Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Nieuwste artikelen

Dagboek van Hendrik Baeten, dwangarbeider
  • Artikel door Hendrik Baeten
  • Geplaatst op 10 april 2023

Dagboek van Hendrik Baeten, dwangarbeider

Op zondag 8 oktober 1944 werden door Duitse bezetters in Sevenum 326 mannen (inwoners, evacués en onderduikers) gevangen genomen en naar Duitsland getransporteerd, om daar te verblijven in kampen en verplicht arbeid te verrichten op fabrieken. Een van deze gevangenen was Hendrik Baeten uit Sevenum.

Mijn herinneringen aan de Kerkrazzia
  • Artikel door Piet van Maris
  • Geplaatst op 9 april 2023

Mijn herinneringen aan de Kerkrazzia

Piet van Maris was 17 toen hij tijdens de Kerkrazzia's in Helden (Limburg) werd opgepakt. Hij werd naar Duitsland gestuurd om daar te gaan werken. Tijdens zijn verblijf in Duitsland hield hij aantekeningen bij die hij na de oorlog tot dit verhaal vormde. Het beschrijft de Kerkrazzia en de reis naar Duitsland. Zijn tewerkstelling in Rotenkirchen en Dassel en de uiteindelijke bevrijding in april 1945. Daarna volgde een lange weg terug naar huis.

Ervaringen tijdens de Arbeitseinsatz
  • Artikel door Jeroen Koppes
  • Geplaatst op 21 maart 2023

Ervaringen tijdens de Arbeitseinsatz

Het is 14 mei 1943 als een trein vanuit Ommen richting Duitsland vertrekt. Aan boord Nederlandse studenten die de loyaliteitsverklaring van de Duitsers weigerden te tekenen. Met deze verklaring diende de student te beloven niets tegen de Duitse bezetter te ondernemen. Ruim 85% van de Nederlandse studenten weigerde. Wik de Leeuw was één van hen. Dit is zijn verhaal dat hij in 2006 optekende. Studenten uit Noord-Brabant dienden zich te melden in de Koning Willem II Kazerne in Tilburg. Van daaruit werden ze op de avond van 6 mei 1943 naar Kamp Erica in Ommen, Overijssel, getransporteerd. Via een paar omzwervingen kwam hij met 21 andere studenten op 26 mei 1943 in Dassel aan.

Kerstmis 1944 in Dassel I
  • Artikel door Jeroen Koppes
  • Geplaatst op 7 maart 2023

Kerstmis 1944 in Dassel I

In maart 1943 werd er door de Duitsers de loyaliteitsverklaring ingevoerd. Met deze verklaring diende de student te beloven niets tegen de Duitse bezetter te ondernemen. Jannes Reiling weigerde te tekenen. Niet tekenen had als gevolg dat je voor studie werd uitgesloten en werkloos werd verklaard. Hierop volgde een oproep voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. Jannes Rieling meldde zich en werd naar Kamp Erika in Ommen getransporteerd. Van daaruit vertrok men richting Duitsland waar Reiling met 21 andere studenten op 26 mei 1943 in Dassel aankwam. Reiling schreef in 1969 onderstaand verhaal over Kerstmis 1944.

Edward Swart, een Brit voor eeuwig verbonden aan Nederland
  • Artikel door Lennard Bolijn
  • Geplaatst op 11 februari 2023

Edward Swart, een Brit voor eeuwig verbonden aan Nederland

Het verhaal van Edward Cornelius Martin Swart, een Air Gunner bij de Royal Air Force, die op 4 november 1944 bij een crash om het leven kwam en begraven ligt op de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Overloon in Nederland.

Anton Schwan, Kriegsmarineveteraan
  • Artikel door Maurice Laarman
  • Geplaatst op 12 januari 2023

Anton Schwan, Kriegsmarineveteraan

In dit artikel in de vorm van een interview worden de ervaringen van Anton Schwan als lid van de Kriegsmarine beschreven, beginnend met zijn opleiding tot rekruut in Breda, gevolgd door zijn opleiding tot torpedotechnicus in Duitsland. Na omzwervingen via Rotterdam en Kiel kwam hij onder meer terecht in het Noorse Kirkenes en in het Noord-Hollandse Velsen.

Helmut Lemke, Als Flakhelfer in Hannover
  • Artikel door Maurice Laarman
  • Geplaatst op 3 januari 2023

Helmut Lemke, Als Flakhelfer in Hannover

Door mijn onderzoek naar een Kriegsmarine opleidingseenheid in Breda (14 SstA) kwam ik in contact met vele Duitse veteranen. Hun ervaringen zijn divers, zowel voor als tijdens de oorlog. De meeste melden zich bij de marine met het idee ook te gaan varen, maar het kon ook voorkomen dat een matroos nooit kennismaakte met de woeste baren. Helmut Lemke is zo’n persoon. Hij meldde zich aan bij de marine, maar is altijd op het land gebleven. Dit artikel beschrijft hoofdzakelijk zijn ervaringen voorafgaand aan de diensttijd.

Zuid-Limburgers in de Waffen-SS
  • Artikel door Lou Heynens
  • Geplaatst op 14 december 2022

Zuid-Limburgers in de Waffen-SS

Gedurende de Tweede Wereldoorlog traden circa 25.000 Nederlanders vrijwillig toe tot de Waffen-SS. Daarnaast waren er nog circa 55.000 van de 100.000 in Nederland wonende ‘Rijksduitsers’ en ‘Volksduitsers’ die als Nederlands onderdaan vrijwillig of verplicht betrokken waren bij verschillende activiteiten van het naziregime. In dit artikel beschrijft Lou Heynens waarom zoveel Limburgse jongemannen in vreemde krijgsdienst traden.

Koosje Hogendijk en het geheim van de knokploeg Noord Drenthe
  • Artikel door George Möller
  • Geplaatst op 13 december 2022

Koosje Hogendijk en het geheim van de knokploeg Noord Drenthe

Hoe een jong Drents meisje, samen met haar moeder lid van een Drentse verzetsgroep, wordt gearresteerd en door de knokploeg Noord Drenthe wordt bevrijd uit het Huis van Bewaring in Assen. Ze worden door de knokploeg bewust achtergelaten terwijl alle bevrijde mannen wel in veiligheid gebracht.

Emile Tielman, een krijgsgevangene van de Japanners
  • Artikel door Leo G. Lensen
  • Geplaatst op 19 augustus 2022

Emile Tielman, een krijgsgevangene van de Japanners

Emile Tielman werd op 5 februari 1916 geboren in Mojokerto, op het Indonesische eiland Java. Nadat de Tweede Wereldoorlog in augustus 1945 ook in Indonesië was beëindigd, ging Emile in 1946 naar Nederland om te herstellen van malaria en beri-beri. Dat jaar studeerde hij meteorologie en keerde in 1947 als meteoroloog terug naar Indonesië. Na zijn huwelijk, in 1960, emigreerde hij naar Amerika. Daar werd zijn dochter Ria geboren. Zij studeerde, samen met haar vriendin Roberta, Bobbi genaamd, aan de Drexel Universiteit.

Luchtpamfletten 1944
  • Artikel door Leo G. Lensen
  • Geplaatst op 4 juni 2022

Luchtpamfletten 1944

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door de oorlogvoerende landen pamfletten uitgestrooid boven Europa en Azië. Deze strooibiljetten dienden uiteraard voor propagandadoeleinden maar ook om de burgerbevolking van de bezette gebieden en van de vijandelijke landen van informatie over het verloop van de oorlog te voorzien.

Britse militairen in een Helmonds slachthuis
  • Artikel door Jeroen Koppes
  • Geplaatst op 27 maart 2022

Britse militairen in een Helmonds slachthuis

Helmond werd op 25 september 1944 bevrijd door Britse troepen. Al heel snel veranderde de stad in een rest centre, een legerplaats met onderhoudstroepen waar man en materieel konden uitrusten en opknappen. Hiervoor was ruimte nodig, veel ruimte. De Britse 171st Company, R.A.S.C. nam haar intrek in het Helmondse slachthuis aan de toenmalige Deurnescheweg.

Brief van generaal Winkelman (02-07-1940)
  • Artikel door Leo G. Lensen
  • Geplaatst op 6 februari 2022

Brief van generaal Winkelman (02-07-1940)

Een gereproduceerd exemplaar van een open brief die tijdens de bezettingsjaren is verspreid.

Cees Ruijter, tewerkgesteld op de AG Weser werf
  • Artikel door Maurice Laarman
  • Geplaatst op 18 november 2021

Cees Ruijter, tewerkgesteld op de AG Weser werf

Op 25 februari 1943 moest ik samen met enkele dorpsgenoten vertrekken naar Duitsland, daartoe opgeroepen door het arbeidsbureau. Ik was slager en hielp bij mijn vader in de zaak, en zou dat beroep ook gaan uitoefenen in Hannover. We gingen met de trein via Bentheim naar Osnabrück. Eenmaal daar aangekomen volgde een lange periode van wachten, tot we de volgende dag opeens weer vertrokken en tot onze verbazing aankwamen in Bremen. Dat merkten we pas toen we op het 'Hauptbahnhof' stonden.

Huibrecht Mooij, een marineman tijdens de oorlogsjaren
  • Artikel door Leo G. Lensen
  • Geplaatst op 30 september 2021

Huibrecht Mooij, een marineman tijdens de oorlogsjaren

Vanaf 2016 kwamen feiten naar voren over de schending van de oorlogsgraven in de Javazee. De daar aanwezige resten van de schepen en de bemanningsleden die in de slag in de Javazee in 1942 ten onder zijn gegaan, tegen de goede gewoonte om een zeemansgraf niet te schenden in, op illegale wijze verdwenen. Daardoor is onderzoek nu en in de toekomst naar de precieze feiten van toen vele malen minder makkelijk.