TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Partner: Liberation Route Europe

Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. De route verbindt mensen, plekken en evenementen om zo het einde van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Europa te vieren. Bovendien reflecteert de route op de consequenties en de geschiedenis van de oorlog via een multinationaal en multi-perspectief.

Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs de dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.

Om de route fysiek onderdeel uit te laten maken van het Europese landschap, ontwikkelt LREF een netwerk van Liberation Route Europe-routes die nieuwe manieren van wandelen, hiken en fietsen mogelijk maakt. In samenwerking met wandelverenigingen in heel Europa, zullen de paden een traceerbare verbinding vormen tussen de belangrijkste regio's langs de opmars van de geallieerden door Europa, met een lengte van bijna 10.000 km. De routes passeren tal van historische locaties en vertellen verhalen die worden verteld vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

De bekende architect Daniel Libeskind heeft een symbolische familie van wandelpadmarkeringen ontworpen, de ĎVectors of Memoryí genaamd, die mensen, plaatsen en verhalen uit het hele Europese landschap eert.

Om de beleving langs de Liberation Route Europe compleet te maken, heeft LRE Foundation zogenaamde Ďaudiospotsí gecreŽerd. Het project is in 2008 gestart in de regio Arnhem-Nijmegen en momenteel zijn er meer dan 200 audiospots in Nederland en Duitsland. Op elke plek lees en luister je naar een aangrijpend verhaal in het Engels, Nederlands en Duits. Op deze manier kun je leren wat er in 1944 en 1945 op een specifieke locatie is gebeurd. Zodoende worden grote, bekende evenementen gekoppeld aan zeer indrukwekkende persoonlijke verhalen en ervaringen.