TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fuller, Bert Carl

Geboortedatum:
4 oktober 1904 (Missouri, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
14 juni 1970 (San Diego County/California, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
2910061
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Chief Radioman
Toegekend op:
9 april 1942
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom in actie in de buurt van Quinauan Point op Bataan op de Filippijnen op 8 februari 1942. Toen het nodig werd een aanval vanuit zee te coördineren met operaties door grondtroepen bij het neerslaan van de tegenstand vanuit een sterk bezette vijandelijke positie voerde Chief Radioman Fuller het bevel over een van de twee gepantserde boten die deelnamen aan de actie. Gedurende de hele operatie bleef deze onverschrokken Blue Jacket op een ongedekte positie op zijn boot en leidde de besturing en het vuur van zijn boot ondanks intensief vijandelijk vuur van het strand en herhaalde aanvallen door vijandelijke duikbommenwerpers. Toen de derde van een serie van dergelijke duikbomaanvallen zoveel schade aanrichtte dat hij zijn boot aan de grond moest zetten en aan boord ernstige verliezen veroorzaakte nam hij, ondanks dat hij zelf ernstig en pijnlijk gewond was, onmiddellijk en kalm maatregelen om zijn boot aan de wal te krijgen en voor de gewonden te zorgen. De onzelfzuchtige moed, de sterke leiding en het plichtsbesef, door deze man getoond onder grote gevaren van vijandelijke bombardementen en kanonvuur vormden een voorbeeld voor zijn bemanning dat aanzienlijk bijdroeg aan het succes van de operatie.

Headquarters, Allied Forces in the Philippines, General Orders No. 20
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Chief Radioman
Aanbeveling:
Wegens uiterst waardevol optreden bij het verlenen van uitmuntende diensten aan de Regering van de Verenigde Staten. In de periode van januari 1942 tot 21 mei 1944, toen hij krijgsgevangen was van de Japanners, verzamelde hij gedetailleerde informatie van grote waarde betreffende vijandelijke installaties in het gebied rond Manilla en de provincies Cavite en Batangas op Luzon. Na een goed voorbereide ontsnapping wist hij naar het hoofdkwartier van de Geallieerde troepen op de Filippijnen te komen en gaf zijn inlichtingen op tijd door zodat ze van waarde waren voor komende operaties. Gedurende deze periode toonde hij grote moed, vindingrijkheiud, professionele vaardigheden en vastberadenheid om te ontsnappen, ondanks alle moeilijkheden. Zijn optreden paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Met Combat "V" device
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Chief Radioman
Aanbeveling:
Chief Radioman Bert Carl Fuller (NSN: 2910061), United States Navy, werd in 1942 door de Japanners krijgsgevangen gemaakt en bleef in gevangenschap tot hij in 1944 wist te ontsnappen.

Prisoner of War Medal

Bronnen