18mei

Duitse Panthertank rijdt net op tijd NL binnen

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is een Duitse Panthertank rijdend te zien in Nederland.

Lees meer

18mei

Oorlogs- en vredesmuseum Memory in†Nijverdal is†uit de financiŽle†problemen

Het oorlogs- en vredesmuseum Memory in†Nijverdal†krijgt 250 duizend euro van de provincie. Het tekort dat het museum had†door tegenvallers tijdens de verbouwing,†is daarmee verdwenen.

Lees meer

Bestel nu jouw boeken

Help TracesOfWar.com door boeken te bestellen via deze link. U betaald hiervoor niets extra's.

Bestel nu

6mei

Fotoverslag Bevrijdingsdag Wageningen 2019

Het Bevrijdingsfestival 2019 begon in Wageningen om 12:00 uur met het onsteken van de fakkel door ambassadeur van de vrijheid Sam Feldt. Hij kreeg het vuur aangereikt door de 102 jaar oude Britse veteraan Kenneth Mayhew. Kenneth is drager van de Militaire Willemsorde.

Lees meer

5mei

Dodenherdenking Kamp Vught 2019

Op 4 mei om 14:00 was de dodenherdenking in Kamp Vught. Het was een herdenking in in afwisselend regen en een stralende zon. Er waren toespraken, muziek en gedichten, maar het meest aangrijpende was het verhaal van Ernst Verduin. Hij zat in Kamp Vught gevangen, om daarna via Westerbork, Auschwitz in Buchenwald terecht te komen.

Lees meer

18mei

'Mijn vader schreeuwde uit de trein: zorg goed voor mijn jongen!'

Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat het zogenoemde zigeunertransport van kamp Westerbork naar Auschwitz vertrok. Voormalig kamp Westerbork komt voor het eerst met een grote tentoonstelling over de Sinti en Roma.

Lees meer

17mei

Museum Peel en Maas bereidt WOII expo voor

Hoewel momenteel de tijdelijke tentoonstelling Van Ploeg naar Ploegendienst nog te zien is in Museum Peel en Maas, is de volgende tentoonstelling al in voo...

Lees meer

17mei

Rotterdam deelt locaties met kans op niet ontplofte explosieven WO2

De gemeente Rotterdam heeft donderdag de zogenoemde Bommenkaart gepresenteerd. Daarop staan de locaties in de stad met een verhoogde kans op de aanwezigheid van niet ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

17mei

Gesneuvelde Franse en Marokkaanse soldaten herdacht in Kapelle

De Franse en de Marokkaanse ambassadeur legden kransen bij het monument voor de 228 militairen bij hun laatste rustplaats op het militaire ereveld in Kapelle. Een eerbetoon aan alle militairen die onder Franse vlag op Nederlands grondgebied in mei 1940 zijn gesneuveld en niet teruggebracht werden naar Frankrijk. De begraafplaats in Kapelle is de enige in Nederland voor Franse en Marokkaanse soldaten.

Lees meer

17mei

Museum wil Franse soldaten altijd herdenken: 'Ieder kruis op de begraafplaats een gezicht geven'

Op 16 mei 1940 stierven Franse soldaten in de strijd met de Duitsers tijdens de Franse slag. Samen met Marokkaanse soldaten die in dienst van de Fransen vochten, worden zij vanmiddag herdacht op de militaire begraafplaats in Kapelle.

Lees meer

17mei

Oorlogsdoden leven voort op Romboutstoren Andel: ĎDit is een aanwinst voor het dorpí

ANDEL - Andel heeft nu ook een plek die herinnert aan de 'eigen' slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun namen zijn vastgelegd op een plaquette op de Rombouts-toren.

Lees meer

17mei

Munitie uit WOII gevonden in Tilligte, gemeente sluit gebied per direct af

De gemeente Dinkelland heeft per direct een gebied in Tilligte afgesloten en een noodverordening afgekondigd, omdat daar eind vorige week munitie en andere restanten uit de Tweede Wereldoorlog zijn gevonden.

Lees meer

16mei

Kamp Amersfoort zoekt Limburgse gevangenen uit Tweede Wereldoorlog

Onder de noemer Ďgeef gevangenen een gezichtí probeert Kamp Amersfoort fotoís te achterhalen van 35.000 gevangenen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog vast hebben gezeten.

Lees meer

16mei

Verhaal van luchtoorlog boven Brabant

Iedere crash is een verhaal over vreugde of verdriet, overwinning of nederlaag, de dood of de gladiolen… Er is geen dorp of stad in Brabant waar tijdens de Tweede Wereldoorlog geen vliegtuig is neergestort. De hele provincie is tussen 1940 en 1945 geconfronteerd met de gevolgen van de luchtoorlog die de geallieerden met Nazi-Duitsland hebben gevoerd.

Lees meer

16mei

Verzetsheld Charles Bartelings (97) overleden

Engelandvaarder Bartelings werd in 1941 verhoord door de Sicherheitsdienst. Na zijn vrijlating vluchtte hij naar Engeland om zich aan te sluiten bij de geallieerden.

Lees meer

16mei

Regisseur Ate de Jong gaat boek over Anne Frank verfilmen

De Nederlandse regisseur Ate de Jong gaat het boek Mijn beste vriendin Anne Frank verfilmen. Dat meldt Variety woensdag Het is de bedoeling dat de film in 2020 in de bioscopen is te zien, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

16mei

Doetinchems symbool van de Bevrijding William 'Bill' Cole overleden

DOETINCHEM - William 'Bill' Cole, bevrijder van Doetinchem, is zondag in zijn woonplaats Zutphen overleden. De Engelsman, die vorig jaar tot ereburger van Doetinchem werd benoemd is 96 jaar geworden.

Lees meer

15mei

CRASH Radio Velddagen 25 en 26 mei en lezing Bombardement op Rotterdam op 25 mei

Aalsmeerderbrug: Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum í40-Ď45 organiseert op zaterdag 25 en zondag 26 mei de CRASH Radio Velddagen. Op zaterdag 25 mei is er tevens een boeiende Lezing over het Duitse bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940

Lees meer

15mei

Nijmegen vernoemt paden naar verkenningsvliegtuig en Indische muzikant

NIJMEGEN Ė Nijmegen gaat het naamloze fietspad tussen de díAlmarasweg en de Panovenlaan vernoemen naar een verkenningsvliegtuigje dat gedurende de Tweede Wereldoorlog vanaf deze locatie opsteeg. In de nieuwe wijk Batavia wordt een pad vernoemd naar de Indisch-Nederlandse muzikant Max Tahalele.

Lees meer

15mei

Vliegtuigbom uit Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt in Lent

NIJMEGEN Ė Een Britse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog is maandagmiddag in Lent onschadelijk gemaakt. De bom werd twee weken geleden ontdekt bij werkzaamheden in Lent.

Lees meer

15mei

Wie hielp sergeant Robertson nadat zijn bommenwerper was neergehaald?

Keith Robertson uit Engeland weet al heel veel van zijn vader, maar nog lang niet alles. Want wie hielp zijn vader Frank 75 jaar geleden nadat hij en zes anderen met hun Lancaster-bommenwerper door de nazi's werden neergehaald? En wie zijn dat op die geheimzinnige foto van een familie in Hoogeveen?

Lees meer

14mei

Nieuwe miniquiz: maak kans op de miniserie Das Boot op DVD

In april verscheen de miniserie Das Boot uit 2018 op DVD. Ter gelegenheid daarvan hebben we behalve een recensie een miniquiz geplaatst op TracesOfWar.nl. Onder de goede inzendingen mogen we van Sony Home Entertainment vijf exemplaren van de DVD-box verloten.

Lees meer

14mei

Oorlogswandeling Liberation Route krijgt zelfde status als pelgrimstocht Santiago de Compostella

De Liberation Route Europe, die onder meer de oorlogsbegraafplaatsen van Overloon en Ysselsteyn aandoet, is opgenomen in de lijst van Culturele Routes van ...

Lees meer

14mei

Rotterdam herdenkt Duitse bombardement begin Tweede Wereldoorlog

Met twee herdenkingen staat Rotterdam dinsdag stil bij het bombardement op de stad dat Nederland dwong aan het begin van de Tweede Wereldoorlog te capituleren voor de Duitsers.

Lees meer

14mei

NSB-dochter wil kalifaatkinderen helpen

Het klinkt misschien wat vergezocht, maar kinderen van vaders die in de oorlog NSB-lid waren voelen zich verbonden met kinderen van IS-strijders. Ze hebben allemaal Ďfouteí ouders. Jeanne Diele-Staal, secretaris van de Stichting Werkgroep Herkenning, is zo'n NSB-dochter en wil vanuit haar bittere jeugdervaringen de kinderen die in de toekomst uit het IS-kalifaat terug naar Nederland komen, helpen. Zo moet worden voorkomen dat ze dezelfde ellende over zich heen krijgen als Jeanne en haar lotgenoten in en vooral ook na de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

14mei

Dagboeken major Tony Hibbert te zien in Oosterbeek

De dagboeken van de Engelse major Tony Hibbert zijn tot eind oktober te zien in het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. De originele notities zijn in bruikleen gegeven vanwege de 75e herdenking van de Slag om Arnhem dit jaar.

Lees meer