TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pryne, Gordon Clark

    Geboortedatum:
    8 januari 1925 (Elmira/New York, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    10 februari 2006
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Gordon Clark Pryne werd geboren op 8 januari 1925 in Elmira, NewYork als zoon van Claude en Dorothy C. Pryne. Hij verhuisde drie jaar later met zijn familie naar Californië. Pryne ging op 29 maart 1943 in Los Angeles, Californië in het leger. Hij werd geparachuteerd in Fankrijk op D-Day, 6 juni 1944. In juli was hij één van de mensen die voor hun aandeel tijdens de landing onderscheiden werd met het DSC door Gen. Omar Bradley. Gordon Pryne en Pvt. Marcus Helm vernietigden drie Duitse tanks met hun bazooka en hielpen een belangrijke brug verdedigen nabij St. Mere-Eglise. Later nam gordon Pryne deel aan Market Garden in Nederland. Hij raakte daar gewond en werd teruggezonden naar Engeland voor medische verzorging en keerde later terug naar zijn eenheid. Hieropvolgend werd hij in België geplaatst en nam hij deel aan de Slag om de Ardennen. Op 19 maart 1945 keerde hij aan boord van de Queen Elizabeth terug naar de VS.

    Na zijn terugkeer werkte Gordon Pryne vele jaren bij de LA Water eand Power. Zijn eerste vrouw Barbara overleed in 1974. Hij hertrouwde en zijn tweede vrouw overleed in 1999. Gordon Pryne had twee dochters, hijzelf overleed op 10 februari 2006.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Private First Class
    Eenheid:
    Company A, 505th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
    Aanbeveling:
    "Private First Class Gordon Pryne, 505th Parachute Infantry, United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tegen de vijand op 6 juni 1944 in Frankrijk. Pfc. Pryne lag als raketschutter op post bij de oprit van een brug over de rivier de Merderet om aanvallen van vijandelijke troepen af te slaan die de andere oprit van de brug in bezit hadden. Zijn positie lag onder onophoudelijk vuur van vijandelijke geweren, mitrailleurs, mortieren en artillerie. Na een inleidende artilleriebeschieting stuurde de vijand een aanvalsgroep, gesteund door drie tanks over de brug. Hoewel een deel van de troepen zich terugtrok, bleef Pfc. Pryne op zijn post totdat de tanks tot op 30 meter genaderd waren. Ondanks het intense vuur kwam Pfc. Pryne uit zijn positie overeind en vuurde raketten op de drie tanks af. De moed, het plichtsbesef en de durf betoond door Pfc. Pryne strekken hem tot grote eer en passen binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten. Hij trad in dienst in Californië."
    Distinguished Service Cross (DSC)

    Bronnen

    • - Nordyke, P., Four Stars of Valor - The Combat History of the 505th Parachute Infantry Regiment in World War II, Zenith Press, St. Paul, USA, 2006
      - Murphy, R.M., No Better Place to Die, The Battle for La Fière Bridge, Ste. Mère-Eglise, June 1944, Casemate Publishers, Drexel Hill, Pennsylvania, USA, 2009
      - allamerican82nd.com

    Foto