TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sporbert, William O.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company A, 135th Infantry Regiment, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army
William O. Sporbert, 0-1292414, Second Lieutenant, Company A, 135th Infantry Regiment. Wegens uitzonderlijk heldendom in actie op 13 oktober 1943 bij ***** in Italië. In het donker en onder vijandelijk vuur voerde 2nd. Lt. Sporbert zijn peloton aan bij het spannen van een geleidelijn over de snel stromende en verraderlijke Volturno rivier om de rest van zijn bataljon in staat te stellen de rivier over te steken. Na twee mislukte pogingen werd de geleidelijn gezekerd en 2nd. Lt. Sporbert leidde de oversteek. Toen hij terecht kwam in een gebied dat dicht bezaaid was met anti-personeelmijnen stapte hij per ongeluk op een mijn en werd finaal de rivier in geblazen. Hij raakte gewond en tijdelijk verblind door de explosie. Nadat hem eerste hulp was verleend ging hij echter op weg om zich weer bij zijn peloton te voegen dat inmiddels verder was getrokken. Op weg naar zijn eenheid nam hij de tijd om een gewonde soldaat te helpen en bracht per ongeluk weer een mijn tot ontploffing. Hoewel hij ernstig gewond was, eiste hij dat andere soldaten eerst werden geholpen voordat hem eerste hulp werd verleend. Zijn moed en vastberadenheid door te gaan ondanks zijn verwondingen bezielden zijn peloton tot grotere inspanning bij het veroveren van het doel. Hij kwam in Mattituck, Long Island, New York in militaire dienst.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Hougen, J.H., The Story of the Famous 34th Infantry Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1989
    - Ankrum, H.R., Dogfaces Who Smiled Through Tears – The 34th Red Bull Infantry Division and attached 100th (Hawaiian) Battalion and 442nd "Go for Broke" Regimental Combat Team in World War II 1941-1945, Graphic Publishing Company, Lake Mills, Iowa, USA, 1987
    - homeofheroes.com
    - 34infdiv.org

Foto