TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Nieuwste artikelen

Medendorp, Jan
 • Artikel door George Möller
 • Geplaatst op 18 november 2021

Medendorp, Jan

Jan Medendorp (1908-1989), winkelier in manufacturen in het Groningse Usquert, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gaandeweg actief in het verzet. Hij was in 1942 getuige geweest van de wegvoering van zijn buurtgenoot, de Joodse veehandelaar Sam van der Hal. Dat was misschien niet de directe aanleiding, maar toch min of meer waardoor Jan in het verzet was gerold. Hij werd kort voor de bevrijding opgepakt door de Duitsers maar ontliep de doodstraf, mede wellicht dankzij een NSB-burgemeester.

Streicher, Julius
 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 7 september 2021

Streicher, Julius

Op 20 november 1945 betraden 21 hoge nazi-functionarissen de rechtszaal in Neurenberg. Zij stonden hier terecht voor een internationaal militair tribunaal. Bij deze belangwekkende gebeurtenis waren vele journaliste en schrijvers aanwezig, onder wie ook de bekende Britse auteur Rebecca West. Een van de verdachten beschreef zij als: "Een vies oud mannetje. Zo’n mannetje dat problemen in parken veroorzaakt en een gezond Duitsland had hem al veel eerder naar een gesticht gestuurd." Wie was deze man, die in het vonnis van het Internationaal Militair Tribunaal Neurenberg werd getypeerd als "Jodenhater nr. 1 ?

Azaña, Manuel
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 6 augustus 2021

Azaña, Manuel

Manuel Azaña was de Minister President en President van de Spaanse Republiek voor en ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog. Hij vluchtte uiteindelijk naar Frankrijk, waar hij in 1940 overleed.

Alfonso XIII, Koning van Spanje
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 8 juni 2021

Alfonso XIII, Koning van Spanje

Alfonso XIII was de laatste Spaanse koning voor het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog. Bij het afkondigen van de Tweede Spaanse Republiek, verliet Alfonso het land zonder formeel afstand te doen van de troon. Hoewel hij tijdens de Spaanse Burgeroorlog de zijde van de Nationalisten koos, liet Franco hem weten na de strijd geen koning op de troon te wensen.

Wilhelmina, Koningin der Nederlanden
 • Artikel door Annabel Junge
 • Geplaatst op 1 juni 2021

Wilhelmina, Koningin der Nederlanden

Koningin Wilhelmina wilde graag de moeder des vaderlands zijn. Dat betekende immers dat ze als een gerespecteerd leider van grote invloed was op de vorming van Nederland tijdens en na de Tweede Oorlog. Ze was weliswaar een geboren leidster, maar was ze echt die ‘moeder’ tijdens de belangrijkste tijd in haar regeerperiode gedurende de oorlog? Het is waar dat ze tijdens haar volledige regeerperiode voor vele minderbedeelden opkwam. Haar paleis stelde ze in de Eerste Wereldoorlog ter beschikking aan Russische emigranten (in 1917) en na de Tweede Wereldoorlog konden oorlogsslachtoffers, repatrianten en slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 op een veilig onderdak bij Wilhelmina rekenen.

Major, Léo
 • Artikel door Jacob Benoit
 • Geplaatst op 24 april 2021

Major, Léo

Léo Major werd op 23 januari 1921 geboren in New Bedford, Massachusetts, U.S.A.. Hoewel hij in Amerika werd geboren, had Léo twee Frans-Canadese ouders, Achille Major en Amanda Sévigny. Zijn vader werkte bij de Canadian National, een spoorwegmaatschappij en was tijdelijk tewerkgesteld in Amerika. In september 1921 ging het gezin terug naar Montreal in Quebec waar Léo zijn jeugd zou doorbrengen. Léo had in totaal 12 broers en zussen en werd voornamelijk opgevoed door zijn moeder omdat zijn vader de meeste tijd weg was voor zijn werk. Echter, wanneer Achille thuiskwam zou Léo zijn woede ondervinden wanneer zijn vader hem sloeg vanwege zijn slechte gedrag tijdens zijn afwezigheid. Zijn vader, destijds Katholiek, bekeerde zich tot het Protestantisme en stuurde Léo naar een Engelse school.

O'Hare, Edward 'Butch'
 • Artikel door Sam Jacobs
 • Geplaatst op 1 april 2021

O'Hare, Edward 'Butch'

Butch O'Hare was de eerste vlieger van de US Navy die een MOH ontving.

Bulder, Johan
 • Artikel door Jochem Botman
 • Geplaatst op 17 maart 2021

Bulder, Johan

Johan Bulder werd geboren op 20 juni 1914 in Amsterdam. Hij huwde in het jaar van de Olympische Spelen in nazi-Duitsland in 1936 de 26-jarige Agnes Hubertine Behet. In het Amsterdams stadsarchief wordt Bulder omschreven als SS man en inkoper van diversen. Hij had een kolenzaak, een rijwielhandel en zat op zee. Wat betreft zijn persoonlijkheid was hij een bon vivant em een vrouwenversierder. Hij had altijd schulden. Toen de oorlog begon, woonde hij met zijn gezin aan de Dusartstraat 29 II in Amsterdam.

Rijke, Rien de
 • Artikel door Jochem Botman
 • Geplaatst op 16 maart 2021

Rijke, Rien de

De jaren voor 1942

Harlan, Veit
 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 2 februari 2021

Harlan, Veit

Filmregisseur Veit Harlan was een grootheid binnen de nazi-cinema. Hij stond bekend om zijn melodramatische speelfilms, maar is tegenwoordig vooral berucht als de maker van de antisemitische productie ‘Jud Süss’. Het was deze regisseur die door propagandaminister Joseph Goebbels ook werd aangewezen om een speelfilm te maken die dezelfde boodschap moest verkondigen als zijn toespraak over de Totale Oorlog van februari 1943. Op 1 juni 1943 stuurde hij aan de filmmaker een schriftelijke opdracht voor het maken van deze ‘Grossfilm’ van filmmaatschappij UFA, die ‘Kolberg’ moest gaan heten.

Fullriede, Fritz
 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 15 augustus 2020

Fullriede, Fritz

Toen er in maart 1945 gezocht werd naar een nieuwe vestingcommandant van de Duitse Oostzeebadplaats Kolberg werd gekozen voor de ervaren front-officier Fritz Fullriede. Onder zijn bevel hield de vesting lang genoeg stand om de aanwezige burgerbevolking te evacueren. Ook een groot deel van zijn troepen wist zich onder zijn aanvoering in veiligheid te brengen. En dat terwijl Adolf Hitler had opgedragen om koste wat kost stand te houden. Ook eerder had de militair al bevelen van hogerhand in de wind geslagen. Zijn naam is echter ook verbonden aan de razzia op Putten.

Nobach, Pier
 • Artikel door Paul van de Water
 • Geplaatst op 14 maart 2020

Nobach, Pier

Wie was die Pier Nobach eigenlijk? Waarom werd een boer uit Doezum een fanatieke Duitsgezinde handlanger van de bezetters? Aan welke misdrijven maakte hij zich schuldig? Wie waren zijn slachtoffers? Werd hij na de oorlog gestraft voor zijn gedrag tijdens de bezetting?