12nov

Foto van kapotgeschoten Rhenen eerste Utrechtse inzending voor oorlogsfotocampagne

PROVINCIE UTRECHT - Drie jonge meisjes staan achter een kinderwagen in een straat vol kapotgeschoten huizen in Rhenen. Achter hen staat een man, keurig in pak, met gebogen hoofd voor een geruďneerd gebouw. Dat is het beeld dat Commissaris van de Koning Hans Oosters uitkoos als eerste Utrechtse inzending voor de landelijke campagne 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'.

Lees meer

11nov

Russen trekken portemonnee voor renovatie oorlogsbegraafplaats in Leusden

LEUSDEN - Rusland geeft 300.000 euro aan het Sovjet Ereveld in Leusden. Het geld wordt gebruikt om de komende jaren alle 865 grafstenen op de begraafplaats te vervangen.

Lees meer

Bestel: De man die Nagasaki overleefde

De man die Nagasaki overleefde. Het ongelooflijke verhaal van soldaat Dick Buchel van Steenbergen.

Bestel nu

10nov

Fotoverslag Fietsexcursie Market Garden tot bevrijding

Op het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn er tal van excursies die te voet of per fiets gedaan kunnen worden. Op zondag 10 november 2019 was het de eerste keer dat de fietsexcursie 'Market Garden tot bevrijding' werd gehouden. Er is heet wat gebeurd in het park tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo werden het Kröller-Müller Museum en andere gebouwen in september 1944 ingericht als “Rode Kruis Ziekenhuis”.

Lees meer

16okt

De Tweede Wereldoorlog in 360°

Speciaal voor de nieuwe geschiedenisserie Achter de Dijken presenteert Leo Blokhuis vijf bijzondere 360° video’s. In een nieuw ontwikkelde vertelvorm neemt Leo je mee terug naar plekken in Nederland die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. In deze video’s zijn archieffoto’s te zien op de exacte plek waar ze destijds gemaakt zijn. Een bijzondere kijkervaring waardoor je nooit meer met dezelfde ogen naar die plekken kijkt, zoals het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam waar je in de ogen kijkt van slachtoffers van de Holocaust:

Lees meer

11nov

Bevrijdende Vleugels: Kerst in de Tweede Wereldoorlog

Kerst: een tijd vol gezelligheid, eten, drinken en vooral genieten samen met familie en vrienden... Maar hoe zag kerst eruit in de Tweede Wereldoorlog? Hoe is kerst in gevangenschap, onderdrukking of het heetst van de strijd?

Lees meer

11nov

Historisch Centrum Overijssel start zoektocht naar bijzondere foto's uit Tweede Wereldoorlog

stuur uw foto in - Het Historisch Centrum Overijssel (HCO) begint een laatste, grote zoektocht naar bijzondere foto’s uit Tweede Wereldoorlog. Het project, waaraan ook deze krant meewerkt, is onderdeel van het landelijke project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Lees meer

11nov

Mysterie van vermiste Amerikaanse WOII-duikboot opgelost na ontdekken van ‘foutje’

De vondst van een Amerikaanse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog voor de kust van Japan heeft een 75 jaar oud mysterie opgelost. De USS Grayback ging in 1944 met tachtig opvarenden naar de bodem na een aanval door een Japans gevechtsvliegtuig.

Lees meer

11nov

Honderdduizenden klaprozen uitgestrooid boven Engelse Dover

Boven de Engelse stad Dover zijn honderdduizenden klaprozen uitgestrooid. Dat was onderdeel van de Britse dodenherdenking die vandaag plaatsvond.

Lees meer

10nov

Miniquiz: Het grote Tweede Wereldoorlog-quizboek

In welk jaar werden in Duitsland de Olympische Spelen gehouden? Hoeveel Italiaanse militairen gaven zich in januari 1941 in Bardia aan de Britten over? Wie was de ontwerper van de Britse ‘Stuiterbom’?

Lees meer

10nov

Blokhuis bij herdenking liniecrossers: 'Ze zijn onze helden'

De toespraak van staatssercretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij de herdenking van de Liniecrossers in Lage Zwaluwe. De liniecrossers waren een groep mannen die tussen november 1944 en de bevrijdingsdag goederen, medicijnen en mensen vervoerde tussen het bezette noorden en bevrijde zuiden van Nederland.

Lees meer

10nov

Ontdek de waargebeurde verhalen van geheim agenten op de Veluwe

Captain King, Frans Hals, Martien. Drie schuilnamen van geheim agenten die op de Veluwe actief waren. Hoe heetten ze echt, wat deden ze precies, waar zaten ze verborgen, door wie werden ze geholpen?

Lees meer

10nov

World War 2 Youtube Serie - Britain’s First Victory, Germany Plunders Europe & Mussolini’s Folly

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

10nov

Bryce (94) wordt bijna doodgeknuffeld als een van de laatste oorlogsveteranen: ‘It’s wonderful’

94 jaar oud is hij inmiddels. Bryce Thornton uit Amerika was soldaat in de enorme troepenmacht die Brabant bevrijdde in de herfst van 1944. “Het was moeilijk”, zegt hij. Tijdens de bevrijding rukten ze op met duizenden soldaten. Nu is hij de enige veteraan van toen die deze tocht aflegt.

Lees meer

9nov

Kolonel Silvertop overlegde op kruising in Sint Anthonis toen een Duitse kogel hem dodelijk trof

De Britse luitenant-kolonel David Silvertop speelde drie weken eerder nog een sleutelrol als bevrijder van Antwerpen, op 25 september 1944 werd hij op een kruising in Sint Anthonis dodelijk getroffen door een Duitse kogel. Samen met drie andere Britse militairen hing Silvertop op dat moment gebogen over een stafkaart die op de motorkap lag van een legerauto.

Lees meer

9nov

Vernieuwd Nationaal Monument Kamp Vught open vanaf 28 november 2019

Na tien maanden verbouwen en vernieuwen heropent Nationaal Monument Kamp Vught op donderdag 28 november 2019 zijn deuren voor het publiek. Naast een uitbreiding en herinrichting van het herinneringscentrum is vanaf dan ook een geheel nieuwe vaste expositie te zien: ‘Kamp Vught: 32.000 verhalen en zeven seizoenen’. Het vernieuwde herinneringscentrum wordt op woensdag 27 november geopend door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Lees meer

8nov

As onbekende slachtoffers uit concentratiekamp in urn Hengeloos oorlogsmonument gemetseld

In het Hengelose oorlogsmonument is een urn gemetseld met de as van onbekende slachtoffers uit concentratiekamp Neuengamme. De urn is het symbool van de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Maar ook verbonden met een somber familierelaas. En er zijn nog vele vragen.

Lees meer

7nov

Hitlermaskers te koop in Praag: ’Wat een vuilnis’

De politie in Tsjechië stelt een onderzoek in naar een winkel in Praag die rubberen maskers verkoopt met de beeltenis van Adolf Hitler. Zo’n masker hing in het raam van de winkel in de historische wijk Mala Strana en trok de aandacht van de Duitse ambassadeur Christoph Israng.

Lees meer

6nov

Minister wil van belangrijk WO II-erfgoed rijksmonumenten maken

Het kabinet wil het erfgoed dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog beter gaan beschermen. Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) wil er onder meer voor zorgen dat de Waalsdorpervlakte en het Oranjehotel snel de status van rijksmonument krijgen.

Lees meer

5nov

Indrukwekkende herdenking en stille tocht voor de 134 slachtoffers van stadhuisramp Heusden

De 134 slachtoffers van de stadhuisramp in Heusden zijn maandagavond op indrukwekkende wijze herdacht. Honderden Heusdenaren liepen mee in een stille tocht. Tussen de 500 en 700 mensen woonden in de Grote of Catharijnekerk de herdenkingsdienst bij. 75 jaar geleden kwamen 134 inwoners om het leven toen het stadhuis door de Duitsers werd opgeblazen.

Lees meer

5nov

Trudies vader was EHBO'er tijdens Heusdense Stadhuisramp (1944) 'Hij liet er nooit veel over los'

Heusden staat maandag met twee herdenkingen stil bij de stadhuisramp van 1944, precies 75 jaar geleden. In de nacht van 4 op 5 november bliezen de Duitsers de toren van het stadhuis op. De nog jonge vader (21) van Trudie van den Ossenblok was EHBO'er tijdens de dramatische oorlogsnacht. “Hij heeft er nooit veel over losgelaten, pas op latere leeftijd is hij gaan praten.”

Lees meer

5nov

Nederlands-Amerikaanse parachutist sneuvelt in Nuenen voor onze vrijheid

Robert (Bob) van Klinken, 101st Airborne Divisie, E- Compagnie, bazookaschutter, nam deel aan de verkenning op 19 september 1944 te Geldrop en Mierlo. Hij sneuvelde te Nuenen, een dag later, op 20 september 1944.

Lees meer

5nov

Hengelo heeft eindelijk gedenkteken voor April-meistakingen (video)

Ze golden golden als een kentering in de houding van de Nederlanders tegenover de Duitse bezetters: de April-meistakingen. Toch was er niets in Hengelo dat er aan herinnerde. Tot maandag.

Lees meer

4nov

Gerrit Pit werd in de oorlog verraden door zijn broer, dat hield hem tot op het laatst bezig

Steenwijker Gerrit Pit werd in de oorlog verraden door zijn eigen broer, die lid was van de NSB. Daarna zat hij drie jaar gevangen in kamp Sachsenh...

Lees meer

4nov

‘Te weinig oog voor Indisch verzet tijdens Duitse bezetting’

Mensen die uit Indonesië kwamen, waren in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog onevenredig vaak in het verzet actief, stelt journalist en schri...

Lees meer

4nov

World War 2 Youtube Serie - Mussolini plays Hitler like a Fiddle

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer