TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stegemeyer, Gerald Bruce

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private 1st Class
Eenheid:
Company F, 253d Infantry Regiment, 63rd Infantry Division "Blood and Fire", U.S. Army (Company F, 253d Infantry Regiment, 63rd Infantry Division "Blood and Fire", U.S. Army)
Op aanwijzing van de President wordt het Distinguished Service Cross toegekend aan de volgende persoon: Gerald B. Stegemeyer, Private First Class, 36 817 433, Company F, 253d Infantry Regiment wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie op 6 april 1945 in de omgeving van Buchhof in Duitsland. Toen de pelotonssergeant die de mitrailleursectie leidde door een sluipschutter ernstig gewond raakte aan zijn been kwam Pfc. Stegemeyer hem zonder aarzelen te hulp toen hij zag dat de sluipschutter nog steeds op de gevallen man vuurde. Voordat hij de man echter bereikte raakte de sluipschutter hem nogmaals.
Pfc Stegemeyer verleende snel eerste hulp, pakte de sergeant op en hoewel hij nog 400 meter had te gaan begon hij de heuvel op te klimmen. Hij was met zijn zware last nog maar een paar meter verder gekomen toen hij door een sluipschutter in zijn been werd geraakt. Hij bleef de gewonde echter de heuvel op dragen totdat hij weer in zijn been werd geraakt. Dit keer kon hij niet meer lopen en dus kroop hij verder over 300 meter open terrein. Toen hij stil hield om de knevel van de sergeant vast te zetten raakte de sluipschutter hem weer. Hoewel hij door bloedverlies nu sterk verzwakt was ging hij met de zware man door totdat hij door de sluipschutter een vierde keer werd geraakt, dit keer in zijn voet. Ondanks zijn pijnlijke verwondingen slaagde Pfc Stegemeyer er uiteindelijk in de sergeant in veiligheid te brengen en op tijd medisch te laten behandelen om zijn leven te redden. Zijn onverschrokken acties strekken hem en de strijdkrachten tot eer.

Headquarters, Seventh U.S. Army, General Orders No. 92 (1946).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto