Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Nieuwste artikelen

Mannerheim, de maarschalk van Finland
 • Artikel door Jan-Jaap van den Berg
 • Geplaatst op 23 september 2023

Mannerheim, de maarschalk van Finland

Omschrijving: Een Fins televisieprogramma organiseerde in 2004 een verkiezing van 'de grootste Fin aller tijden'. De uitslag stond al bij voorbaat vast: natuurlijk werd dat Carl Gustaf Mannerheim (1867-1951), de president en maarschalk die na de Eerste Wereldoorlog aan de wieg stond van Finlands onafhankelijkheid van Rusland en vervolgens deze kleine natie door de Tweede Wereldoorlog loodste. Wat prins Willem van Oranje is voor Nederland, is baron Gustaf Mannerheim voor Finland. De nagedachtenis aan de maarschalk heeft gaandeweg mythische proporties aangenomen.

MacArthur, Douglas
 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 22 augustus 2023

MacArthur, Douglas

Weinig Amerikaanse bevelhebbers roepen zo veel controverses op als Douglas MacArthur. De ťťn noemt hem 'de grootste generaal ooit', de ander 'een van de gevaarlijkste mannen van Amerika'. Wie was hij, die het ene moment werd beschimpt als 'Dugout Doug' vanwege zijn vermeende lafheid en het volgende juist voor gek werd verklaard wegens zijn gewaagde acties. De ene wilde hem het opperbevel van het leger geven, de ander vond dat hij door een rechter diende te worden veroordeeld.

Ainsworth, Ellen
 • Artikel door Sanne Jussen
 • Geplaatst op 13 augustus 2023

Ainsworth, Ellen

2nd Lieutenant Ellen Ainsworth was verpleegster in het Amerikaanse Army Nurse Corps. Na de geallieerde landing in ItaliŽ bij Anzio op 22 januari 1944 was zij een van de vrouwen die zich aldaar over de gewonden ontfermden. Op 12 februari vond een zware artillerieaanval plaats. Toen een Duits explosief buiten de tent insloeg, waarin zij zich bevond, werd Ellen geraakt door scherven. Ze werd geopereerd maar overleed vier dagen later, enkele weken voor haar 25e verjaardag.

Stuckart, Wilhelm
 • Artikel door Robert Jan Noks
 • Geplaatst op 25 juni 2023

Stuckart, Wilhelm

Wilhelm Stuckart was een Duitse jurist en hoge ambtenaar tijdens het naziregime. Hij speelde een belangrijke rol bij het opstellen van de Neurenberger rassenwetten en nam deel aan de beruchte Wannseeconferentie. Na de oorlog werd hij veroordeeld wegens misdrijven tegen de vrede, misdrijven tegen de menselijkheid en lidmaatschap van een misdadige organisatie (de SS). In 1953 kwam hij om bij een auto-ongeval.

Lange, Rudolf
 • Artikel door Robert Jan Noks
 • Geplaatst op 26 februari 2023

Lange, Rudolf

Rudolf Lange was een Duitse jurist en SS-officier. Na een carriŤre bij de Gestapo werd hij na de Duitse inval in de Sovjet-Unie SD-chef in Letland. Daar was hij verantwoordelijk voor de massamoorden op Letse Joden en op Joden die vanuit het Duitse Rijk naar Riga waren gedeporteerd. In januari 1942 nam hij deel aan de beruchte Wannsee-conferentie. In februari 1945 stierf hij bij de inname van Poznan door het Rode Leger.

Slovik, Eddie
 • Artikel door Sanne Jussen
 • Geplaatst op 30 januari 2023

Slovik, Eddie

Edward Donald ĎEddieí Slovik was een Amerikaanse infanteriesoldaat. Hij is de enige Amerikaanse soldaat die ter dood veroordeeld en geŽxecuteerd werd vanwege desertie sinds het jaar 1864. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen in totaal 49 soldaten om deze reden de doodstraf. Aan 48 van hen werd gratie verleend. Enkel Eddie werd, op 31 januari 1945 in het Franse Sainte-Marie-aux-Mines, daadwerkelijk door een vuurpeloton om het leven gebracht. Hij was toen nog net 24 jaar oud.

Luther, Martin
 • Artikel door Robert Jan Noks
 • Geplaatst op 31 december 2022

Luther, Martin

Martin Luther was een Berlijnse verhuisondernemer die door zijn contacten met nazi-kopstuk Joachim von Ribbentrop opklom tot onderstaatssecretaris op het Rijksministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werd daar een drijvende kracht in de organisatie van de vervolging en vernietiging van de Europese Joden. In januari 1942 nam hij deel aan de beruchte Wannseeconferentie. Na een mislukte coup tegen Von Ribbentrop werd hij tot het einde van de oorlog opgesloten in het concentratiekamp Sachsenhausen. Hij stierf in mei 1945 voordat hij voor zijn daden ter verantwoording kon worden geroepen.

Medendorp, Jan
 • Artikel door George MŲller
 • Geplaatst op 29 december 2022

Medendorp, Jan

Jan Medendorp (1908-1989), winkelier in manufacturen in het Groningse Usquert, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gaandeweg actief in het verzet. Hij was in 1942 getuige geweest van de wegvoering van zijn buurtgenoot, de Joodse veehandelaar Sam van der Hal. Dat was misschien niet de directe aanleiding, maar toch min of meer waardoor Jan in het verzet was gerold. Hij werd kort voor de bevrijding opgepakt door de Duitsers maar ontliep de doodstraf, mede wellicht dankzij een NSB-burgemeester.

Hardeveld, Annick van
 • Artikel door Sanne Jussen
 • Geplaatst op 28 november 2022

Hardeveld, Annick van

Annick van Hardeveld was koerierster bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.) in Amsterdam. In de nacht van 4 op 5 mei 1945 was ze op de fiets onderweg in de binnenstad, om een boodschap over te brengen. Op het Hekelveld werd zij uit het niets doodgeschoten door een patrouille van de GrŁne Polizei. Annick werd slechts 21 jaar oud.

Kritzinger, Friedrich
 • Artikel door Robert Jan Noks
 • Geplaatst op 28 oktober 2022

Kritzinger, Friedrich

Friedrich Kritzinger was een jurist en een hoge Duitse ambtenaar. Als vertegenwoordiger van de Rijkskanselarij nam hij deel aan de beruchte Wannseeconferentie. Hij stierf in 1947 voordat hij zich voor een rechter moest verantwoorden.

Caballero, Francisco Largo
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 26 oktober 2022

Caballero, Francisco Largo

Francisco Largo Caballero was de leider van de Spaanse PSOE (Partido Socialista Obrero Espanol), premier en minister van Oorlog bij de Republikeinen gedurende de Spaanse Burgeroorlog tot mei 1937. Na de Spaanse Burgeroorlog vluchtte hij naar Frankrijk en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten in Dachau. Na de oorlog leefde hij in Parijs tot hij op 23 maart 1946 overleed.

AlcalŠ-Zamora, Niceto
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 19 oktober 2022

AlcalŠ-Zamora, Niceto

Niceto AlcalŠ-Zamora was ťťn van de sleutelfiguren in de periode die leidde tot de Spaanse Burgeroorlog. Hij werd de belangrijkste leider tijdens het ontstaan van de Tweede Spaanse Republiek en werd haar eerste president. Zijn afzetting als president was ťťn van de aanleidingen voor de Spaanse Burgeroorlog.