TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ellis, Howard Charles "Dick"

Geboortedatum:
1895 (Sydney/New South Wales, Australie)
Overlijdensdatum:
1975 (Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
115075
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Toegekend op:
1919
Voor goede diensten.
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Toegekend op:
1919
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
British Security Coordination, British Intelligence Service (SIS)
Toegekend op:
1946
Voor diensten als M16 officier voor de Amerikaanse overheid.
Commander of the Order of the British Empire (CBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
British Security Coordination, British Intelligence Service (SIS)
Toegekend op:
14 november 1947
Aanbeveling:
1. Onder de voorwaarden vermeld in AT 600-45 wordt aanbevolen de Legion of Merit, in toepasselijke graad, toe te kennen aan Colonel C.H. Ellis van het Britse leger. Deze aanbeveling is gebaseerd op mijn persoonlijke kennis van de feiten hieronder genoemd.
2. Gedurende de periode tussen 1 januari 1942 tot begin 1943 assisteerde Colonel Ellis als verbindingsofficier tussen de Britse Security Coordination in New Yok en diverse inlichtingendiensten van de Amerikaanse regering bij de vorming en uitbreiding van de Secret Intelligence Branch van de Coordinator Of Information (C.O.I.), de voorloper van het Office of Strategic Services (O.S.S.). Hij stelde ons zijn uitgebreide ervaring met en grote kennis van de Britse Intelligence Service (S.I.S.) ter beschikking, waaraan hij jaren lang als officier was verbonden. Hij speelde een belangrijke rol bij de formatie van een Amerikaans evenbeeld van die organisatie. De steun van Colonel Ellis gedurende de bovengenoemde periode van experimenten en groei was zeer waardevol in het bijzonder wegens het ontbreken van elk Amerikaans precedent bij het opzetten en uitvoeren van een geheime inlichtingen organisatie.
3. Gedurende bovengenoemde periode was Colonel Ellis een dagelijks bezoeker op het kantoor van de C.O.I. (O.S.S.) waar zijn hulpvaardigheid en adviezen ruimhartig ter beschikking werden gesteld aan de Secret Intelligence Branch. Bovendien voorzag hij de C.O.I. (O.S.S.) ook veelvuldig van informatie afkomstig van Britse bronnen. Toen die inlichtingen werden doorgegeven aan de Amerikaanse strijdkrachten en aan andere geïnteresseerde Amerikaanse regeringsafdelingen bleken die van aanzienlijke waarde bij de voortgang van militaire plannen en operaties.
4. Begin 1943 werd Colonel Ellis overgeplaatst naar het hoofdkantoor van de Britse Security Coordination in New York. Sinds die datum heeft hij voortdurend nauw contact onderhouden en samengewerkt met diverse ambtenaren van het O.S.S. wat van onschatbare waarde is geweest voor deze instelling.
5. De diensten van Colonel Ellis zijn altijd zeer eervol geweest.

De aanbevelingvan Colonel Ellis voor de toekenning van de Legion of Merit werd opgesteld in overleg met Colonel Bruce en op 18 April ter ondertekening overhandigd aan Lieutenant Pitzall.
Legion of Merit - Officer (LoM - O)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Toegekend op:
1953
Commander of the Order of St Michael and St George (KCMG/DCMG)

Met MID eikenblad
Efficiency Medal / Territorial Decoration

Bronnen

Foto