TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Craig, Francis Selinger, Jr.

Geboortedatum:
11 mei 1918 (Mansfield/Louisiana, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
7 oktober 2005
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Doorliep de Louisiana State University. Hij ontving zijn BA in 1938 en zijn rechtenbul in 1940. Werd een Special Agent bij de Federal Bureau of Investigations in 1940 en diende in Milwaukee en Los Angeles, alwaar hij diende toen Pearl Harbor in december 1941 werd aangevallen. Hoewel hij als FBI agent vrijgesteld was van militaire dienst, besloot hij toch een meer directer aandeel te willen in de strijd tegen de vijand en in december 1942 nam hij dienst bij het Marine Corps. Na zijn tijd bij de Marine Corps, huwde hij in 1945 met Beverly en leefde in Baton Rouge, waar hij bankdirecteur was.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second Lieutenant (Tweede Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Company F, 2nd Battalion, 25th Marine Regiment, 4th Marine Division "Fighting Fourth", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
25 september 1947
Aanbeveling:
"Wegens opvallende dapperheid en onbevreesdheid als pelotonsleider van Company F, Second Battalion, Twenty-fifth Marines, Fourth Marine Division in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Saipan in de Marianen op 16 juni en 11 juli 1944. Second Lieutenant Craig stelde zich herhaaldelijk bloot aan fel vijandelijk vuur bij het aanvoeren van zijn peloton tegen een sterk verdedigde vijandelijke stelling. Hij slaagde erin deze volledig uit te schakelen en droeg daarmee aanzienlijk bij aan het succes van de missie van zijn compagnie. Op 11 juli leidde hij zijn peloton in actie tegen de Japanners vaardig langs verradelijke koraalriffen en kloven op het noordelijke strand van het eiland op 11 juli, om een daar ingegraven groep vijanden uit te schakelen en nam er zelf ongeveer tien voor zijn rekening. Met zijn vastberaden leiderschap en dappere strijdgeest leverde hij onschatbare diensten aan zijn peloton en zijn onwankelbare plichrsbesef gedurende de hele periode kwam overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine."

Commanding General, Fleet Marine Force Pacific: Serial 13031
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company F, 2nd Battalion, 25th Marine Regiment, 4th Marine Division "Fighting Fourth", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
20 november 1947
Navy Cross
Aanbeveling:
"Wegens buitengewoon heldendom als Platoon leader van Company F, Second Battalion, Twenty-Fifth Marines, Fourth Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Iwo Jima op de Vulkaaneilanden op 19 february 1945. Toen geconcentreerd vijandelijk vuur van mortieren, mitrailleurs, anti-tankgeschut en kleine wapens de voortgang van zijn compagnie had opgehouden en een van de drie ondersteunende tanks in brand was geschoten, sprong First Lieutenant Craig dapper op een van de overgebleven tanks. Hij stond twintig minuten lang ongedekt tegen het vijandelijke vuur en leidde de tanks bij het uitschakelen van het Japanse anti-tankgeschut en twee mitrailleurposten. Met zijn dappere strijdgeest en plichtsbesef droeg hij bij aan het succes van zijn compagnie bij het veroveren van het hoge terrein in zijn sector en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog."

SPOT AWARD, Fleet Marine Force Pacific: Serial 31268

Bronnen

  • Foto 1: Claire Craig
  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - "Recollections of Frank S. Craig, Jr." by Frank S. Craig, Jr. and Society of Former Special Agents of the FBI, Baton Rouge chapter
    - Francis Craig - Recipient -

Foto