TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brocato, Samuel J., Jr.

Geboortedatum:
15 oktober 1920
Overlijdensdatum:
9 juni 1960
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Samuel J. Brocato schoot tijdens de Tweede Wereldoorlog zes vijandelijke toestellen neer.

1960- Westpacific: VA-55 met CVG-5 aan boord van CVA-14 in de West-Pacific: Warhorse XO CDR Samuel J. Brocato kwam om het leven toen zijn A4D-2 Skyhawk werd geraakt door een losgelaten brandstoftank (drop-tank). VF-15, vliegend met F4D's, nam met VA-55 deel aan een oefening voor een luchshow ter gelegenheid van het bezoek van President Eisenhower aan Formosa. VF-51 liet hun drop-tanks vallen toen zij door de VA-55 vlucht vlogen. Charles B. Howard vloog aan CDR Brocato's rechter vleugel toen het ongeval plaatsvond.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade) (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse (junior))
Eenheid:
Fighting Squadron 83 (VF-83), U.S.S. Essex (CV-9), U.S. Navy
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen, het Distinguished Flying Cross toe te kennen aan Lieutenant junior grade Samuel Joseph Brocato Jr. (NSN O-326457), United States Naval Reserve voor heldhaftige en buitengewone prestaties in de lucht als piloot van een marinejager tijdens een aanval door jagers in de buurt van de Kyushueilanden op 19 maart 1945. Tijdens die vlucht viel hij een groep van zes vijandelijke jagers aan en schoot er twee neer. Zijn vaardigheid en moed bij het doorzetten van een aanval tegen een numeriek sterkere vijand pasten voortdurend binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade) (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse (junior))
Eenheid:
Fighting Squadron 83 (VF-83), U.S.S. Essex (CV-9), U.S. Navy
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen, een Gouden Ster in plaats van een tweede Distinguished Flying Cross toe te kennen aan Lieutenant junior grade Samuel Joseph Brocato Jr. (NSN O-326457), United States Naval Reserve voor heldhaftige en buitengewone prestaties in de lucht als piloot van een marinejager tijdens een aanval door jagers in de buurt van de Kyushueilanden en Okinawa. Als piloot van een marinejager in de periode tussen 23 maart en 12 mei 1945 nam hij deel aan 20 aanvallen op vijandelijke scheepvaart, vliegvelden en installaties die hij ernstige schade toebracht. Zijn vaardigheid en moed waren steeds inspirerend en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (j.g.) (Luitenant jongste categorie)
Eenheid:
Fighting Squadron 83 (VF-83), U.S.S. Essex (CV-9), U.S. Navy
Toegekend op:
6 juli 1945
Navy Cross
Voordracht:
"De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan Samuel Joseph Brocato, Jr., Lieutenant, Junior Grade, U.S. Navy (Reserve), wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie tegen de vijand, dienend als piloot van een op een carrier gestationneerd jachtvliegtuig van de Marine en als vleugelman van de leider van twee jachtvliegtuigen van Fighting Squadron eighty-three (VF-83) aan boord van de escort carrier USS Essex (CV-9), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de omgeving van Okinawa op 6 april 1945. Tijdens een gevechtspatrouille boven onze vloot die in dit gevaarlijke gebied opereerde, zette Lieutenant, Junior Grade, Brocato een aanval in tegen negen vijandelijke jagers en slaagde er zelf in, vier ervan te vernietigen. Met zijn moedige vechtlust en plichtsbesef tegenover een getalsmatig veel sterkere tegenstander droeg hij wezenlijk bij aan het slagen van onze operaties en hield de hoogste tradities van de United States Naval Service hoog."

Commander, 1st Carrier Task Force, Pacific. Serial 0960 (July 6, 1945)

Bronnen

  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Navy Cross Citation - USN & Defense Department
    - Account of his loss, Charles B. Howard
    - Family Records
    - Military Times - Hall of Valor

Foto