Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Nieuwste artikelen

Bombardement op Helmond, 23 december 1944
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 21 december 2022

Bombardement op Helmond, 23 december 1944

We schrijven zaterdag 23 december 1944, bijna drie maanden na de bevrijding van Helmond op 25 september 1944. De oorlog is echter nog lang niet voorbij. Helmond was veranderd in een rustplaats. In de stad lagen hoofdkwartieren en werkplaatsen. Af en toe werd men opgeschrikt door de Duitse dreiging, tijdens operatie Kent, of een sporadisch bombardement. Zo ook op deze dag.

Special Air Service Brigade in Noord-Afrika
 • Artikel door Matthias Ouwejan
 • Geplaatst op 11 december 2022

Special Air Service Brigade in Noord-Afrika

De Special Air Service of SAS werd in de eerste helft van 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika opgericht door Lieutenant David Stirling. De officiŽle naam van de eenheid was: L Detachment: Special Air Service Brigade. Op het continent voerde de speciale eenheid verscheidene operaties uit waarbij hun onconventionele optreden een uniek kenmerk was. Ze opereerden meestal in kleine, beweeglijke eenheden en vaak achter de vijandelijke linies. De doelen die ze aanvielen waren onder andere vliegvelden, hoofdkwartieren en aanvoerlijnen. Het doel was om zoveel mogelijk chaos te stichten achter het front. Onder leiding van de flamboyante Stirling lukte dit de SAS goed en ze wisten al snel een reputatie op te bouwen bij vriend en vijand. Lees in het artikel welke doelen zij aanvielen en hoe ver hun succes ze bracht in Noord-Afrika.

Ironbottom Sound
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 1 november 2022

Ironbottom Sound

Van 7 augustus 1942 tot 7 februari 1943 woedde in de Pacific de Slag om Guadalcanal. De Japanse strijdkrachten waren halverwege 1942 bezig om een verdedigingsgordel rond de door hen veroverde gebieden in de Pacific op te bouwen. Hiertoe veroverden zij eilanden waar vliegvelden en havenfaciliteiten aangelegd konden worden. De verovering van Midway voor dit doel werd door de US Navy, de Amerikaanse marine, verijdeld tijdens de Slag om Midway. Dit was de eerste zeeslag in de Pacific die door de Amerikanen gewonnen werd en deze wordt vaak gezien als het kantelpunt in de strijd in de Pacific. Maar de Amerikaanse overwinning van de Slag om Guadalcanal, die zowel in de lucht, op zee en op land uitgevochten werd, zou uiteindelijk de echte omslag worden van de slag om de Pacific.

Operatie Market Garden: Derde aanval op de Waalbruggen, 19 september 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 6 september 2022

Operatie Market Garden: Derde aanval op de Waalbruggen, 19 september 1944

Tijdens Operatie Market Garden landde de Amerikaanse 82nd Airborne Division bij Nijmegen met onder andere de opdracht tot het veroveren van een aantal bruggen in en rond Nijmegen. Twee van de belangrijkste bruggen waren de spoorbrug en verkeersbrug over de rivier de Waal. Nadat op 17 september 1944 een eerste aanval op de Waalbrug (verkeersbrug) en 18 september 1944 een tweede aanval op de Waalbrug (verkeersbrug) waren mislukt, werden nieuwe plannen gemaakt om met steun van de aanstormende Britse grondtroepen wederom een poging te wagen. Toen op 19 september 1944 de Britse troepen van XXX Corps eindelijk Nijmegen binnenstroomden, werd vrijwel direct besloten om een gezamenlijke aanval van de Britse Guards Armoured Division met de Amerikaanse 82nd Airborne Division op beide Waalbruggen te ondernemen.

Plan R 4, Brits-Franse landingen in Noorwegen
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 22 augustus 2022

Plan R 4, Brits-Franse landingen in Noorwegen

Toen de Britten op 8 april 1940 Operatie Wilfred lanceerden, werd een grote troepenconcentratie op zee in gereedheid gehouden (Plan R 4).†Indien Duitsland als reactie een militaire operatie in Noorwegen zou uitvoeren, kon men direct militair in Noorwegen ingrijpen. Op 8 april 1940 werd Operatie Wilfred uitgevoerd en gingen de Brits-Franse troepen volgens plan aan boord van de troepentransportschepen. De Duitse plannen voor Operatie Weser (WeserŁbung) die op 9 april 1940 begon, gooiden echter roet in het eten. Door de grote hoeveelheid schepen van de Kriegsmarine die ineens op zee verschenen en de Duitse invasies van Noorwegen en Denemarken, werd Plan R 4 opgeschort. Korte tijd later werd het alsnog uitgevoerd, ditmaal als Operatie Rupert.

Australische Royal Australian Air Force (RAAF)
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 9 augustus 2022

Australische Royal Australian Air Force (RAAF)

Kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd door de Australische overheid het Australian Aviation Corps opgericht. In 1914 werd de naam al gewijzigd in Australian Flying Corps tot de eenheid in de jaren 1920 werd losgeweekt uit het Australische leger ten einde een eigen eenheid te vormen binnen de Australische strijdkrachten. Via het Australian Air Corps (AAC), werd in 1921 de Royal Australian Air Force opgericht (RAAF).

Operatie Infatuate: Bevrijding van Vlissingen
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 28 juli 2022

Operatie Infatuate: Bevrijding van Vlissingen

Nadat op 1 november 1944, vroeg in de ochtend de landing bij Vlissingen had plaatsgevonden door No. 4 Commando op Uncle Beach bij de Oranjemolen in Vlissingen, ontstond een zware strijd om de havenstad met de aanwezige Duitse troepen. Toen de 155th Infantry Brigade van de 52nd (Lowland) Infantry Division de opmars had overgenomen werd, nadat Hotel Britannia was veroverd, Vlissingen bevrijd.

Ondergang van de Rio de Janeiro, 8 april 1940
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 28 juli 2022

Ondergang van de Rio de Janeiro, 8 april 1940

Op 8 april 1940 bracht de Poolse onderzeeboot ORP Orzel, de Duitse vrachtvaarder ss Rio de Janeiro tot zinken. De overlevenden van de Rio de Janeiro werden door diverse Noorse schepen gered. Vele van de overlevenden bleken Duitse militairen te zijn. Het voorval had de Noren en Geallieerden kunnen waarschuwen. Deze ondernamen echter geen actie.

Operatie Pedestal
 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 18 juli 2022

Operatie Pedestal

Malta heeft, mede vanwege zijn strategische ligging tussen het Europese en Afrikaanse continent, vanaf zijn vroegste geschiedenis te maken gehad met geweld van buitenaf. Waren dit in de oudheid en middeleeuwen achtereenvolgens Romeinen, Noormannen en Turken. In de Tweede Wereldoorlog trachtten de asmogendheden Duitsland en ItaliŽ het 316 vierkante kilometer metende eiland te onderwerpen. Midden 1942 was de situatie zeer precair en moest er iets gebeuren om het mediterrane fort te behouden voor de Brits/geallieerde zaak. Dit zou resulteren in een zware beproeving voor de Royal Navy en de geallieerde koopvaardijvloot.

Incident bij de Jablonkapas
 • Artikel door Michiel Janzen
 • Geplaatst op 3 juli 2022

Incident bij de Jablonkapas

De geschiedenis leert ons dat de Tweede Wereldoorlog in Europa op 1 september 1939 begon. Dat is niet helemaal correct, in de vroege ochtend van 26 augustus vond het eerste grensincident tussen Duitse en Poolse soldaten plaats. Dat Duitse troepen op die datum de grens met Polen overstaken, was eigenlijk niet de bedoeling. De Duitse legertop deed het achteraf als een misverstand af. De Polen waren gewaarschuwd. De schermutseling is tegenwoordig niet meer dan een voetnoot in de geschiedenis.

Bomaanslag in Tarnůw
 • Artikel door Michiel Janzen
 • Geplaatst op 3 juli 2022

Bomaanslag in Tarnůw

In de nacht van 28 op 29 augustus 1939 explodeerden twee koffers vol explosieven in de linker wachtruimte van het station van Tarnůw. De bomaanslag kostte het leven aan 24 Poolse burgers en zorgde voor even zoveel gewonden. Het waren mensen die op de trein richting het oosten of zuiden stonden te wachten. De dader werd direct na de aanslag opgepakt.

Gleiwitz incident
 • Artikel door Michiel Janzen
 • Geplaatst op 3 juli 2022

Gleiwitz incident

In augustus 1939 hoopte Hitler dat de geallieerden Polen niet te hulp zouden komen, als hij duidelijk kon maken dat Duitsland het slachtoffer was geworden van Poolse agressie. In de aanloop tot de start van Fall Weiss werden er verschillende grensincidenten georganiseerd door Duitse commandoís verkleed als Poolse rebellen. De bekendste van deze aanslagen is het Gleiwitz incident dat in de nacht van 31 augustus op 1 september plaatsvond.

614th Tank Destroyer Battalion
 • Artikel door Samuel de Korte
 • Geplaatst op 19 maart 2022

614th Tank Destroyer Battalion

Op 25 juli 1942 werd het 614th Tank Destroyer Battalion geactiveerd in Camp Carson, Colorado. Zoals gezegd, de eenheid bestond uitsluitend uit zwarte Amerikaanse soldaten. Dit was bijzonder, want het aantal gevechtseenheden voor zwarte soldaten was beperkt. De Amerikaanse samenleving was gesegregeerd, wat betekende dat zwarte Amerikanen als het ware afgezonderd waren van de witte samenleving.

Bombardement op Mierlo-Hout, 28 augustus 1944
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 31 januari 2022

Bombardement op Mierlo-Hout, 28 augustus 1944

Na de bevrijding van Parijs op 25 augustus 1944 rukten geallieerde troepen snel naar het noorden op. Het zou echter nog precies een maand duren voordat Helmond helemaal bevrijd werd. Brussel werd op 3 september bevrijd, Antwerpen een dag later. Voor de grondtroepen uit was een waar luchtoffensief aan de gang. Met zowel bommenwerpers als jagers werden gronddoelen aangevallen. De spoorwegen en de treinen die er nog op reden, werden steeds meer het doel van deze vliegtuigen.

August-Euler-Flugplatz in Darmstadt
 • Artikel door Pieter van Wijngaarden
 • Geplaatst op 11 januari 2022

August-Euler-Flugplatz in Darmstadt

Welke universiteit in Europa heeft een eigen vliegveld? De Technische Universiteit in Darmstadt beschikt hier wel over, vanwege onder meer de aanwezigheid van een bijzondere windtunnel. Op het vliegveld bevindt zich nog steeds dit opmerkelijke hoge gebouw met daarin grote ventilatoren. Het was een ontwerp van Dr.-Ing. Nicolaus Scheubel dat gebouwd werd in de jaren 1934-1935, in opdracht van de Technische Universiteit-Darmstadt-Griesheim. Hier werden luchtstromen berekend op militaire vliegtuigontwerpen voor nazi-Duitsland. In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog werd de installatie gedemonteerd en vernietigd om te voorkomen dat deze in Amerikaanse handen viel.