TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tank Gun Systems: The First Thirty Years, 1916–1945: A Technical Examination

Titel:Tank Gun Systems: The First Thirty Years, 1916–1945: A Technical Examination
Schrijver:Andrews, W
Uitgever:Pen and Sword Military
Pagina's:563
Taal:Engels
ISBN:1399042351
Omschrijving:

De uitgever Pen and Sword Books bracht in 2023 een zeer interessant, gedetailleerd en gezaghebbend boek uit van militair expert en emeritus professor William S. Andrews. De publicatie behandelt de technische en historische aspecten van tankgeschut plus de bijbehorende systemen (major components) vanaf 1900 en is tot nu toe een van de meest uitgebreide en gedetailleerde werken die genoemd thema behandelt. Feit is dat niet veel andere populairwetenschappelijke of wetenschappelijke boeken ingaan op die aspecten. Belangrijk om te weten is dat deze publicatie vooral een historisch-technische, of duidelijker omschreven, een militair-technische bespreking is van alle ontwikkelingen op het gebied van tankgeschut en daaraan gerelateerde onderwerpen. Met andere woorden: deze publicatie is zeer specialistisch en vooral gericht op mensen die meer over de militair-technische aspecten van tankgeschut vanaf 1900 willen leren.

De 563 pagina's tellende publicatie behandelt met behulp van verschillende hoofdstukken de kanonnen (geschut), de bevestigingen van die kanonnen ('Gun Mounting'), de terugstootmechanismen, de richtsystemen voor die kanonnen (en optieken), de vuurleidingsystemen en de diverse aspecten van munitie. Zo worden in hoofdstuk twee de onderdelen van de kanonsystemen besproken. Hoofdstuk drie zoomt in op de algemene kenmerken van gebruikte munitiesoorten (onder andere pantsergranaten die vaak uit één geheel bestaan d.w.z. projectiel met huls) en behandelt de verschillende onderdelen van munitie. Hoofdstuk vier bespreekt de ballistische eigenschappen. Dat wil zeggen, de principes die een rol spelen bij het afvuren van munitiesoorten en de inwerking van (pantser)granaten op stalen pantserplaten. Daarbij komen ook verschillende wiskundige formules aan bod. Hoofdstuk vijf behandelt de verschillende aspecten van de terugslag van de kanonnen (recoil cilinders en mondingsremmen). Vanaf hoofdstuk zes worden de kanonnen die in tanks gemonteerd werden besproken. Hierbij gaat het om tankgeschut dat tijdens de Eerste Wereldoorlog (1915-1918) gebruikt werd (tanks werden voor het eerst in 1916 ingezet). Ook het Interbellum (1919-1939), maar vooral de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) komen uitgebreid aan bod.

Het onderdeel over de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) geeft zeer gedetailleerd een goed overzicht van Duits, Tsjechisch, Italiaans, Japans, Sovjet, Amerikaans en Brits tankgeschut (met bijbehorende systemen, onderdelen en munitiesoorten). Dat daarbij niet alle kanonnen en bijbehorende systemen aan bod komen verantwoordt de auteur door te zeggen dat sommige wapensystemen niet op grote schaal ingezet werden (wat juist is). Vanaf pagina 226 wordt Duits geschut besproken waarbij de 3.7 cm KwK 36 (37mm KwK 36 gebaseerd op het 3.7 cm antitankgeschut) al in een eerder hoofdstuk, namelijk over het Interbellum 1919-1939, werd besproken. Net zoals bij ander geschut worden bij de Duitse 5 cm KwK ('Kampfwagenkanone') 38 L/42 en 5 cm KwK 39 L/60 (50mm KwK 38 L/42 en 50mm KwK 39 L/60) het kanon en het deel waarin het geschut gemonteerd werd besproken (met de mantel en de overige componenten b.v. het sluitstuk c.q. stootbodem 'Breech'). Ook worden het vuurleidingsmechanisme ('Fire Mechanism', bij de 5 cm KwK was er sprake van een elektrisch mechanisme met bijbehorende circuits), de richtoptieken en vizieren ('Sights', in dit geval de telescopen c.q. telescopische vizieren TZF5d en TZF5e) met bijbehorende vergroting en afstanden, de munitiesoorten ('Ammunition') waaronder de correcte aanduidingen van Panzergranate plus bijbehorende projectielen en een tabel met munitiesoorten behandeld. Daarnaast komt de kracht van de terugslag van het geschut ('Recoil Load') aan bod en wordt in een algemeen deel ('Comment') het geschut in een historische context geplaatst.

Anders dan veel andere publicaties geeft dit boek zeer gedetailleerde, interessante en goed gedocumenteerde informatie over de gebruikte projectielen (munitiesoorten) van tanks tussen 1939 en 1945. Wat betreft die munitiesoorten noemen we als voorbeeld het Duitse 7.5 cm KwK 40 L/43 en 7.5 cm KwK 40 L/48 geschut en het Amerikaanse 75mm M3 kanon. Beide kanonnen waren één van de belangrijkste wapens waarmee Duitse en Amerikaanse tanks tussen 1942 en 1945 bewapend waren. Zoals de auteur correct omschrijft werden de 7.5 cm KwK 40 L/43 en L/48 ontwikkeld om zwaardere (Sovjet)tanks te kunnen vernietigen. Op pagina 251 schrijft de auteur dat de 7.5 cm KwK 40 L/43 en L/48 onder andere gebruik maakten van 75x495R mm pantsermunitie waarbij de huls van die granaten kleiner was dan de huls van dezelfde granaten voor het 7.5 cm PaK 40 antitankgeschut. Dat had als voordeel, en dat was eigenlijk ook een van de belangrijkste redenen bij het ontwerp, dat die granaten makkelijker in de tank verplaatst konden worden (en het laden was door de afmetingen eenvoudiger).

Interessant detail is dat de 7.5 cm KwK 40 L/43 en L/48 met behulp van een elektrisch circuit (electrically ignited) afgevuurd werden en het antitankgeschut op basis van percussie-ontsteking. Dat een langere loop van een kanon grote invloed heeft op de mondingssnelheid van granaten wordt ook duidelijk. De auteur stelt vast dat de 7.5 cm KwK 40 L/48 een hogere mondingssnelheid had dan de 7.5 cm KwK 40 L/43. Een tabel op pagina 252 geeft een overzicht van belangrijkste munitiesoorten voor het 7.5 cm KwK 40 L/43 en L/48 geschut. Op pagina 413 wordt het Amerikaanse 75mm M3 geschut besproken. Ook hier komt een korte historische bespreking aan bod waarna de verschillende onderdelen, bestaande uit 'Barrels and Mountings', 'Breech', 'Recoil System', 'Firing Mechanism', 'Gun Controls', 'Sights', 'Crew Servicing', 'Ammunition', 'Recoil Load' en 'Comment', aan bod komen. Het boek geeft correcte informatie wat betreft de verschillende projectielen voor het 75mm M3 geschut, b.v. dat er een M61 en M72 pantsergranaat beschikbaar waren en dat er brisant (M48) en rookgranaten (M89) beschikbaar waren. Ook de tabel met informatie over die munitie is correct en gebaseerd op primair bronmateriaal.

Bij alle informatie in het boek maakt de auteur gebruik van interessante zwart-wit foto's en afbeeldingen die alle systemen bespreken. Bij die foto's en afbeeldingen staan vaak korte teksten met namen van onderdelen (zelfs veersystemen, cilinders en schroeven worden getoond). Vaak zijn die afbeeldingen en foto's afkomstig uit legerhandleidingen, munitieoverzichten of andere technische informatiefolders en boeken. De publicatie is zoals gezegd zeer gedetailleerd en omvangrijk: bij elk onderdeel worden namen en vaak uitgebreide informatie gegeven. De informatie in het boek is gebaseerd op veel bronmateriaal en is vergeleken met andere boeken, vaak uitgebreider en origineler (er worden onderwerpen behandeld waar in veel boeken geen aandacht voor is). Ook de commentaren in het onderdeel 'Comment' zijn vaak realistischer en meer op feiten gebaseerd dan veel commentaar of opmerkingen in andere publicaties. Zo lezen we bij het 75mm M3 kanon 'Both the 75mm M2 and M3 guns were serviceable weapons, with a good HE round. Their value for anti-armour waned with increasingly better protected German tanks, e.g., the Pzkpfw V (Panther) and Pzkpfw VI (Tiger I and II)'. En verder 'The AP rounds remained effective against earlier German tanks, including the Pzkpfw IV'. In sommige, meer populairwetenschappelijke boeken komt het 75mm geschut van de M4 Sherman-tank er veel slechter vanaf en krijgt het 75mm M3 geschut min of meer een reputatie van een zwak en niet effectief wapen (soms ook in de zin van antitankgeschut wat overigens niet correct is want de pantsergranaten konden b.v. de Panther-tank aan de zij- of achterkant doorboren.

De militair-technische aspecten van 'Gun Systems' (tankgeschut) komen in bijna geen enkele andere populairwetenschappelijke of wetenschappelijke publicatie zo uitgebreid aan bod als in dit boek. Apart vermeld dient te worden dat het boek zelfs systemen behandelt waarover in andere boeken zeer weinig informatie te vinden is (onder andere het onderdeel over tankgeschut dat ingezet werd tijdens de Eerste Wereldoorlog). De auteur, professor William S. Andrews heeft uitstekend werk verricht en bijgedragen aan interessante informatie met betrekking tot deze aspecten. Zoals gezegd behandelt het boek een specialistisch thema. De publicatie is vooral geschikt en bruikbaar voor (ex)militairen, historici en auteurs die zich interesseren in de militaire techniek vanaf 1900 of voor mensen met bijzondere interesse in voertuig- en wapentechniek (vooral tankgeschut) van de Eerste Wereldoorlog, het Interbellum en de Tweede Wereldoorlog.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
03-04-2024
Laatst gewijzigd:
05-04-2024
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen