Een dag nadat bekend werd dat het soldatenbeeld in Schijndel wéér weg is, lopen de gemoederen in de buurt woensdag hoog op. Een buurvrouw zegt de 'gastjes' op camera te hebben. Ze gaan er op een fatbike met het beeld vandoor. Het is de tweede keer dat het beeld is meegenomen. Het werd ook al eens toegetakeld. De gemeente zoekt naar een oplossing.
DEURNE/ASTEN/SOMEREN - Ook ‘De Peel herrijst’ verschijnt in boekvorm. Samen met voorganger ‘De Peel onder vuur’ goed voor een uitvoerige beschrijving van de Tweede Wereldoorlog in Deurne, Asten, Someren en omgeving - vanaf de Duitse inval tot aan de wederopbouw. De Peel herrijst wordt in september geleverd, maar is nu al te reserveren.
Het beeld van een militair zittend op een bankje in Schijndel is wéér verdwenen, blijkt dinsdagmiddag. Het is de tweede keer dat het standbeeld weg is. En eind juni werd ook al een deel van het geweer van de militair afgezaagd. Nu zit er op het bankje helemaal geen standbeeld meer.
Een mozaïekpaneel uit de Romeinse tijd is na tientallen jaren weer terug in de oude Romeinse stad Pompeï. Het paneel werd in de Tweede Wereldoorlog gestolen door Nazi-Duitsland.
In samenwerking met Fort Pannerden en Kasteel Doornenburg heeft Kunstcollectief Gelderse Poort vrijwillig enkele projecten rondom het thema 80 jaar vrijheid gerealiseerd. Eén daarvan is een korte film, waarin mensen tussen de 10 en 100 jaar de vraag gesteld is wat zij vinden van 80 jaar vrijheid. Aarzelende, zoekende antwoorden van de jongeren tot boeiende betogen van oudere mensen. De vraag is gesteld aan beide kanten van de grens, om te ervaren wat de verschillen zijn: eigenlijk geen.
Het treinstation van Karya is door Griekenland erkend als historische locatie. Tijdens de oorlog verrichtten Joodse dwangarbeiders er onder nazi-leiding extreem zwaar werk.