TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gorod voinskoi slavy

De eretitel 'Stad van Militaire Roem' (Gorod voinskoi slavy) werd ingesteld bij federale wet van 9 mei 2006 nr. 68-FZ. Artikel 1 van deze wet luidt:

"De titel 'Stad van Militaire Roem' wordt toegekend aan steden van de Russische Federatie, op wier territorium of in wier directe nabijheid de beschermers van het vaderland in de loop van bittere gevechten moed, standvastigheid en massale heldhaftigheid toonden, getoond door de verdedigers van de stad in de strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid van het vaderland, inclusief de steden van de Russische Federatie die de titel 'Heldenstad' kregen toegekend. De voorwaarden en volgorde van toekenning van de titel 'Stad van Militaire Roem' aan steden van de Russische Federatie worden bepaald door de president van de Russische Federatie."

Een deel van het tweede artikel luidt:

"In een stad die onderscheiden is met de titel 'Stad van Militaire Roem':
1) wordt een monument geplaatst met het wapenschild van de stad en de tekst van het decreet van de president van de Russische Federatie over de toekenning van deze titel aan de stad;
2) worden publieke maatregelen getroffen en feestelijke saluutschoten gevuurd op 23 februari (Dag van de Verdediger van het Vaderland), 9 mei (Dag van de Overwinning) en ook de Dag van de Stad."

De eerste drie toekenningen van de eretitel vonden plaats op 27 april 2007 door president Poetin in het Kremlin in Moskou. Bij alle toekenningen ontvangt de burgemeester of een andere hoge ambtenaar van de stad een oorkonde uit handen van de Russische president in het Kremlin.

Grid Lijst
NaamCategorieMedailles
BelgorodEilanden, landen, steden e.d. 
DmitrovEilanden, landen, steden e.d. 
KronshtadtEilanden, landen, steden e.d. 
KurskEilanden, landen, steden e.d. 
LugaEilanden, landen, steden e.d. 
MalgobekEilanden, landen, steden e.d. 
Naro-FominskEilanden, landen, steden e.d. 
OryolEilanden, landen, steden e.d. 
PolyarnyEilanden, landen, steden e.d. 
Rostov-na-DonuEilanden, landen, steden e.d. 
RzhevEilanden, landen, steden e.d. 
TuapseEilanden, landen, steden e.d. 
Velikiye LukiEilanden, landen, steden e.d. 
Veliky NovgorodEilanden, landen, steden e.d. 
VladikavkazEilanden, landen, steden e.d. 
VoronezhEilanden, landen, steden e.d. 
VyazmaEilanden, landen, steden e.d. 
YeletsEilanden, landen, steden e.d. 
YelnyaEilanden, landen, steden e.d. 

Bronnen