TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Nieuwste artikelen

Landing bij Westkapelle, Operatie Infatuate II
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 29 oktober 2020

Landing bij Westkapelle, Operatie Infatuate II

In oktober en november 1944 vonden een aantal operaties plaats ten bate van het vrijmaken van de Scheldemonding en daarmee de toegang tot de door de Geallieerden veroverde havenstad Antwerpen. Eťn van de operaties hierbij, Operatie Infatuate, vormde het sluitstuk van deze fase in de strijd. Infatuate had tot doel de bevrijding van het eiland Walcheren. Naast een landoperatie via Zuid-Beveland en de Sloedam, werd door middel van Operatie Infatuate I en Operatie Infatuate II, een amfibische landing ondernomen bij respectievelijk Vlissingen en Westkapelle. Aan de amfibische landing bij Westkapelle, Operatie Infatuate II nam een vloot van maar liefst 123 schepen deel.

Canadese 1st Canadian Infantry Division
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 23 oktober 2020

Canadese 1st Canadian Infantry Division

De 1st Canadian Infantry Division werd in september 1939 gemobiliseerd en was een voortzetting van de 1st Canadian Division dat in actie kwam tijdens de Eerste Wereldoorlog. Delen van de divisie kwamen in 1940 nog aan in Brest in Frankrijk na de val van Duinkerken maar werden snel teruggetrokken om zich in Engeland voor te bereiden op een Duitse invasie. Het gehele verdere verloop oorlog diende de divisie onder direct Brits bevel in het Middellandse Zeegebied tot in 1943 een Canadian Corps werd geformeerd dat later werd omgevormd tot I Canadian Corps. Begin 1945 werd de divisie samen met het I Canadian Corps overgeplaatst naar Nederland, waar het samen met het II Canadian Corps de bevrijding van Nederland op zich nam. Na de Tweede Wereldoorlog werd de divisie opgeheven en later als 1st Canadian Division, de oude naam uit de Eerste Wereldoorlog enkele keren gereactiveerd

Inundatie van Walcheren, oktober 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 20 oktober 2020

Inundatie van Walcheren, oktober 1944

Ten behoeve van Operatie Infatuate, de bevrijding van Walcheren, werden in oktober 1944 de dijken van Walcheren op vier plaatsen met luchtbombardementen doorbroken. Het doel hiervan was het hinderen van de Duitse verdediging en het onbruikbaar maken van een aanzienlijk deel van de Duitse versterkingen op Walcheren.

Hoe Helmond werd bezet, 11 mei 1940
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 18 oktober 2020

Hoe Helmond werd bezet, 11 mei 1940

9 mei 1940, een donderdag, Nederlandse troepen liggen aan de Duitse grens en achter de Maaslinie. Daarachter bemannen de Nederlanders ook de Peel-Raamstelling, onder andere aan het Peelkanaal tussen Deurne en Ysselsteyn, op de grens van Limburg. De kazematten2 staan er tegenwoordig nog. In Helmond is het op deze dag in mei nog rustig, maar dat zal niet lang meer duren. Op 10 mei zal het Duitse leger Nederland binnenvallen.

Nederlandse Depot Vliegtuigafdeling ML/KNIL
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 12 oktober 2020

Nederlandse Depot Vliegtuigafdeling ML/KNIL

De transporteenheid van het ML/KNIL voor en tijdens de Japanse inval in Nederlands-IndiŽ, was de Depot Vliegtuigafdeling ML/KNIL (D-VI-A). Een groot deel van deze afdeling wist in 1942 naar AustraliŽ te ontkomen met medeneming van haar Lockheed 12 en Lockheed Lodestar toestellen.

Amerikaanse Bombing Squadron 5 (VB-5)
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 11 oktober 2020

Amerikaanse Bombing Squadron 5 (VB-5)

Bombing Squadron 5 (VB-5) van de US Navy was het bommenwerper eskader van de Yorktown Airgroup. Na het zinken van de USS Yorktown (CV-5) werd de eenheid opgeheven. Voor de nieuwe USS Yorktown (CV-10) werd later opnieuw een Bombing Squadron 5 (VB-5) geformeerd.

Amerikaanse 164th Infantry Regiment
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 7 september 2020

Amerikaanse 164th Infantry Regiment

Het 164th Infantry Regiment ontstond vanuit de North Dakota Army National Guard. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het regiment voornamelijk als tweedelijns opleidings- en bevoorradingseenheid ingezet in Frankrijk. Het regiment nam tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan de strijd in de Zuidelijke Pacific als onderdeel van de zogenaamde 23rd Infantry Division "Americal". Het 164th Infantry Regiment nam deel aan de strijd in Guadalcanal vanaf 13 oktober 1942, waar het als voorhoede van haar divisie naartoe was gestuurd ter versterking van de 1st Marine Division. Na de strijd op Guadalcanal werd de eenheid teruggetrokken naar Fiji voor herstructurering, waarna het deelnam aan de strijd op Bougainville en de Filippijnen.

Amerikaanse 134th Infantry Regiment
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 6 september 2020

Amerikaanse 134th Infantry Regiment

Het 134th Infantry Regiment was vlak voor de Eerste Wereldoorlog ontstaan vanuit de Nebraska National Guard. Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd de eenheid formeel omgevormd tot 134th Infantry Regiment. Het regiment nam tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan de strijd op de Aleoeten, NormandiŽ, Noord-Frankrijk, het Rijnland, de Ardennen, de Elzas en Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog bleef het regiment in afgeslankte vorm bestaan tot het in 2003 werd omgevormd tot een Cavalry Regiment welke in 2005 formeel de 134th Cavalry Regiment werd.

Slag om het Twentekanaal
 • Artikel door JoŽl Stoppels
 • Geplaatst op 20 augustus 2020

Slag om het Twentekanaal

Voor het Canadese Eerste Leger eindigde op 8 februari 1945 de periode van de statische acties langs het winterfront aan de Maas en Waal. Voor de Canadezen begon operatie Veritable, een geallieerde tangbeweging met als doel de Duitse troepen te verdrijven uit het gebied tussen de Rijn en de Roer. Het First Canadian Army viel samen met het Britse XXX Corps vanuit het noorden aan, terwijl Amerikaanse divisies met operatie Grenade de tangbeweging vanuit het zuiden maakten. De Duitsers probeerden de operaties te hinderen door op 8 februari de Rijndijken door te steken en het sluitmechanisme van ťťn van de Roerdammen op te blazen waardoor het water uit het Stuwmeer bleef vloeien. Bij de operatie zouden de Canadese 2e en 3e divisie aan de linkerflank van de Britten opereren. Ook langs de Waal en de Rijn hadden de Duitsers het land onder water gezet, dit bemoeilijkte de Canadese opmars. Na zware gevechten in het Reichswald bereiken de Canadezen op 10 maart 1945 de gestelde doelen aan de oever van de Rijn. [note]Bollen, H. & Vroemen, P., Canadezen in actie, Terra, pp. 95-113.[/note]

Duitse schwere Panzer-Abteilung 504
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 19 augustus 2020

Duitse schwere Panzer-Abteilung 504

De schwere Panzer-Abteilung 504 opereerde in TunesiŽ, op SiciliŽ en in ItaliŽ. Tijdens haar bestaan was de eenheid uitgerust met de Panzerkampfwagen III (PzKpfw III), de Panzerkampfwagen IV (PzKpfw IV), de PzKpfw VI Tiger I en de PzKpfw VIb KŲnigsTiger.

Evacuatie en ondergang van de Duitse stad Kolberg
 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 22 juli 2020

Evacuatie en ondergang van de Duitse stad Kolberg

Van 4 tot 18 maart 1945 werd Kolberg (tegenwoordig Kołobrzeg in Polen) belegerd door troepen van het Rode Leger en het Poolse Volksleger. Sinds 1807 had de voormalige Duitse badplaats aan de Oostzeekust geen oorlogsgeweld meer gezien. Toen was de belegering door Napoleons troepen stopgezet na het tekenen van een wapenstilstand tussen Frankrijk en Pruisen. De in januari 1945 nog in premiŤre gegane propagandafilm ĎKolbergí over deze belegering moest Duitsers aanmoedigen om ook nu stand te houden.

Kriegsmarine op de Veluwe
 • Artikel door Maurice Laarman
 • Geplaatst op 9 juli 2020

Kriegsmarine op de Veluwe

Het is een interessant gegeven dat een groot deel van de manschappen van de Kriegsmarine, actief in alle geledingen, van kleine Unterseebootjšger tot de Tirpitz, en in alle windrichtingen, van een kustbatterij in Biarritz tot op U-Boote in het Oosten, hun loopbaan zijn begonnen in Nederland.

Opkomst en ondergang van Panzerarmee Afrika
 • Artikel door Matthias Ouwejan
 • Geplaatst op 2 mei 2020

Opkomst en ondergang van Panzerarmee Afrika

In 1941 besloot Adolf Hitler om in Noord-Afrika een nieuw front te openen tegen de Britten. Het Afrikakorps, zoals de eenheid in 1941 nog heette, maakte snel terreinwinst onder de ambitieuze commandant Erwin Rommel, maar verloor dat in november 1941 na de succesvolle operatie Crusader van de Britten.

Incident bij de plaats Vucht, 10 januari 1940
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 28 april 2020

Incident bij de plaats Vucht, 10 januari 1940

Op 10 januari 1940 maakte een Messerschmitt Bf 108 een noodlanding bij het Belgische dorp Vucht. Aan boord bevonden zich de Luftwaffe Major Erich HŲnmanns en Luftwaffe Major Helmut Reinberger. Deze laatste had documenten bij zich over de op handen zijnde aanval van Duitse troepen op BelgiŽ. Deze gebeurtenis heeft tot gevolg gehad dat Adolf Hitler de op handen zijnde Duitse aanval, gepland op 17 januari 1940 tot nader order uitstelde.

Duitse 9. Panzer-Division
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 18 april 2020

Duitse 9. Panzer-Division

De 9. Panzer-Division had in mei 1940 de taak zo snel mogelijk op te rukken door Nederland in de richting van de bij Rotterdam en Den Haag gedropte parachutisten en luchtlandingstroepen.