TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Swenson, Jay L.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Soldaat 1ste klas)
Eenheid:
23rd Infantry Division "Americal Division", U.S. Army
Toegekend op:
1944
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Jay L. Swenson, Private First Class, U.S. Army wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, in actie tegen vijandelijke troepen op 15 maart 1944 op Bougainville op de Solomonseilanden. Terwijl hij tijdens de gevechten om Hill 260 voorraden naar de soldaten in de voorste posities bracht, legden de Japanners opeens dichte gordijnen van mortiervuur op het hele gebied. Pvt. Swenson en een maat zochten dekking in een open kuil in de frontlinie. Toen een vijandelijke mortiergranaat in de kuil insloeg, wierp Pvt. Swenson zich op het projectiel en werd zwaar gewond toen hij de volle kracht van de explosie met zijn lichaam opving. Met zijn moedige daad en met gevaar voor eigen leven behoedde hij zijn maat en andere soldaten in de buurt voor de gevolgen van de explosie. Pvt. Swenson’s onverschrokken actie, zijn persoonlijke moed en zijn vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

Headquarters, U.S. Army Forces in the South Pacific Area, General Orders No. 864 (1944).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Cronin, F.D., Under the Southern Cross – The Saga of the Americal Division, Combat Forces Press, Washington D.C., USA, 1981
    - homeofheroes.com

Foto