TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Nieuwste artikelen

614th Tank Destroyer Battalion
 • Artikel door Samuel de Korte
 • Geplaatst op 19 maart 2022

614th Tank Destroyer Battalion

Op 25 juli 1942 werd het 614th Tank Destroyer Battalion geactiveerd in Camp Carson, Colorado. Zoals gezegd, de eenheid bestond uitsluitend uit zwarte Amerikaanse soldaten. Dit was bijzonder, want het aantal gevechtseenheden voor zwarte soldaten was beperkt. De Amerikaanse samenleving was gesegregeerd, wat betekende dat zwarte Amerikanen als het ware afgezonderd waren van de witte samenleving.

Bombardement op Mierlo-Hout, 28 augustus 1944
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 31 januari 2022

Bombardement op Mierlo-Hout, 28 augustus 1944

Na de bevrijding van Parijs op 25 augustus 1944 rukten geallieerde troepen snel naar het noorden op. Het zou echter nog precies een maand duren voordat Helmond helemaal bevrijd werd. Brussel werd op 3 september bevrijd, Antwerpen een dag later. Voor de grondtroepen uit was een waar luchtoffensief aan de gang. Met zowel bommenwerpers als jagers werden gronddoelen aangevallen. De spoorwegen en de treinen die er nog op reden, werden steeds meer het doel van deze vliegtuigen.

August-Euler-Flugplatz in Darmstadt
 • Artikel door Pieter van Wijngaarden
 • Geplaatst op 11 januari 2022

August-Euler-Flugplatz in Darmstadt

Welke universiteit in Europa heeft een eigen vliegveld? De Technische Universiteit in Darmstadt beschikt hier wel over, vanwege onder meer de aanwezigheid van een bijzondere windtunnel. Op het vliegveld bevindt zich nog steeds dit opmerkelijke hoge gebouw met daarin grote ventilatoren. Het was een ontwerp van Dr.-Ing. Nicolaus Scheubel dat gebouwd werd in de jaren 1934-1935, in opdracht van de Technische Universiteit-Darmstadt-Griesheim. Hier werden luchtstromen berekend op militaire vliegtuigontwerpen voor nazi-Duitsland. In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog werd de installatie gedemonteerd en vernietigd om te voorkomen dat deze in Amerikaanse handen viel.

Explosie molen 'Onze Rika' te Bennekom, 23 november 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 22 november 2021

Explosie molen 'Onze Rika' te Bennekom, 23 november 1944

Op 23 november 1944 vond in Bennekom een explosie plaats in en rond de voormalige molen 'Onze Rika' aan de Molenweg. In en rond de restanten van de molen en de maalderij hadden de Duitsers een munitieopslagplaats gecreŽerd. De oorzaak van deze explosie is nooit bekend geworden. Bij dit gebeuren kwamen 73 Duitse militairen om het leven.

Operatie Market Garden: Tweede aanval op de Waalbrug, 18 september 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 18 september 2021

Operatie Market Garden: Tweede aanval op de Waalbrug, 18 september 1944

In de vroege ochtend van 18 september 1944, de tweede dag van Operatie Market Garden, deed Company G van het Amerikaanse 508th Parachute Infantry Regiment langs een oostelijke naderingsroute een tweede poging de Waalbrug (verkeersbrug) bij Nijmegen in handen te krijgen. In de avond van 17 september 1944, hadden Company A en Company B van hetzelfde regiment een eerste aanval op de Waalbrug bij Nijmegen uitgevoerd in een poging deze in handen te krijgen. Deze eerste aanval was vastgelopen in het centrum van Nijmegen en slechts enkele kleine groepjes parachutisten hadden de Waalbrug weten te bereiken. Hoewel men bij deze tweede aanval de brug veel dichter wist te naderen, was de Duitse tegenstand dusdanig geworden dat ook deze aanval vastliep.

Slag om Guadalcanal
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 7 augustus 2021

Slag om Guadalcanal

Vele historici zien de Slag bij Midway, die van 3 tot 8 juni 1942 uitgevochten werd door Japanse en Amerikaanse vliegdekschepen, als het grote kantelpunt van de oorlog in de Pacific. De US Navy behaalde tijdens deze slag inderdaad haar eerste grote overwinning ten koste van de Japanse Keizerlijke Marine, maar de ommekeer was al ingezet met de Doolittle Raid en de Slag in de Koraalzee. Bovendien was de Japanse expansiedrift na Midway nog lang niet beteugeld. De Japanners gingen onverdroten door met het veroveren van eilanden in MicronesiŽ en MelanesiŽ. Ondanks dat de geallieerden de verovering van Nieuw Guinea hadden kunnen voorkomen, konden zij niet verhinderen dat de Japanners hun marinebasis in Rabaul op het eiland New Britain, nu een deel van Papoea Nieuw Guinea, enorm versterkten.

Amerikaanse U.S. Navy Bombing Squadrons (VB)
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 4 augustus 2021

Amerikaanse U.S. Navy Bombing Squadrons (VB)

De U.S. Navy creŽerde bij de in gebruik name van vliegdekschepen zogenaamde Carrier Air Groups die tijdens de Tweede Wereldoorlog veelal bestonden uit een jager-, een patrouille/verkenner-, een torpedobommenwerper en een bommenwerpereskader. Deze eskaders ontvingen een aanduiding van twee letters en een nummer, die aanvankelijk vaak overeenkwam met het nummer van het schip. Voor de bommenwerpereskaders was dit VB-. Naast de bommenwerpereskaders op de vliegdekschepen werden er gaandeweg ook eskaders in gebruik genomen die gestationeerd waren op bases aan wal. Dit overzicht geeft aan welke VB- eskaders de U.S. Navy in dienst had.

Amerikaanse U.S. Army Service Commands, Corps en Forces
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 29 juli 2021

Amerikaanse U.S. Army Service Commands, Corps en Forces

Eťn van de belangrijkste taken van elk leger was en is het geheel van logistiek en bevoorrading. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd dit binnen de U.S. Army samengebracht onder de noemer van de Services of Supply of "SOS". In maart 1942 werd dit legeronderdeel omgevormd tot U.S. Army Service Forces. Alle eenheden binnen de U.S. Army, welke niet konden worden ondergebracht bij de U.S. Army Ground Forces of het U.S. Army Air Forces werden ondergebracht bij deze Service Forces. In dit overzicht vind u de daartoe behorende Forces, Commands en Corps voor zover bekend.

Niihau Incident
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 6 juli 2021

Niihau Incident

Zondag 7 december 1941 zal door de meeste mensen herinnerd worden als de dag van de Japanse aanval op Pearl Harbor. In twee golven vielen 354 Nakajima B5N torpedobommenwerpers, Aichi D3A duikbommenwerpers en Mitsubishi A6M Zero jachtvliegtuigen, die gelanceerd waren vanaf zes vlootvliegdekschepen, de Amerikaanse marinebasis op Ohau, HawaÔ, aan. Omdat de Japanners op dat moment de oorlog nog niet verklaard hadden aan de Verenigde Staten, kwam de luchtaanval als een complete verrassing. De oorlogsverklaring kwam pas enkele uren na de aanval. Nog diezelfde dag verklaarde de USA de oorlog aan het Land van de Rijzende Zon en werden de Amerikanen direct betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

Amerikaanse U.S. Navy Vlooteenheden
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 16 juni 2021

Amerikaanse U.S. Navy Vlooteenheden

Bij veel marines en dus ook die van de Verenigde Staten was en is de vlooteenheid de belangrijkste basis voor indeling van de marine. Bij de U.S. Navy evolueerden de verschillende 'Fleet' organisaties uit de Squadron organisatie waar aanvankelijk mee werd gewerkt. Hoewel vloten bij de U.S. Navy vaak geen operationele kracht bevatten en soms zelfs helemaal geen schepen, bleef de vloot tot op de dag van vandaag een belangrijke organisatievorm direct onder het maritieme opperbevel. Onderstaand zijn de diverse vloten terug te vinden die de U.S. Navy kende of kent.

Amerikaanse Airborne Infantry Regiments
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 10 juni 2021

Amerikaanse Airborne Infantry Regiments

In 1942 begon de Verenigde Staten met het inrichten van Airborne divisies waarvoor als basis Parachute Infantry en Glider Infantry regimenten werden ingericht. De Parachute Infantry regimenten werden getraind om door middel van landingen met parachutes achter vijandelijke linies te kunnen worden gedropt. De Glider Infantry regimenten zouden daarna, zodra de landingsterreinen gezekerd waren, worden ingevlogen met zweefvliegtuigen.

Amerikaanse Infantry Regiments
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 8 juni 2021

Amerikaanse Infantry Regiments

Al vanaf een vroege periode in de geschiedenis van de jonge Amerikaanse republiek, was het regiment een belangrijke basis van de Amerikaanse militaire organisatie. Opgebouwd uit, afhankelijk van de periode, twee tot vier bataljons, die elk weer uit vier compagnieŽn bestonden, werden regimenten aanvankelijk georganiseerd in brigades. Twee regimenten per brigade en twee brigades in een divisie. Aanvankelijk bestond een divisie zo uit vier regimenten. Na het buiten gebruik raken van de brigades in het US Army, ontvingen divisies over het algemeen drie infanterie regimenten.

Duitse Heer Panzergrenadier-Divisionen
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 10 mei 2021

Duitse Heer Panzergrenadier-Divisionen

Op 15 oktober 1942 werden de Infanterie-Regimenter (motorisiert) omgevormd tot Grenadier-Regimenter (motorisiert) en werden deze vanaf 1 april 1943 bij de Panzertruppen ingedeeld. Op 23 juni 1943 werden analoog hieraan de Infanterie-Divisionen (motorisiert) omgevormd tot Panzergrenadier-Divisionen. In onderstaande overzichten zijn de Panzergrenadier-Divisionen en de als zodanig te bestempelen divisionen van de Duitse Heer opgesomt.

Duitse Heer Infanterie-Divisionen
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 7 mei 2021

Duitse Heer Infanterie-Divisionen

Op deze pagina's vind u een overzicht van de Duitse Heer Infanterie-Divisionen zoals deze tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet.†Deze overzichten zijn verre van compleet. Op basis van nog te verschijnen artikelen op Traces of War, zullen de volgende pagina's worden aangevuld en uitgebreid. In dit overzicht kunt u de Infanterie-Division de leichte Infanterie-Divisionen en de Infanterie-Divisionen (motorisiert) terugvinden.

Operatie Crusader
 • Artikel door Matthias Ouwejan
 • Geplaatst op 11 april 2021

Operatie Crusader

Operatie Crusader, die op 18 november 1941 startte, was de eerste Britse landoperatie waarbij successen tegen de Duitse Wehrmacht werden geboekt. Uiteindelijk werd het einddoel, de vernietiging van het Afrikakorps, niet gehaald. Echter wisten de Britten hun tegenstander uiteindelijk terug te dringen tot hun uitgangsposities. Lees in het artikel hoe de strijd heen en weer ging, en hoe de Britten aan het langste eind trokken.