TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chevance-Bertin, Maurice

Geboortedatum:
6 maart 1910 (Nanteuil-le-Haudouin, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
17 juni 1996 (Parijs, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Maurice Chevance werd geboren op 6 maart 1910 in Nanteuil le Haudoin in de Oise. Op 15 oktober 1929 nam hij, vooruitlopend op het appèl, dienst in het leger.

Hij diende bij de koloniale infanterie en was reserve tweede luitenant op 1 oktober 1930, daarna actief tweede luitenant en luitenant op 1 oktober 1933.

Hij werd achtereenvolgens toegewezen aan Algerije, Tunesië en Tsjaad, waar hij in september 1939 werd verrast door de oorlogsverklaring. Als commandant van een compagnie Senegalese schutters van de 8e RTS tijdens de campagne in Frankrijk, voerde luitenant Chevance ten tijde van de wapenstilstand een lange terugtocht die hem naar Rivesaltes in de Pyrénées-Orientales leidde.

Vanaf augustus 1940 werd Maurice Chevance, met wapenstilstandsverlof, gerekruteerd door Henri Frenay die de eerste verzetscentra in de regio van Marseille organiseerde. Vanaf september nam hij samen met zijn vrouw Jeanine actief deel aan de ontwikkeling van de Nationale Bevrijdingsbeweging (MLN), opgericht door Frenay en aan de verspreiding van de krant Les Petites Ailes in de zuidoostelijke regio, daarna van Vérités, organen van het MLN.

Ondertussen richtte hij in Marseille een militair en koloniaal agentschap op, een bedrijf dat de bagage van soldaten en burgers op doorreis in Marseille moest overnemen. Dit kleine bedrijf stelde hem in staat in contact te blijven met militaire en koloniale kringen en anti-Duitse propaganda te voeren. Het wordt al snel een apotheek van het verzet.

In juli 1941 woonde Maurice Chevance de eerste ontmoeting tussen Frenay en Jean Moulin in Marseille bij. Vervolgens nam hij deel aan de oprichting van de "Combat" -beweging onder leiding van Frenay. Maurice Chevance, lid van de stuurgroep van de beweging sinds de oprichting in december 1941, werd toen benoemd tot directeur-generaal van de beweging voor de zuidelijke zone.

In januari 1942 werd hij gearresteerd door de politie van Vichy en opgesloten in Lyon en vervolgens in Clermont-Ferrand, waar hij met name Emmanuel Mounier ontmoette. In maart kreeg hij, dankzij een arts die gunstig was voor het verzet, zijn voorlopige invrijheidstelling om gezondheidsredenen.

Opnieuw gezocht voor administratieve internering, ontsnapte hij op 30 april 1942 aan een nieuwe arrestatie. Hij werd toen bij verstek veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en een boete van 120.000 frank.

Ondanks de vervolging zette Chevance, alias Bertin, zijn activiteiten als verzetsstrijder voort: hij lanceerde de inlichtingendienst die toen de SR van de Verenigde Bewegingen van Verzet (MUR) werd na de fusie van "Combat", "Franc-Tireur" en "Vrijlating". Hij wordt benoemd tot regionaal hoofd van MUR voor het zuidoosten.

Op 27 april 1943, verraden door zijn plaatsvervanger en secretaris Jean Multon, werd Bertin gearresteerd door de Gestapo in zijn huis in Marseille. Hij springt van de eerste verdieping en weet te ontsnappen ondanks twee gebroken benen met de hulp van een politieagent. Gedurende enkele maanden, actief gezocht, trok hij naar de bush in de Alpes de Haute-Provence.

Aangekomen in Parijs in oktober 1943, terwijl Frenay in Algiers bleef, zorgt hij voor de regie van de gevechten met Claude Bourdet en Pierre de Bénouville, waarbij hij meer in het bijzonder zorgt voor de militaire tak van de beweging; hij is lid van de stuurgroep van de MUR en vervolgens van de MLN (Nationale Bevrijdingsbeweging) die hem opvolgt en van het Anti Deportatie Comité (CAD).

In 1944 had Bertin de leiding over de militaire actie van de MUR's en was hij lid van het actiecomité (COMIDAC) voor de zuidelijke zone. In Parijs wil hij vooral de Organisatie van Gewapend Verzet (ORA) onder leiding van generaal Revers bij de Franse Binnenlandse Strijdkrachten (FFI) brengen. In april ging hij door Spanje op missie naar Algiers, waar hij zijn visie op de FFI presenteerde aan generaal de Gaulle.

Bertin keerde in augustus 1944 terug naar Frankrijk en leidde, samen met Pierre de Bénouville, het FFI Office of the War Commission en werd gepromoveerd tot de rang van brigadegeneraal.

Hij organiseerde een voorlopig bevel over de FFI voor de regio's Zuidwest en Centrum. Hij zorgt voor de verzending van vier colonnes vanuit deze streken naar Autun en Bourgondië. Hij nam deel aan de oprichting van het bevel over de regio Royan, Pointe de Grave en La Rochelle. Tot oktober 1944 voerde hij het bevel over deze verschillende FFI-troepen, nadat hij in september 1944 generaal De Gaulle had vergezeld bij zijn inspectie van het zuidwesten.

In 1945, nog steeds gepassioneerd door het buitenland, creëerde hij het weekblad Climats en werd hij verkozen tot afgevaardigde van de 1e Nationale Grondwetgevende Vergadering en vervolgens als vertegenwoordiger van Guinee in de Vergadering van de Franse Unie onder de UDSR.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
17 november 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto