TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fleet, Norman Boulton

Geboortedatum:
1916 (Rugby/Warwickshire, Groot-Brittannië)
Dienstnummer:
132993
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Toen hij aan het Cheltenham College studeerde was Norman Fleet vanaf december 1938 lid van het Royal Air Defence Cadet Corps.
Hij nam in juli 1941 dienst bij de R.A.F. en begon aan de opleiding als navigator. Nadat hij die had afgemaakt werd hij bij No 604 Squadron geplaatst waarvan Wing Commander John "Cat’s Eyes" Cunningham de bevelvoerend officier was.
Fleet vormde een team met Pilot Officer Jim Lomas als zijn vaste vlieger.
Hij werd vanaf november 1943 met verlof gestuurd als radar instructeur bij een omscholingseenheid. Fleet en Lomas kwamen in de zomer van 1944 in actieve dienst terug bij No 25 Squadron, een Mosquito eenheid en werden snel ingezet op talloze V1 patrouilles boven de Noordzee.
Fleet en Lomas bleven tot aan het einde van de vijandelijkheden vliegen als een team.

Bevorderingen:
? Sergeant
13 september 1942: Pilot officer on Probation (emergency)
16 maart 1943: Flying Officer on Probation (war sub)
16 september 1944: Flight Lieutenant (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 25 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
17 april 1945
Aanbeveling:
Flight Lieutenant Fleet heeft als navigator aan een groot aantal operationele vluchten deelgenomen. In augustus 1944, toen hij op patrouille was, raakte hij in gevecht met twee vijandelijke toeestellen, vernietigde er een en vermoedelijk ook het andere. Deze officier, nu in zijn tweede tour, heeft veel patrouilles tegen de V1 gevlogen boven de Noordzee waarbij hij een Heinkel He 111 en een vliegende bom heeft vernietigd. Meer recent heeft hij deelgenomen aan patrouilles op grote hoogte ter ondersteuning van bommenwerpers. In februari 1945 viel hij een Heinkel He 219 aan en vernietigde die waarmee hij zijn totaal overwinningen op ten minste drie vernietigde vijandelijke vliegtuigen bracht. Tijdens dit gevecht werd zijn toestel beschadigd door brokstukken van de Heinkel. De bakboordmotor raakte buiten werking maar ondanks dat kon hij een noodlanding maken op Brussel. Deze officier heeft steeds moed, bekwaamheid en een goede vechtlust getoond.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto