TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bender, Stanley

Geboortedatum:
31 oktober 1909 (Carlisle/West Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
22 juni 1994
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company E, 7th Infantry Regiment, 3rd Infantry Division "The Rock of the Marne", U.S. Army
Toegekend op:
1 februari 1945
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting. Op 17 augustus 1945 bij La Lande in Frankrijk, klom hij onder moordend mitrailleurvuur dat de opmars van zijn eenheid had gestuit, op een uitgeschakelde tank in een poging, de bron van het vuur te ontdekken. Hoewel de kogels van de koepel onder zijn voeten afketsten, bleef hij toch 2 minuten lang rechtop staan in het volle zicht van de vijand. Nadat hij de vijandelijke mitrailleur had ontdekt op een heuvel 200 meter verderop, gaf hij twee secties bevel hem te dekken en leidde zijn mannen door een afwateringssloot, spitsroeden lopend onder intens mitrailleurvuur dat hem over 50 meter van zijn opmars bestreek en waardoor vier van zijn mannen gewond raakten. Terwijl de Duitsers handgranten naar de sloot gooiden, hield hij stand totdat zijn sectie hem had ingehaald en ging toen, in een wijde omtrekkende beweging alleen verder naar de achterkant van de heuvel. Hij wandelde opzettelijk over een afstand van 40 meter, zonder dekking, in het volle zicht van de Duitsers en onder een regen van zowel vijandelijk als eigen vuur naar de eerste mitrailleur en schakelde die met een kort salvo uit. Daarna werkte hij zich, ondanks ontploffende granaten verder door de stelling naar de tweede mitrailleur, 25 meter verder, waarvan de bemanning deze omzwaaide en twee salvo's op hem afvuurde, maar hij wandelde rustig verder door het vuur en toen hij de rand van de opstelling naderde schakelde hij de bemanning uit. Zijn mannen wenkend om de schuttersputten te bestormen, liep hij nog 35 meter verder om een vijandelijke schutter te doden en kwam terug om zijn eenheid aan te voeren bij de vernietiging van de acht overgebleven Duitsers in de stelling. Zijn brutaliteit inspireerde het restant van de aanvalseenheid zodanig dat ze, roepend en schreeuwend uit hun stellingen sprongen om de vijandelijk wegversperring te overmeesteren en de stad binnen te stormen, daarbij 2 anti-tank kanonnen uitschakelden, 37 Duitsers doodden en er 26 gevangen namen. Hij had de aanvalseenheid geïnspireerd en aangevoerd bij een aanval die de vijand overdonderde, een wegversperring vernield, een stad ingenomen, drie bruggen over de rivier de Maravenne onbeschadigd veroverd en een terrein veroverd dat het hele gebied bestreek."
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes – 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996

Foto