TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wardwell, Norman F.

Dienstnummer:
O-1323078
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company I, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army (Company I, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army)
First Lieutenant Norman F. Wardwell, O-1323078 (toen nog 2nd Lieutenant), Infantry, United States Army, wegens dapperheid in actie in de omgeving van St. Lô in Frankrijk op 17 juli 1944. Na het voltooien van zijn taak, contact te maken met een naastgelegen eenheid keerde Lt. Wardwell, pelotonsleider naar zijn compagnie terug en trof die aan in een staat van verwarring, de commandant was gewond en er kwam vijandelijk vuur op het gebied neer. Lt. Wardwell nam direct het commando over, hergroepeerde zijn troepen en voerde zijn compagnie aan in een geïnspireerde doorstoot over moeilijk terrein bezaaid met heggen en diep liggende wegen waardoor de vijand werd gedwongen zich terug te trekken en er een aantal gevangenen werd gemaakt. Terwijl hij de aanval leidde, stuitte Lt. Wardwell op en vijandelijke mortier, hij schakelde die persoonlijk met handgranaten uit en doodde een lid van de bemanning dat probeerde te ontsnappen. De onverschrokkenheid van Lt. Wardwell strekt zijn aard als officier en leider van mannen tot de hoogste eer. Hij kwam in Connecticut in militaire dienst.

Headquarters 35th Infantry Division, General Orders No. 49 (25 juni 1945).
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto