TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Willis, James Sturgis

Overlijdensdatum:
6 april 1945
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer 0-61306 U.S. Navy.

James Sturgis Willis studeerde in 1927 af aan de U.S. Naval Academy te Annapolis.

Loopbaan:
2 juni 1944 - 27 januari 1945: Commanding Officer U.S.S. Maddox (DD-731);
? - 6 april 1945: Commanding Officer Destroyer Division 48.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Task Group of Destroyer Transports
Toegekend op:
1943
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van uitmuntende diensten aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika als commandant van een Task Group Destroyer Transports tijdens aanvallen op Lae op 4 september, op Finschhafen op 22 september en bij de landing van versterkingen op Finschhafen op 29 september 1943. Naast het uitvoeren van geslaagde landingen van aanvalsgolven op beide plaatsen op Nieuw Guinea zonder verlies van of schade aan een enkel schip, leidde Commander Willis zijn Task Force in een effectief bombardement op Japanse stellingen op het eiland. Met moedige leiding en uitmuntende militaire deskundigheid voerde hij het bevel over zijn Transport Division onder moeilijke omstandigheden die de hoogste graad van training en doelmatigheid vereisten, daarmee droeg hij aanzienlijk bij aan het succes van ons offensief.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Destroyer Division 48 (DesDiv 48)
Toegekend op:
17 december 1945
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van Commander Destroyer Division FORTY-EIGHT (DesDiv 48) in actie tegen vijandelijke troepen in de omgeving van Okinawa Shima op de Ryukyueilanden op 6 april 1945. Commander Willis,die zijn vlaggenschip, de U.S.S. Bush (DD-529) had ingezet voor de gevaarlijke en uiterst belangrijke taak van radarpiketschip en gevechtsleiding leidde de operaties die door de Bush en andere, aan dat station toegwezen eenheden met vaardigheid bij het opsporen, onderscheppen en bestrijden van vijandelijke luchtaanvallen in dat gebied. Commander Willis raakte dodelijk gewond toen drie vijandelijke zelfmoordtoestellen zich op zijn vlaggenschip stortten en het tot zinken brachten. Met zijn briljante strategie, zijn moed en zijn kracht droeg hij aanzienlijk bij aan de veiligheid en het succes van Amerikaanse vlooteenheden die binnen het gebied opereerden en beschermd werden door eenheden onder zijn commando, hield hij de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

General Orders: Commander in Chief Pacific: Serial 034309 (December 17, 1945).
Posthuum verleend.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Maddox (DD-622)
Toegekend op:
1945
Legion of Merit - US Military
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van uitmuntende diensten aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika als commandant van de U.S.S. Maddox(DD-622) tijdens operaties tegen vijandelijke Japanse troepen in de Pacific van december 1944 tot januari 1945. Tijdens de aanvallen met carriers op Luzon, Formosa, Frans Indo-China en de Chinese kust, commandeerde Willis zijn schip vaardig met het verstrekken van waarschuwingen voor vijandelijke vliegtuigen, het herkennen en leiden van terugkerende vliegtuigen en het redden van personeel van neergeschoten vliegtuigen; hij droeg daarmee aanzienlijk bij aan de bescherming van onze schepen en ons personeel. Zijn leiding, zijn moed en zijn plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Toegekend met "V" voor Valor.
Posthuum toegekend.
Tweede LoM toegekend in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste LoM.

Bronnen

Foto