22mrt

Auteur Marcel Haenen spreekt in Vught over biografie Max Moszkowicz

Op vrijdag 5 april is Marcel Haenen, auteur van ‘De bokser: het leven van Max Moszkowicz’ te gast in de monumentale Lambertuskerk (Helvoirtseweg 5) in Vught. Nationaal Monument Kamp Vught organiseert in samenwerking met het Lambertuspodium een gesprek met Haenen onder leiding van Twan van den Brand (oud-journalist Brabants Dagblad). Pieter Jongstra (voorzitter van het Lambertuspodium) opent de avond om 18.00 uur. Hierna houdt Jeroen van den Eijnde (directeur Nationaal Monument Kamp Vught) een welkomstwoord. Auteur Marcel Haenen introduceert de biografie en tijdens een gezamenlijke maaltijd kunnen bezoekers vragen bedenken voor het interview.

Lees meer

22mrt

74 jaar na 'zwarte dag van Nijverdal' is herdenking aan bombardement nog springlevend

Het is vandaag precies 74 jaar geleden dat de 'zwarte dag van Nijverdal' plaatsvond: de stad werd gebombardeerd door de geallieerden in de staart van de Tweede Wereldoorlog. Vanochtend wordt het bombardement, waarbij 73 doden vielen, herdacht.

Lees meer

Speel mee met onze quiz!

Wat weet jij over WOII? Speel mee met onze quiz!

Speel nu

10mrt

Boekpresentatie Felix C. Bakker

Op zondag 10 maart 2019 was in het Herinneringscentrum van Kamp Westerbork een bijzondere bijeenkomst. De presentatie van het boek 'Het zwijgen verbroken' door oorlogsveteraan Felix C. Bakker.

Lees meer

6mrt

"De rol van het Nederlandse verzet in de oorlog is totaal onderschat"

Recent verscheen bij de Britse uitgeverij Pen & Sword het boek The Dutch Resistance Revealed. TracesOfWar-medewerker Wijnand de Gelder recenseerde het boek en stelde de schrijfster, Jos Scharrer, via e-mail enkele vragen over haar boek.

Lees meer

22mrt

Lezing over Zwolle in de Tweede Wereldoorlog

Zwolle - Er komt een derde lezing 'Zwolle in de Tweede Wereldoorlog'. De kaarten voor de lezingen op 9 en 19 april waren zo snel op dat er een derde lezing komt, op dinsdag 16 april, om 19.30 uur in Stadkamer Centrum aan de Zeven Alleetjes.

Lees meer

22mrt

Het onbekende verhaal van de witte bussen tijdens Tweede Wereldoorlog

ROSMALEN - 'Linksaf betekende de vrijheid, rechtsaf dat we opnieuw opgesloten zouden worden. We gingen ... linksaf! Plotseling klonk het bevel: Terug! Tegenstribbelend werd dit bevel uitgevoerd. Gelukkig waren we nog steeds buiten de poort. Eindelijk, daar kwamen de grote witte bussen. Een enorm gejuich barstte los.' Een citaat van een gevangene uit het boek 'Met witte bussen naar de vrijheid' waar schrijver Arie Wolfert zondag over vertelt in Rosmalen.

Lees meer

22mrt

Ook Veghel wil Struikelstenen voor de 15 gedeporteerde Joden

VEGHEL - In navolging van Oss en Uden wil ook Veghel zogenaamde Struikelstenen neerleggen om gedeporteerde families te herdenken. Daarvoor is een werkgroep opgericht.

Lees meer

21mrt

Beheerder Auschwitz laakt fotograferen van balancerende mensen op rails

De beheerder van het voormalige Duitse concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen heeft bezoekers opgeroepen niet meer op de rails te balanceren voor een leuke foto.

Lees meer

21mrt

Texel Bank in Assen wordt monument

De Texel Bank op de Brink in Assen wordt officieel aangewezen als gemeentelijk monument. Het college van burgemeester en wethouders doet dat na advies van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, de vroegere monumentencommissie.

Lees meer

21mrt

D66 maakt zich zorgen over munitiedepot bij Zierikzee

D66 wil opheldering over munitie die is opgeslagen op de bodem van de Oosterschelde bij Zierikzee. In Kamervragen aan de staatssecretaris van Defensie en de minister van Infrastructuur en Waterstaat vragen Kamerleden Schonis en Belhaj om de oude munitie op te ruimen.

Lees meer

21mrt

Frits Wester krijgt 1e exemplaar oorlogsdichtbundel

Parlementair journalist Frits Wester neemt op 8 april in Doetinchem het eerste exemplaar van de oorlogsdichtbundel 'Vanuit het donker naar het licht' in ontvangst. Auteur Leonie Vrieze overhandigt de bundel bij het Vrijheidsmonument in het Mark Tennant-plantsoen bij de Nieuwstad. Het 52 pagina's tellende boekje heeft als ondertitel: 'Gedichten over de Tweede Wereldoorlog en de huidige samenleving'.

Lees meer

21mrt

Grote Nederlandse oorlogsfilm in de maak over de slag om de Schelde

Het is een oorlogsdrama, het wordt de ‘grootste Nederlandse speelfilm in tien jaar tijd’ en die heet De slag om de Schelde. Dat heeft productiebedr...

Lees meer

21mrt

Bezoekerscentrum WOII in Doetinchem geopend

Door het luiden van de klok van de voormalige aula aan de Loolaan in Doetinchem is dinsdagmiddag het bezoekerscentrum Tweede Wereldoorlog Doetinchem geopend. In het centrum is speciale aandacht voor de bombardementen op de stad waarbij in maart 1945 ongeveer 140 mensen omkwamen.

Lees meer

21mrt

World War 2 Youtube Serie - 16 maart 1940

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

21mrt

WOII-Bunker op Haags landgoed moet nu een datacentrum gaan beschermen

De Hospitaalbunker op Landgoed Clingendael in Den Haag wordt omgebouwd tot een beveiligd datacentrum. Het Haagse vastbedrijf Obe-One maakte dat dinsdagochtend bekend tijdens een kort geding bij de Haagse rechtbank.

Lees meer

21mrt

“Weinig Limburgers weten welke vreselijke gebeurtenis dit monument herdenkt”

Op de hoek van de Kiewitdreef en de Kempische Steenweg in Hasselt staat een monument, waarvan nog maar weinig Limburgers weten wat het precies herdenkt. “Nochtans is dit een erg belangrijke plek voor onze provincie,” legt Sonja Brocatus van het domein Kiewit uit. “Hier sneuvelden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog enkele dappere Limburgers.”

Lees meer

20mrt

Poolse vliegeniers vochten voor de vrijheid van anderen

Op TracesOfWar.nl bespraken we onlangs het door Pen & Sword uitgegeven boek The Polish 'Few' van schrijver Peter Sikora. Het gaat over Poolse vliegeniers tijdens de Slag om Engeland. We stelden hem via e-mail enkele vragen.

Lees meer

20mrt

Arnhem veteraan Steve Morgan overleden

Op woensdag 20 maart 2019 is Arnhem veteraan Steve Morgan overleden. Hij was een van de laatste veteranen die in september 1944 zelf bij de brug heeft gevochten. Soldaat Steve Morgan was ingedeeld bij het tweede bataljon van het Parachute Regiment onder leiding van John Frost. Hij kwam jaarlijks naar de herdenkingen van de Slag om Arnhem.

Lees meer

20mrt

1e deel van "Nederlandse marineschepen 1939-1945" door Peter Kimenai verschenen

Het eerste deel van het naslagwerk Nederlandse marineschepen 1939-1945 is in maart 2019 gepubliceerd door uitgeverij Lanasta. De schrijver is Peter Kimenai, medewerker van TracesOfWar.nl sinds 2009 en deskundige op het gebied van de Nederlandse marine in oorlogstijd. Dit eerste deel gaat over kruisers, torpedobootjagers, kanonneerboten en escorteschepen.

Lees meer

20mrt

Lezing bij CRASH museum op 30 maart over de V1 - Vliegende Bom

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 organiseert op zaterdag 30 maart om 13.00 uur een lezing over de V1. De lezing wordt verzorgd door Dick Weber.

Lees meer

20mrt

Vrijwilligers actief op fort Honswijk tijdens NL-Doet

[SCHALKWIJK] Tijdens de landelijke dag van NL-Doet/Oranjefonds zijn vrijwilligers van de Stichting Honswijk-Everdingen, de Rotaryclub Castellum Houten en een aantal individuele vrijwilligers aan de slag gegaan om een van de bunkers in de omgeving van Fort Honswijk van een 'afdekking' te voorzien.

Lees meer

20mrt

De boekenkast van het Achterhuis: poort naar de hel én bron van inspiratie

De Anne Frankkunde heeft het onderwerp nog niet aangepakt: het wie-wat-waar van de beroemde boekenkast waarachter het Achterhuis verborgen zat. Professor van de Boekwetenschap Lisa Kuitert neemt het voortouw.

Lees meer

20mrt

RTV Oost en Historisch Centrum Overijssel zoeken oorlogsverhalen

ASSENDORP - RTV Oost en Historisch Centrum Overijssel zoeken verhalen en materialen over de Tweede Wereldoorlog in Overijssel. Men kan daarvoor naar het WO2 Café op maandag 8 april bij Stadkamer Centrum in Zwolle.

Lees meer

20mrt

Gemeente wil sloop militair erfgoed voorkomen

[LEUSDEN] Als het aan de gemeenteraad ligt wordt alles in het werk gesteld om een aantal militaire panden te behouden voor de toekomst. Aanwijzen tot gemeentelijk monument lijkt de beste oplossing om te voorkomen dat de barakken en de beheerderswoning aan de Doornseweg worden gesloopt. VVD en D66 zijn het niet eens met de voorgestelde procedure. In Leusden worden tot op heden alleen gemeentelijke monumenten met toestemming van de eigenaar aangewezen.

Lees meer

20mrt

Noordwolde krijgt Engelse locomotief van Oorlogsmuseum

Noordwolde ontvangt van het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon een oude Engelse locomotief. Deze is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd en werd daarna ingezet op de tramlijn van Oosterwolde naar Steenwijk.

Lees meer