TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Proctor, Dale T.

Geboortedatum:
1924 (Bruno-Butler/Nebraska, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 september 1944 (Departement Morbihan/Bretagne, Frankrijk)
Dienstnummer:
17197243.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class
Eenheid:
Company K, 301st Infantry Regiment, 94th Infantry Division "Neuf-Cats", U.S. Army (Company K, 301st Infantry Regiment, 94th Infantry Division "Neuf-Cats", U.S. Army)
Toegekend op:
28 februari 1945
Datum en plaats van actie: 29 september 1944 bij Plouay, departement Morbihan, Bretagne in Frankrijk.
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als telefonist en waarnemer bij Company K, 301st Infantry Regiment, 94th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 29 september 1944, bij Pont Sccorff, Frankrijk.
Private Proctor raakte ernstig gewond toen zijn positie onder geconcentreerd vijandelijk artillerievuur kwam maar hij bleef op zijn post en ging door met het nauwkeurig geven van aanwijzingen terwijl hospikken zijn wonden verzorgden. Zelfs toen, hoewel hij veel pijn leed, smeekte hij te mogen blijven en de telefoon moest uit zijn hand getrokken worden om hem af te voeren. Deze dappere soldaat stierf de volgende dag aan zijn verwondingen maar zijn opvallende moed, zijn dappere vastberadenheid en zijn ultieme plichtsbesef zullen als een aansporing voor zijn medesoldaten voortleven.

Postuum verleend.
General Orders No. 49, Headquarters, Third U.S. Army (February 28, 1945).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto