In 1947 besloot de Nederlandse regering de stoffelijke resten van de Nederlanders die in Duitsland waren omgekomen, over te brengen naar Nederland. Deze slachtoffers rustten op vijandelijke bodem en hadden vaak geen behoorlijke begrafenis gehad.
Om dit besluit uit te kunnen voeren, begon de Oorlogsgravenstichting in 1948 met de aanleg van een ereveld in Loenen(gemeente Apeldoorn).
Op 18 oktober 1949 opende H.K.H. Prinses Wilhelmina het ereveld waar nu ruim 3600 Nederlanders begraven liggen. Regelmatig vinden hier nog herbegravingen plaats.

Een belangrijk kenmerk van ereveld Loenen is de inrichting. De graven liggen bijna onopvallend verspreid over een bosgebied met een totale oppervlakte van 17 hectare. Hier zijn geen rechte rijen met kruisen, maar graven, ingericht met liggende stenen. Achter elk opschrift schuilt een eigen geschiedenis. Het ereveld Loenen geeft een goed beeld van de verscheidenheid aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onder hen bevinden zich gesneuvelde militairen, maar ook veel burgers: verzetsstrijders, politieke gevangenen, Engelandvaarders en slachtoffers van de gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in Duitsland.
Centraal op het ereveld bevindt zich de kapel met een schrijn voor de Gedenkboeken, het wandbord met de namen van Engelandvaarders en enkele urnen met asresten uit concentratiekampen. Links naast de kapel staat het monument 'De Vallende Man' van de beeldhouwer Cor van Kralingen.

Sinds de jaren '80 vormt het ereveld niet alleen de laatste rustplaats voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook militairen en burgers die omkomen tijdens de acties in Nieuw-Guinea en humanitaire en/of vredesmissies worden er (her)begraven:

Libanon:
Siebe Boonstra (1979)
Kees van Rijn (1979)
Philippus Wilhelmus de Koning (1979)
Gerardus Adrianus Cornelis Nieuwenhuis (1980)
Theodorus Antonius Bernardus Fredericus Seebregts (1983)

KroatiŽ:
Wilhelmus Johannes Leonardus Maria Martens (1993)

BosniŽ:
Raviv van Renssen (1995)

Afghanistan:
Timo Anton Smeehuijzen (2007)
Dennis van Uhm (2008)
Mark Joseph Willem Leijsen (2009)

Mali:
Ernst Diederik Mollinger (2015)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Represailles in Groningen
De jacht op het verzet
Van kwaad tot onvoorstelbaar erger

25mei

Defensie opent graven soldaten Tweede Wereldoorlog voor dna-onderzoek

De graven van 103 Nederlandse militairen die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog worden geopend voor dna-onderzoek. De soldaten liggen allemaal begraven op het Ereveld Loenen bij Apeldoorn.

Lees meer

apr2016

Verborgen verhalen Ereveld Loenen worden zichtbaar

LOENEN - De start van de Nationale Herdenkingsweek vindt maandag 2 mei plaats op het Nationaal Ereveld Loenen. Hier wordt met het project 'Ereveld Vol Leven' een nieuwe manier van herdenken geÔntroduceerd. Honderden gesneuvelde militairen en omgekomen burgers zullen symbolisch 'tot leven komen', doordat iemand van hun leeftijd naast het graf plaats neemt.

Lees meer

Lees meer (163)