TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Polio, James V.

Overlijdensdatum:
29 november 1944 (Duitsland)
Begraven op:
Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats Henri-Chapelle
Vak: F. Rij: 9. Graf: 17.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Private First Class James V. Polio ligt begraven op de Amerikaanse Begraafplaats en Monument Henri-Chapelle, provincie Luik, België. Perceel F, Rij 9, Graf 17.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Soldaat 1ste klas)
Eenheid:
Company F, 413th Infantry Regiment, 104th Infantry Division "Timberwolf", U.S. Army (Company F, 413th Infantry Regiment, 104th Infantry "Timberwolf" Division, U.S. Army)
Private First Class James V. Polio (Army Serial No. 33299528), Infantry, 413th Infantry Regiment, United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie tegen de vijand in Duitsland op 28 november 1944. In de middag van 28 november 1944 rukten elementen van de compagnie waaraan Pfc. Polio was toegevoegd op naar hun doel toen ze plotseling werden vastgenageld door zwaar vuur van mitrailleurs en sluipschutters vanuit goed verborgen posities op 300 meter recht voor hen uit. Pfc. Polio kroop vrijwillig, op eigen initiatief en met groot gevaar voor eigen leven uit zijn gedekte positie naar voren, zich bloot stellend aan het genadeloze vuur om de plaats van de vijandelijke posities te bepalen. Na de opstelling van de vijand te hebben vastgesteld en doorgegeven aan zijn compagniescommandant ging hij niettemin onder intens vuur op de vijandelijke posities af, viel een mitrailleurnest aan met een geweergranaat en schakelde de positie uit. Hij ging toen verder op de vijandelijke stelling af en gebruikte zijn geweer en handgranaten om een tweede mitrailleurnest uit te schakelen voordat hij door vuur van sluipschutters werd gedood. Met zijn heldhaftige offer redde hij ongetwijfeld de levens van veel van zijn kameraden in de daarop volgende opmars van de compagnie. Zijn actie, die uitgaat boven de normale plichtsbetrachting past binnen de beste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekt Pfc. Polio en de militaire dienst tot de hoogste eer.
Hij kwam in Hazlehurst, Pennsylvanië in dienst.

Postuum toegekend.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • Foto 1: Mia van den Berg
  • - Hoegh L.A. & Doyle H.J., Timberwolfs Tracks – The History of the 104th Infantry Division 1942-1945, Infantry Journal Press, Washington D.C., U.S.A., January 1999 edition
    - 104th Infantry Division

Foto