TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Beer, de, Tjerk Johannes

Geboortedatum:
16 september 1914 (Berkhout, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. kapitein
Eenheid:
II-4 Regiment Infanterie, Koninklijke Landmachgt
Toegekend op:
12 mei 1951
"Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden in de morgen van 10 Mei 1940, ingedeeld als Commandant van de Verbindingsafdeling van II-4 Regiment Infanterie bij de aanval op het door vijandelijke valschermjagers reeds bezette en verdedigde R.K. Seminarium te KATWIJK-BINNEN en bij de daaropvolgende aanval op het dorp VALKENBURG.
In het bijzonder door aan zijn Bataljonscommandant voor te stellen om met zijn afdeling op enige afstand van de brug over de Rijntak lopende door KATWIJK AAN DE RIJN met een bootje over te steken teneinde van die zijde de huizen aan dit water van waar vijandelijk mitrailleurvuur in de lengterichting van de brug werd ontvangen, aan te vallen en daarna door te stoten naar het Seminarium.
Voorts door, na van zijn Bataljonscommandant, die dan gelijktijdig de brug frontaal zou bestormen, de vereiste toestemming te hebben ontvangen, eerst met een sergeant, na per bootje onder vijandelijk mitrailleurvuur uit vliegtuigen te zijn overgestoken, in de richting van het Seminarium een verkenning te verrichten en daarna per bootje weer terug te keren om onder vijandelijk vuur, zowel van de grond als uit de lucht, een tweede ploeg op te halen en vervolgens met zijn afdeling er krachtdadig toe bij te dragen dat het vijandelijk steunpunt kon worden genomen en van vijanden gezuiverd."

Oorspronkelijk voorgedragen voor de MWO:
"Toen op 10 Mei 1940 te Katwyk aan den Ryn de opdracht gegeven werd den Ouden Ryn over te steken ten einde de vyandelyke Duitschers aan den anderen kant te kunnen verdryven, is het aan het moedig en doortastend optreden van den res. 1e luit. T.J. de Beer te danken geweest, dat vrywel de geheele Verbindings Afdeeling en eenige andere groepen van het IIe Bataljon, ondanks het voortdurende vuur en de aanvallen der vliegtuigen, zonder verliezen overgezet is. Door zyn moedig en beleidvol optreden gedurende deze dagen en door het zicht voortdurend in eersten lyn bevinden heeft genoemd Officier zich een waar voorbeeld voor het geheele Bataljon getoond."

K.B. nr 29
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto