Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Die vijf dagen in mei 1940 - Helden zonder glorie

Titel: Die vijf dagen in mei 1940 - Helden zonder glorie
Uitgebracht: mei 2012
Uitgever: Source 1 Media
Speelduur: 51 minuten
Verkrijgbaarheid: DVD, 1 disk
Omschrijving:

“Het was de grootste onzin om eraan te beginnen”, zo verklaart dhr. Jan Mol, een veteraan uit het Nederlandse leger, over de strijd tegen de Duitsers in mei 1940 bij de Grebbelinie. Op 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen. Op verschillende plaatsen in Nederland waren verdedigingslinies ingericht om een eventuele opmars van het Duitse leger te stoppen, waaronder de Grebbelinie die zich uitstrekte van het IJsselmeer tot voorbij Rhenen.

“Helden zonder glorie” geeft aan de hand van ooggetuigenverklaringen van Nederlandse oud-strijders een beeld van wat zich afspeelde gedurende die meidagen van 1940 in en rondom de Grebbelinie. Het Nederlandse leger was slecht bewapend, de Nederlandse soldaten waren nauwelijks getraind, van goede communicatie en leiding was vanuit de legerleiding slechts zelden sprake. “Je zag nauwelijks officieren aan het front, ze waren banger dan wij”, zo herinnert een veteraan zich. Ondanks deze tekortkomingen probeerde het Nederlandse leger te voorkomen dat de Wehrmacht de Grebbelinie kon doorbreken. Drie dagen lang wisten de Nederlandse verdedigers stand te houden, maar uiteindelijk bleken ze niet opgewassen te zijn tegen het beter bewapende Duitse leger en zijn goed getrainde soldaten.

De documentaire “Helden zonder glorie” laat aan de hand Nederlandse en Duitse authentieke film- en foto-opnamen zien waarom het Duitse leger relatief snel de Grebbelinie kon doorbreken. Meerdere veteranen vragen zich tot op de dag van vandaag af wat het nut was van de strijd die ze hier hebben gestreden. Volgens verklaringen van de Nederlandse oud-strijders uit deze documentaire was het allang duidelijk dat het een ongelijke strijd was. Een strijd die volgens hen nooit gewonnen kon worden

De documentaireserie “Die vijf dagen in mei 1940” bestaat, naast “Helden zonder glorie”, uit nog vier verschillende documentaires. De vijf documentaires laten elk een unieke gebeurtenis zien uit de begindagen van de strijd in mei 1940. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de Nederlandse soldaat, die ondanks gebrekkige middelen, soms tegen beter weten in, probeerde de bezetting en onderdrukking van Nederland door nazi-Duitsland van Adolf Hitler te voorkomen. De makers zetten vooral de verhalen van oud-strijders centraal, dat maakt iedere documentaire zeker de moeite waard om te bekijken.

Beoordeling: (Uitstekend)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
23-08-2012

Afbeeldingen