TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kars, Jan

Geboortedatum:
20 april 1919 (Sloten, Nederland)
Overlijdensdatum:
20 oktober 1944 (Waterlandkerkje, Nederland)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen
Rij: E. Graf: 977.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Jan Kars werd aan het begin van de oorlog als jonge Marechaussee gestationeerd in Zeeuws-Vlaanderen. Jan werkte daar samen met het verzet en vervulde in augustus 1944 een sleutelrol wanneer de plaatselijke KP in Oostburg het distributiekantoor overvalt. Hij krijgt daarna een leidende rol binnen de Knokploeg "De Vos" en moet direct onderduiken.

Als Oostburg kort daarna in de frontlinie komt te liggen vlucht hij met andere burgers naar de hofstede van verzetsman De Bruijne bij Waterlandkerkje. Er zijn dan ongeveer 70 vluchtelingen op de boerderij.

Op 20 oktober 1944 besluit Jan met 2 andere leden van het verzet door de linies te gaan om de geallieerden te waarschuwen. De boerderij ligt in het gevechtsterrein en mag niet gebombardeerd worden. Onderweg wordt Jan door een granaat dodelijk getroffen, de twee anderen blijven ongedeerd.

Jan is in 1947 herbegraven op het Ereveld in Loen. Zijn naam komt voor op drie gedenktekens in Amsterdam en Oostburg waar ook een straat naar hem is vernoemd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen