TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Muirhead, James Campbell

    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummer 131991
    Campbell Muirhead werd geboren in Zuid-Afrika en volgde zijn opleiding aan de Portobello Secondary School en aan George Herriot’s in Edinburgh. Hij ging kort na het uitbreken van de oorlog bij de RAF, eerst als grondschutter. Tijdens zijn opleiding en daarna tijdens zijn actieve dienst in Lancasters in 12 Squadron noteerde hij de gebeurtenissen van dag tot dag in een dagboek dat hij later zou uitgeven.
    Muirhead reisde per stoomboot over de Atlantische Oceaan en per trein naar Falcon Field in Mesa, Arizona waar hij op 15 maart 1942 aankwam om te worden opgeleid tot piloot. Hij beschrijft het als een aantrekkelijke plek die nog aantrekkelijker werd door de aankomst van een filmploeg van 20th Century Fox die de film “Thunderbirds” maakte. Hij slaagde niet voor de cursus in Arizona maar vastberaden om te gaan vliegen liet hij zich in Canada opleiden tot bommenrichter. Zijn eerste dagboeknotitie van 20 februari 1942 in Moncton, New Brunswick in Canada luidt: “Allereerst zou ik willen zeggen dat wat me bij aankomst het meest opviel was de afwezigheid van enige verduistering. De hoofdstraat baadde in mijn ogen gewoon in het licht en het feit dat er licht straalde uit de ramen van de huizen bracht herinneringen terug aan nachten in vrede in Schotland.”
    De cursus tot bommenrichter beviel hem beter en hij bleef aan als instructeur. Op 4 augustus 1943 keerde hij naar Engeland terug. Hij werd in mei 1944 bij 12 Squadron op Wickenby in Lincolnshire geplaatst als Flying Officer. Hij maakte met 30 operationele missies zijn tour vol.

    Promoties:
    9 oktober, 1942: Pilot Officer (probation/emergency)
    9 april, 1943: Flying Officer probation/war sub)
    9 oktober, 1944: Flying Officer (war sub)
    5 augustus, 1948: aanstelling als Flying Officer

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    augustus 1944
    Croix de Guerre (1939-1945)

    Bronnen

    Foto