TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
De Tweede Wereldoorlog was een oorlog die van 1939 tot 1945 op meerdere fronten werd uitgevochten tussen de as-mogendheden (hoofdzakelijk Duitsland en Japan) en de geallieerden (hoofdzakelijk de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en het Britse Gemenebest). De oorlog kenmerkt zich door het enorme aantal burgerslachtoffers en de gigantische omvang van het strijdtoneel. De oorlog eindigde in 1945 in het voordeel van de geallieerden. In totaal kwamen zo’n 70 miljoen mensen om het leven tijdens deze oorlog, waaronder zo’n 50 miljoen burgers.

De Tweede Wereldoorlog begon met de Duitse inval van Polen op 1 september 1939. Hierna wist Hitler binnen enkele maanden ook o.a. Denemarken, Noorwegen, Nederland, België en Frankrijk te veroveren. Op deze zogenaamde Blitzkrieg hadden de geallieerden geen antwoord, het front breidde zich dan ook steeds verder uit. Eind 1941 breidde de oorlog zich echter op een volledig ander strijdtoneel uit, de Japanners bombardeerden bij Pearl Harbor een groot aantal Amerikaanse schepen waarna de Verenigde Staten de oorlog verklaarden aan Japan. De oorlog kenmerkt zich door de enorme wreedheden op burgers, met name in de Holocaust maar ook de wreedheden aan het Oostfront en de behandeling van krijgsgevangenen zijn ongekend. Vrijwel alle geldende spelregels van oorlogsvoering van de Conventie van Genève werden gebroken. Het keerpunt van de oorlog was waarschijnlijk de beëindigde Duitse opmars tijdens de Slag om Stalingrad in februari 1943. De geallieerde invasie op D-day in juni 1944 betekende het keerpunt aan westerse zijde waarna de opmars naar Berlijn vanuit het oosten en het westen begon. In het Verre Oosten eindigde de oorlog na de Japanse overgave in augustus 1945, als direct gevolg van de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. De Tweede Wereldoorlog is een sprekend voorbeeld van een totale oorlog, een oorlog waarin niet enkel legers vechten maar vrijwel de hele (burger) maatschappij.
Grid Lijst Kaart