TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Burke, Louis Edward, Jr.

Geboortedatum:
4 oktober 1916
Overlijdensdatum:
22 september 1984
Dienstnummer:
0-85028
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Bombing Squadron 6 (VB-6), U.S.S. Hancock (CV-19), U.S. Navy
Toegekend op:
3 september 1946
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Navy Cross toe te kennen aan Lieutenant Commander Louis Edward Burke, Jr. (NSN: 0-85028), United States Navy, wegens buitengewone heldenmoed tijdens operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een duikbommenwerper van Bombing Squadron SIX (VB-6), aan boord van de U.S.S. HANCOCK (CV-19), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de haven van Kure in Japan, op 28 juli 1945. Hij leidde zijn groep vaardig tijdens een aanval op kapitale vlooteenheden waaronder slagschepen, carriers, kruisers en destroyers waarvan veel waren gecamoufleerd. Lieutenant Commander Burke vloog zijn toestel door intensief afweervuur van zowel vijandelijke oorlogsschepen in de haven als van kustbatterijen en plaatste een voltreffer op het slagschip. Met zijn vaardige vliegkunst en moed droeg Lieutenant Commander Burke aanzienlijk bij aan de zware schade die aan het schip werd toegebracht en het uiteindelijk zinken ervan. Zijn opmerkelijke plichtsbesef was in overeenstemming met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander 2d Carrier Task Force Pacific: Serial 01701
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Bombing Squadron 6 (VB-6), U.S.S. Hancock (CV-19), U.S. Navy
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Distinguished Flying Cross toe te kennen aan Lieutenant Commander Louis Edward Burke, Jr. (NSN: 0-85028), United States Navy, wegens heldenmoed en buitengewone prestaties in de lucht tijdens een aanval op kapitale vloot eenheden waaronder slagschepen, carriers en kruisers in de haven van Kure in Japan, op 24 juli 1945. Hij leidde een vastberaden, agressieve en geslaagde aanval waardoor een grote carrier, een slagschip en een zware kruiser zwaar beschadigd werden. Hij leidde zijn groep knap door intens afweervuur van zowel vijandelijke oorlogsschepen als van de vele kustbatterijen en plaatste zijn bom dichtbij het slagschip waardoor hij vermoedelijk schade veroorzaakte waardoor het schip water maakte. Zijn moed, vastberadenheid en plichtsbesef bij de uitvoering van zijn taak waren in overeenstemming met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Bombing Squadron 6 (VB-6), U.S.S. Hancock (CV-19), U.S. Navy
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Gold Star in plaats van een tweede Distinguished Flying Cross toe te kennen aan Lieutenant Commander Louis Edward Burke, Jr. (NSN: 0-85028), United States Navy, wegens heldenmoed en buitengewone prestaties in de lucht tijdens operaties tegen de vijand in de buurt van de Japanse eilanden Honshu en Hokkaido. Vliegend door intensief afweervuur, leidde hij op 10 juli 1945 zijn sectie duikbommenwerpers in een aanval op het vliegveld van Maebashi bij Tokio met ernstige schade aan hangars en andere installaties tot gevolg. Op 14 juli leidde hij bij zware bewolking zijn sectie tijdens een verwoestende aanval op de stad Kushiro op het eiland Hokkaido en bracht zware schade toe aan belangrijke installaties daar. Op 15 juli 1945 leidde hij zijn bommenwerpers nogmaals door een vrijwel gesloten wolkendek naar de vliegbasis Nemuro op het eiland Hokkaido en bracht zware schade toe aan de hangars, aan een radiostation op de basis en aan talloze vrachtschepen in de haven. Zijn moed en deskundigheid waren steeds in overeenstemming met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Tweede DFC als Gold Star verleend
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen