TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Weiss, Robert Lincoln

Geboortedatum:
4 april 1923 (Haverford/Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
26 augustus 2015 (Portland/Oregon, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
0-516679
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Robert Weiss werd in 1923 geboren als de zoon van Hongaarse Joden die aan het eind van de Eerste Wereldoorlog waren geëmigreerd.
Hij werd opgeleid aan de Perrdue Iniversiteit, Indiana, vlak voordat de VS deel ging nemen aan de Tweede Wereldoorlog en hij ging in 1943 in het leger op 20 jarige leeftijd.
Na de overwinning in Normandië raakte hij in België gewond en werd geëvacueerd naar een ziekenhuis in Parijs. Hij was weer terug aan het front voor de Slag om de Ardennen tot het einde van januari 1945, en voor het overstkeen van de Rijn twee maanden later.
Na de Tweede Wereldoorlog ging hij rechten studeren aan de Universiteit van Chicago en werkte hij als een advocaat en publiceerde het boek "Fire Mission!" over zijn ervaringen tijdens de oorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
2007

Onderscheiding overhandigd door de Consul van Frankrijk, in San Francisco, tijdens een ceremonie in de Fireside Room van het Governor Hotel, te 614 SW 11th Avenue, bij Alder Street, in Portland.
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Forward Observer, Battery B, 230th Field Artillery Battalion, 30th Infantry Division "Old Hickory", U.S. Army
Voordracht:
"Wegens verdienste in actie tussen 5 augustus 1944 en 12 augustus 1944, terwijl hij diende bij het 230th Field Artillery Battalion, 30th Infantry Division, in Frankrijk. De grote moed van Lieutenant Weiss en zijn onvermoeibare energie waren daadwerkelijk verantwoordelijk voor het feit dat een omsingelde eenheid van een infanterie regiment het vol wist te houden tegenover overweldigende tegenslag. Zonder angst vertoonde hij zichzelf tijdens het verplaatsen van de ene observatie post naar de andere, vaak opzettelijk vijandelijk mortiervuur, artillerievuur en klein kaliber vuur van de vijand aantrekkend. Lieutenant Weiss zijn moed heeft bijgedragen aan het terugslaan van vele aanvallen."

In totaal riep Weiss 193 keer artilleriesteun op in zes dagen, soms wel met interval van 15 minuten.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Forward Observer, Battery B, 230th Field Artillery Battalion, 30th Infantry Division "Old Hickory", U.S. Army

Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloofteken voor op het lint van de eerste medaille.
Purple Heart

Bronnen

Foto