Specials

  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 28 februari 2010

Operatie Catapult: strijd tussen bondgenoten


  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 29 november 2013

Sikorski, Wladyslaw


  • Artikel door Jeroen Koppes
  • Geplaatst op 12 oktober 2014

Operatie Stack


  • Artikel door Wijnand de Gelder
  • Geplaatst op 30 juni 2019

Op eigen gezag


  • Artikel door Frans van den Muijsenberg
  • Geplaatst op 3 december 2008

Brandsma, Titus


Laatste nieuws

16jul

Getouwtrek om Vierdaagse Nijmegen tijdens oorlog

NIJMEGEN - De organisatie (Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding) van de Vierdaagse Afstandmarsen Nijmegen denkt in het voorjaar van 1940 vanwege de oorlog geen wandeltocht te kunnen houden. De meeste medewerkers zijn gemobiliseerd, logistieke medewerking van militairen is uitgesloten en de wandelroutes lopen deels vlak langs grensgebied met Duitsland. Een krant meldt: 'De leiding der marschen is dan ook van mening, dat met deze onzekerheid het niet verantwoord is, dit jaar den 30sten marsch te houden'.

Lees meer

16jul

Canadees Andrew Hill volgt strijdende opa en wandelende vader naar Groesbeek

GROESBEEK - Op de Canadese begraafplaats in Groesbeek liggen 2.619 Canadese soldaten die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks worden ze herdacht met een indrukwekkende ceremonie. Verschillende soldaten die begraven liggen in Groesbeek vochten samen met de opa van Andrew Hill voor vrijheid. 'Ik ben heel trots om hier nu te staan', zegt Hill.

Lees meer

16jul

Adolf Hitler overleefde aanslag dankzij tafelpoot

Het was de aanslag op Adolf Hitler, die bijna lukte. De FŁhrer overleefde de bomexplosie, deze week precies 75 jaar geleden, maar gevoegd bij de ontwikkelingen in NormandiŽ en aan het Oostfront verloor hij door de moordpoging de hoop om de oorlog te winnen.

Lees meer

16jul

Joodse nabestaanden krijgen geld terug voor erfpacht tijdens Tweede Wereldoorlog

De gemeente Den Haag heeft negen mensen een schadevergoeding gegeven, omdat zij of hun voorouders na de Tweede Wereldoorlog een naheffing voor erfpacht en straatbelasting hebben moeten betalen. Dit terwijl hun huizen waren ingenomen door de Duitse bezetters. Het gaat in totaal om 55.000 euro.

Lees meer

15jul

Codekraker Alan Turing op nieuw Brits biljet van 50 pond

In de Tweede Wereldoorlog kraakte hij de geheime Enigma-code van de Duitsers, zodat de geallieerden geheime boodschappen van de Duitsers konden lezen.

Lees meer

14jul

Duikers vinden geen spoor van vermiste onderzeeŽr, wel wrakken en slakken

Al 75 jaar wordt de Nederlandse onderzeeŽr O-13 vermist. Duikers probeerden nu het vaartuig terug te vinden, maar vonden vooral andere wrakken, afval en zeedieren.

Lees meer