TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Clementson, Merrill Kinsell

Geboortedatum:
12 februari 1910 (Big Grove/Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
16 december 1979
Begraven op:
Golden Gate National Cemetery
Vak: 2H. Graf: 236.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Skipjack (SS-184), U.S. Navy
Toegekend op:
17 juli 1943
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid dienend als Assistant Approach Officer en Executive Officer van de U.S.S. Skipjack (SS-184) op de derde, vierde en vijfde oorlogspatrouille van die boot in de periode van 14 april tot 26 november 1942 in door de vijand beheerste wateren. Door zijn grondige kennis van zijn boot en grote bekendheid met het probleem van aanvallen leverde Lt Cdr Clementson onschatbare steun aan zijn bevelvoerend officier bij het tot zinken brengen van 36.000 ton vijandelijke scheepsruimte en het beschadigen van een grote tanker. Zijn dappere leiding en voorbeeldig plichtsbesef vormden een inspiratie voor zijn officieren en manschappen en kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Commander 7th Fleet: Serial 01452
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Snapper (SS-185), U.S. Navy
Toegekend op:
18 november 1943
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid dienend als bevelvoerend officier van de U.S.S. Snapper (SS-185) tijdens een oorlogspatrouille van die boot in door de vijand beheerste wateren in de Pacific tijdens WO2. Ondanks de spanningren van langdurige operaties in gevaarlijke en vijandelijke wateren en onder water voerde Lt Cdr Clementson zijn belangrijke taken met opmerkelijke efficiëncy uit en paste knappe ontwijkende tactieken toe in antwoord op vijandelijke tegenmaatregelen. Met zijn dappere en bezielende leiding droeg hij bij aan het tot zinken brengen van een aanzienlijke hoeveelheid vijandelijked scheepsruimte waaronder een destroyer van de Fubuki klasse. Zijn heldhaftige plichtsbesef kwam overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Pacific Fleet Board Awards: Serial 43 (Tweede SSM als Gold Star op het lint van de eerste medaille ontvangen)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Snapper (SS-185), U.S. Navy
Toegekend op:
24 maart 1944
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Snapper (SS-185) op de zevende oorlogspatrouille van die boot in door de vijand beheerste wateren in de periode van 26 juli tot 17 september 1943. Commander Clementson, waakzaam en agressief terwijl hij door gevaarlijke wateren navigeerde op zoek naar Japanse schepen, deed moedige aanvallen op de vijand en met behoud van hoge efficiëncy gedurende deze belangrijke patrouille slaagde hij erin drie schepen van in totaal 20.000 ton tot zinken te brengen en een schip van 5.000 ton te beschadigen. Commander Clementson, een briljant en ombevreesd leider, boezemde vertrouwen in bij de officieren en manschappen van zijn boot, hij bracht de vijand zware schade toe en bracht zijn boot onbeschadigd in de haven terug ondanks intensieve vijandelijke tegenmaatregelen. Zijn vaardige tactieken, zijn dapper optreden en zijn moedige plichtsbesef tijdens een gedurfde actie onder water strekken hem, zijn onverschrokken eenheid en de Amerikaanse marine tot grote eer.

Pacific Fleet Board Awards: Serial 53

Bronnen