TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kubo, Hoichi

Geboortedatum:
21 juli 1919 (Puukoli/eiland Maui, Hawaï, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Technician Fourth Grade (Sergeant-majoor)
Eenheid:
165th Infantry Regiment, 27th Infantry Division "New York", U.S. Army (165th Infantry Regiment, 27th Infantry Division "New York", U.S. Army)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Hoichi Kubo (30101553), Technician Fourth Grade, U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij het 165th Infantry Regiment, 27th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 26 juli 1944 op Saipan.
Optredend als tolk voor een aanvalscompagnie infanterie daalde Technician Kubo vrijwillig een ongeveer 100 meter hoge rots af en ging een grot binnen in een poging een aantal burgers vrij te krijgen die door een groep vijandelijke soldaten werd vastgehouden. Gekleed in Amerikaans uniform en slechts bewapend met een verborgen pistool voerde hij zijn taak uit in de volle wetenschap dat hij niet door eigen troepen kon worden beschermd en dat de vijandelijke soldaten hadden gedreigd de burgers te doden als ze zich probeerden over te geven. Technician Kubo bleef met een aantal gewapende Japanse soldaten bijna twee uur in de grot en nuttigde met hen het middagmaal. Hij slaagde er uiteindelijk in de soldaten ertoe over te halen ruim honderd burgers vrij te laten en zich over te geven. Technician Kubo’s heldenmoed voorkwam verliezen onder onze eigen troepen en redde zonder twijfel het leven van de burgers die zouden zijn omgekomen wanneer het nodig zou zijn geweest de grot op te blazen.
Zijn onverschrokken actie, zijn persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 27th Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht Marine tot grote eer.

Headquarters, U.S. Army Forces-Pacific Ocean Areas, General Orders No. 52 (18 oktober 1944).
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Aanbeveling niet beschikbaar.
Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloofteken voor op het lint van de eerste medaille.
Aanbeveling niet beschikbaar.
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen

  • - Bright, R.C., Pain & Purpose in the Pacific – True Reports of War, Trafford Publishing, Victoria, British Columbia, Canada, 2010
    - O’Brien, F.A., Battling for Saipan – The True Story of an American Hero – Lt. Col. William J. O’Brien, The Ballantine Publishing Group, New York, USA, 2003
    - Homeofheroes.com
    - Nikkei Heritage.org

Foto