Diete Oudesluijs houdt zich al sinds begin jaren negentig bezig met de geschiedenis van concentratiekamp Sachsenhausen. In 2021 verscheen bij uitgeverij Aspekt haar boek ‘Sachsenhausers: Sterker dan de dood’. De schrijfster heeft in de loop der tijd verschillende Sachsenhausers en/of hun familie leren kennen. In het kamp van de nazi’s nabij Berlijn hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog mogelijk zo’n 5000 Nederlanders voor korte of langere tijd gevangen gezeten. Hun ervaringen worden uitvoerig beschreven. Ook de geschiedenis van het kamp en de latere gedenkplaats wordt behandeld. Collega-schrijfster en medewerkster van TracesOfWar Annabel Junge stelde Diete Oudesluijse via e-mail enkele vragen over haar onderzoek en haar boek.
Het beeld van kaalgeschoren ‘moffenhoeren’ is welbekend, maar vrouwelijke collaboratie tijdens de Duitse bezetting nam verschillende vormen aan.
Hij zou als bewaker hebben gewerkt in concentratiekamp Sachsenhausen en zo betrokken zijn geweest bij de moord op 3518 mensen.
Heiligverklaring Titus Brandsma: Zondag wordt de Nederlandse priester Titus Brandsma, die omkwam in concentratiekamp Dachau, heiligverklaard door paus Franciscus.
Paus Franciscus heeft de Nederlandse pater en verzetsstrijder Titus Brandsma (1881-1942) zondagmorgen heilig verklaard. Dat gebeurde tijdens een ceremonie op het bomvolle Sint-Pietersplein.
Dit jaar is een lijst gepubliceerd van de 1150 mensen die in mei 1940 om het leven zijn gekomen. Hun namen staan centraal.