaris van de Koning Hans Oosters uitkoos als eerste Utrechtse inzending voor de landelijke campagne 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'.

Lees meer