TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Nederlands Ereveld Loenen

In 1947 besloot de Nederlandse regering de stoffelijke resten van de Nederlanders die in Duitsland waren omgekomen, over te brengen naar Nederland. Deze slachtoffers rustten op vijandelijke bodem en hadden vaak geen behoorlijke begrafenis gehad.
Om dit besluit uit te kunnen voeren, begon de Oorlogsgravenstichting in 1948 met de aanleg van een ereveld in Loenen(gemeente Apeldoorn).
Op 18 oktober 1949 opende H.K.H. Prinses Wilhelmina het ereveld waar nu ruim 3600 Nederlanders begraven liggen. Regelmatig vinden hier nog herbegravingen plaats.

Een belangrijk kenmerk van ereveld Loenen is de inrichting. De graven liggen bijna onopvallend verspreid over een bosgebied met een totale oppervlakte van 17 hectare. Hier zijn geen rechte rijen met kruisen, maar graven, ingericht met liggende stenen. Achter elk opschrift schuilt een eigen geschiedenis. Het ereveld Loenen geeft een goed beeld van de verscheidenheid aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onder hen bevinden zich gesneuvelde militairen, maar ook veel burgers: verzetsstrijders, politieke gevangenen, Engelandvaarders en slachtoffers van de gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in Duitsland.
Centraal op het ereveld bevindt zich de kapel met een schrijn voor de Gedenkboeken, het wandbord met de namen van Engelandvaarders en enkele urnen met asresten uit concentratiekampen. Links naast de kapel staat het monument 'De Vallende Man' van de beeldhouwer Cor van Kralingen.

Sinds de jaren '80 vormt het ereveld niet alleen de laatste rustplaats voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook militairen en burgers die omkomen tijdens de acties in Nieuw-Guinea en humanitaire en/of vredesmissies worden er (her)begraven:

Libanon:
Siebe Boonstra (1979)
Kees van Rijn (1979)
Philippus Wilhelmus de Koning (1979)
Gerardus Adrianus Cornelis Nieuwenhuis (1980)
Theodorus Antonius Bernardus Fredericus Seebregts (1983)

KroatiŽ:
Wilhelmus Johannes Leonardus Maria Martens (1993)

BosniŽ:
Raviv van Renssen (1995)

Afghanistan:
15 juni 2007 , Soldaat der eerste klasse Timo A. Smeehuijzen, 20 jaar oud
18 april 2008 , 1e Luitenant Dennis van Uhm, 23 jaar oud
7 september 2009 , Sergeant Majoor Mark Leijsen, 44 jaar oud

Mali:
Ernst Diederik Mollinger (2015)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De jacht op het verzet
Van kwaad tot onvoorstelbaar erger
Represailles in Groningen
Hoe de naamlozen van Loenen hun naam terugkrijgen

26sep

Hoe de naamlozen van Loenen hun naam terugkrijgen

Bijna 75 jaar lagen ze als onbekende Nederlander begraven op het Nationaal Ereveld in Loenen maar nu heeft hun identificatie een onvermoed resultaat opgeleverd: van de 103 naamloze oorlogsslachtoffers die daar onder een eenvoudige witte steen hebben gelegen, blijkt een kwart van buitenlandse komaf.

Lees meer

Ruzie in organisatie maakt einde aan bijzondere oorlogsherdenking in Loenen

feb2019

Ruzie in organisatie maakt einde aan bijzondere oorlogsherdenking in Loenen

Vanwege trieste redenen komt er op 4 mei geen Ereveld Vol Leven op de erebegraafplaats in Loenen. De initiatiefnemers raakten gebrouilleerd en dat leidde de ondergang van het geliefde herdenkingsevenement in.

Lees meer

Lees meer (354)