TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pick, Robert G.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
502nd Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", US Army
1st Lieutenant Robert G. Pick (Army Serial No 01290998), Infantry, United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed op 11 juni 1944 toen zijn bataljon Carentan in Frankrijk aanviel. De oorspronkelijke missie die 1st Lieutenant Pick, plaatsvervangend regiments inlichtingenofficier, was het verzamelen van inlichtingen. Toen hij zich echter realiseerde dat dit frontlijn bataljon dringend munitie nodig had om de aanval voort te zetten, nam hij vrijwillig de verantwoording op zich, de voorraden aan te vullen. Onder een zwaar spervuur van vijandelijke mitrailleurs, mortieren en artillerie en met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid, maakte hij herhaaldelijke ritten naar het bataljon met broodnodige munitie. Iedere rit noodzaakte hem over een verhoogde dijk door ondergelopen land te rijden onder zwaar vuur van meer dan zes vijandelijke mitrailluers op een afstand van 300 meter, maar hij aarzelde geen moment met zijn taak. Met zijn buitengewone vertoon van uitzonderlijke moed, durf en vastberadenheid droeg hij er wezenlijk toe bij dat het bataljon in staat bleef de aanval van een sterke vijandelijke macht vol te houden en hij was persoonlijk verantwoordelijk voor het redden van de levens van een aantal ernstig gewonde officieren en manschappen. Zijn optreden gedurende de hele operatie strekt hem tot grote eer en zijn optreden was in overeenstemming met de hoogste tradities van de strijdkrachten.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Rapport, L., Northwood Jr., A, Rendezvous with Destiny – A History of the 101st Airborne Division, The Battery Press, Nashville, USA, 2000 (reprint of the original 1948 edition not the later 1965 second edition)
    - 502pir.com
    - ww2-airborne.us

Foto