Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Nieuwste artikelen

Kritzinger, Friedrich
 • Artikel door Robert Jan Noks
 • Geplaatst op 28 oktober 2022

Kritzinger, Friedrich

Friedrich Kritzinger was een jurist en een hoge Duitse ambtenaar. Als vertegenwoordiger van de Rijkskanselarij nam hij deel aan de beruchte Wannseeconferentie. Hij stierf in 1947 voordat hij zich voor een rechter moest verantwoorden.

Caballero, Francisco Largo
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 26 oktober 2022

Caballero, Francisco Largo

Francisco Largo Caballero was de leider van de Spaanse PSOE (Partido Socialista Obrero Espanol), premier en minister van Oorlog bij de Republikeinen gedurende de Spaanse Burgeroorlog tot mei 1937. Na de Spaanse Burgeroorlog vluchtte hij naar Frankrijk en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten in Dachau. Na de oorlog leefde hij in Parijs tot hij op 23 maart 1946 overleed.

AlcalŠ-Zamora, Niceto
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 19 oktober 2022

AlcalŠ-Zamora, Niceto

Niceto AlcalŠ-Zamora was ťťn van de sleutelfiguren in de periode die leidde tot de Spaanse Burgeroorlog. Hij werd de belangrijkste leider tijdens het ontstaan van de Tweede Spaanse Republiek en werd haar eerste president. Zijn afzetting als president was ťťn van de aanleidingen voor de Spaanse Burgeroorlog.

Vinsant, Wilma
 • Artikel door Sanne Jussen
 • Geplaatst op 16 oktober 2022

Vinsant, Wilma

Wilma "Dolly" Vinsant was een flight nurse in het Amerikaanse Army Nurse Corps. Als verpleegster verzorgde zij gewonde soldaten die per vliegtuig van het front naar ziekenhuizen in Engeland en de Verenigde Staten werden overgebracht. Op 14 april 1945 maakte Wilma haar laatste vlucht. De Douglas C-47 Skytrain waarin zij meevloog stortte op 14 april 1945 neer boven Duitsland: alle zes inzittenden kwamen bij de crash om het leven.

SchŲngarth, Karl Eberhard
 • Artikel door Robert Jan Noks
 • Geplaatst op 10 september 2022

SchŲngarth, Karl Eberhard

Karl Eberhard SchŲngarth was een Duitse jurist en SS-officier die deelnam aan de Wannseeconferentie en verantwoordelijk was voor vele duizenden executies in het door de nazi's bezette Polen. Aan het eind van de oorlog voerde hij in Nederland een waar terreurbewind. Na de oorlog werd hij geŽxecuteerd wegens zijn opdracht tot het vermoorden van een Amerikaanse piloot.

Sosabowski, Stanislaw
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 12 augustus 2022

Sosabowski, Stanislaw

Stanislaw Franciszek Sosabowski zou uitgroeien tot ťťn van de meest bekende Poolse militairen uit de geschiedenis. Gevierd en verguisd. Gevierd om zijn vlucht uit Polen, zijn onberispelijke carriŤre, maar verguisd om het feit dat hij zijn mening gaf. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd hij geslachtofferd voor het "mislukken" van Market Garden. De werkelijke erkenning zou pas vele jaren later komen.

Reichenau, Walther von
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 11 augustus 2022

Reichenau, Walther von

Walther von Reichenau was een vertrouweling van Adolf Hitler en mede verantwoordelijk voor het wegwerken van Ernst RŲhm en de SA tijdens de "Nacht van de Lange Messen". In 1940 werd hij Generalfeldmarschall en was mede verantwoordelijk voor veel oorlogsmisdaden begaan aan het Oostfront door manschappen onder zijn leiding. In januari 1942 kreeg hij een hersenbloeding en overleed onderweg naar een ziekenhuis in Leipzig.

Raeder, Erich
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 11 augustus 2022

Raeder, Erich

De in 1876 geboren Erich Raeder ging in 1894 in dienst bij de Keizerlijke Marine. Tot tijdens de Eerste Wereldoorlog bekleedde hij operationele posities. Later kreeg hij diverse staffuncties toegewezen en in 1928 werd hij hoofd van de Duitse Marine. Raeder ging op 30 januari 1943 met pensioen. Na de oorlog werd hij tot levenslang veroordeeld vanwege zijn aandeel. Om gezondheidsredenen werd hij in 1955 vrijgelaten. Erich Raeder overleed in 1960.

Oster, Hans
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 8 augustus 2022

Oster, Hans

De in 1887 geboren Hans Oster zou uitgroeien tot ťťn van Duitslands meest omstreden militairen. Gedurende de Eerste Wereldoorlog diende hij als artillerieofficier en bij de Generale Staf. Hij bleef in het leger en werd uiteindelijk plaatsvervangend leider van de Abwehr. Tot aan 1944 lukte het hem in het geheim een rol te spelen bij diverse plannen tot het omverwerpen van Adolf Hitler. Als gevolg van de mislukte aanslag op Hitler op 20 juli 1944 werd ook Hans Oster opgepakt en veroordeeld. Op 9 april 1945 werd hij ter dood gebracht.

Ozawa, Jisaburo
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 8 augustus 2022

Ozawa, Jisaburo

Ozawa werd, na Jamamoto, gezien als een van de beste Japanse bevelhebbers. Zonder enige voorkennis van het gebruik van vliegtuigen, doorzag hij als ťťn van de eersten het grote voordeel van het gebruik van vliegdekschepen. Hij leidde vele onderdelen van de Japanse keizerlijke marine en werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zelfs haar opperbevelhebber.

Mussert, Anton
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 8 juli 2022

Mussert, Anton

De jonge Mussert Anton Adriaan Mussert werd op 11 mei 1894 geboren te Werkendam uit het huwelijk van de hoofdonderwijzer Joannes Leonardus Mussert en diens vrouw Frederika Witlam. Anton was het vierde kind in het gezin Mussert. Uiteindelijk zouden vijf kinderen in huize Mussert opgroeien: zonen Jo, Max en Anton en dochters Leni en Coby. Als hoofdonderwijzer behoorde vader Mussert met zijn gezin tot de dorpselite. Johannes Mussert was een man met aanzien die twee gezichten kende. Naar buiten toe toonde hij zich als een innemende man die zich nooit te goed vond om kinderen die moeite hadden met leren extra op weg te helpen. Binnen het gezin toonde vader Mussert echter een heel ander gezicht, waarbij hij lijfstraffen niet schuwde om zijn gezag te laten gelden.

Hendriks, Jacobus
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 1 juli 2022

Hendriks, Jacobus

Jacobus Hendriks diende vanaf 1922 bij de Koninklijke Marechaussee. In 1940 diende hij bij de Brigade in Tilburg en werd na de Duitse inval in Nederland teruggetrokken op Zeeland. Vanuit Zeeland ging de reis naar Frankrijk en door naar het Verenigd Koninkrijk. Daar verbleef hij vier jaar bij de Prinses Irene Brigade om uiteindelijk met het Militair Gezag terug te keren naar Nederland. Na de oorlog werd hij overgeplaatst naar de Rijkspolitie en diende hij als groepscommandant in Mierlo.