TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nieuwste artikelen

Niihau Incident
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 6 juli 2021

Niihau Incident

Zondag 7 december 1941 zal door de meeste mensen herinnerd worden als de dag van de Japanse aanval op Pearl Harbor. In twee golven vielen 354 Nakajima B5N torpedobommenwerpers, Aichi D3A duikbommenwerpers en Mitsubishi A6M Zero jachtvliegtuigen, die gelanceerd waren vanaf zes vlootvliegdekschepen, de Amerikaanse marinebasis op Ohau, HawaÔ, aan. Omdat de Japanners op dat moment de oorlog nog niet verklaard hadden aan de Verenigde Staten, kwam de luchtaanval als een complete verrassing. De oorlogsverklaring kwam pas enkele uren na de aanval. Nog diezelfde dag verklaarde de USA de oorlog aan het Land van de Rijzende Zon en werden de Amerikanen direct betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

Amerikaanse U.S. Navy Vlooteenheden
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 16 juni 2021

Amerikaanse U.S. Navy Vlooteenheden

Bij veel marines en dus ook die van de Verenigde Staten was en is de vlooteenheid de belangrijkste basis voor indeling van de marine. Bij de U.S. Navy evolueerden de verschillende 'Fleet' organisaties uit de Squadron organisatie waar aanvankelijk mee werd gewerkt. Hoewel vloten bij de U.S. Navy vaak geen operationele kracht bevatten en soms zelfs helemaal geen schepen, bleef de vloot tot op de dag van vandaag een belangrijke organisatievorm direct onder het maritieme opperbevel. Onderstaand zijn de diverse vloten terug te vinden die de U.S. Navy kende of kent.

Amerikaanse Airborne Infantry Regiments
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 10 juni 2021

Amerikaanse Airborne Infantry Regiments

In 1942 begon de Verenigde Staten met het inrichten van Airborne divisies waarvoor als basis Parachute Infantry en Glider Infantry regimenten werden ingericht. De Parachute Infantry regimenten werden getraind om door middel van landingen met parachutes achter vijandelijke linies te kunnen worden gedropt. De Glider Infantry regimenten zouden daarna, zodra de landingsterreinen gezekerd waren, worden ingevlogen met zweefvliegtuigen.

Amerikaanse Infantry Regiments
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 8 juni 2021

Amerikaanse Infantry Regiments

Al vanaf een vroege periode in de geschiedenis van de jonge Amerikaanse republiek, was het regiment een belangrijke basis van de Amerikaanse militaire organisatie. Opgebouwd uit, afhankelijk van de periode, twee tot vier bataljons, die elk weer uit vier compagnieŽn bestonden, werden regimenten aanvankelijk georganiseerd in brigades. Twee regimenten per brigade en twee brigades in een divisie. Aanvankelijk bestond een divisie zo uit vier regimenten. Na het buiten gebruik raken van de brigades in het US Army, ontvingen divisies over het algemeen drie infanterie regimenten.

Duitse Heer Panzergrenadier-Divisionen
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 10 mei 2021

Duitse Heer Panzergrenadier-Divisionen

Op 15 oktober 1942 werden de Infanterie-Regimenter (motorisiert) omgevormd tot Grenadier-Regimenter (motorisiert) en werden deze vanaf 1 april 1943 bij de Panzertruppen ingedeeld. Op 23 juni 1943 werden analoog hieraan de Infanterie-Divisionen (motorisiert) omgevormd tot Panzergrenadier-Divisionen. In onderstaande overzichten zijn de Panzergrenadier-Divisionen en de als zodanig te bestempelen divisionen van de Duitse Heer opgesomt.

Duitse Heer Infanterie-Divisionen
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 7 mei 2021

Duitse Heer Infanterie-Divisionen

Op deze pagina's vind u een overzicht van de Duitse Heer Infanterie-Divisionen zoals deze tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet.†Deze overzichten zijn verre van compleet. Op basis van nog te verschijnen artikelen op Traces of War, zullen de volgende pagina's worden aangevuld en uitgebreid. In dit overzicht kunt u de Infanterie-Division de leichte Infanterie-Divisionen en de Infanterie-Divisionen (motorisiert) terugvinden.

Operatie Crusader
 • Artikel door Matthias Ouwejan
 • Geplaatst op 11 april 2021

Operatie Crusader

Operatie Crusader, die op 18 november 1941 startte, was de eerste Britse landoperatie waarbij successen tegen de Duitse Wehrmacht werden geboekt. Uiteindelijk werd het einddoel, de vernietiging van het Afrikakorps, niet gehaald. Echter wisten de Britten hun tegenstander uiteindelijk terug te dringen tot hun uitgangsposities. Lees in het artikel hoe de strijd heen en weer ging, en hoe de Britten aan het langste eind trokken.

Operatie Kent, de Britse verdediging van Helmond
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 30 maart 2021

Operatie Kent, de Britse verdediging van Helmond

Half oktober 1944, Helmond is ondertussen getransformeerd van een stad onder bezetting naar een rustplaats voor geallieerde troepen. Hoofdkwartieren werden in de stad gevestigd, niet alleen in de dure herenhuizen op 'dn bult' aan de westkant van het kanaal, maar ook op andere plekken in de stad, zoals in het missiehuis "Christus Koning" in de wijk Brouwhuis. Er leek niet veel meer aan de hand in de stad. De vrede werd gevierd! Maar schijn bedriegt...

32 dagen in NormandiŽ
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 21 maart 2021

32 dagen in NormandiŽ

Captain Errol Stewart Gray landde in NormandiŽ op 6 juni 1944. Hij diende bij de North Nova Scotia Highlanders in de 3rd Canadian Infantry Division. Door zware gevechten klom hij op tot commandant van A Company en sneuvelde hij op 8 juli 1944 tijdens operatie Charnwood. Major Errol Stewart Gray ligt begraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats bij Bťny-sur-Mer.

Duitse Fliegerhorst Vlissingen
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 24 januari 2021

Duitse Fliegerhorst Vlissingen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Luftwaffe gebruik van een vliegveld bij Souburg-Vlissingen. Dit vliegveld bestond al voor de Tweede Wereldoorlog en was pas in 1939 door de Nederlandse Militaire Luchtvaart in gebruik genomen. Na de Duitse inval in mei 1940 werd het ťťn van de hulpvliegvelden van de Luftwaffe in Nederland.

Tustin Blimp Hangaars
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 2 januari 2021

Tustin Blimp Hangaars

De Tustin Blimp Hangaars zijn twee reusachtige, houten zeppelinhangaars in Orange County, Zuid-CaliforniŽ. De hangaars werden gebouwd in opdracht van de US Navy als centrale gebouwen van het Marine Corps Air Station in Tustin. Tustin is ťťn van de steden die gezamenlijk het bestuursorgaan Orange County vormen. Het Tustin Air Station werd gebouwd in 1942 en speelde vijftig jaarlang een cruciale rol in de Amerikaanse marineluchtvaart, eerst als LTA-luchtschipbasis (LTA staat voor lighter-than-air), daarna als helikopterfaciliteit en meest recentelijk als Marine Corps luchtmachtbasis in de Pacific regio.

Operatie Infatuate: Landing bij Vlissingen, Infatuate I
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 22 december 2020

Operatie Infatuate: Landing bij Vlissingen, Infatuate I

Operatie Infatuate I was de aanduiding voor de landingen bij Vlissingen op 1 november 1944. Op die dag kwamen No. 4 Commando en de 155th Infantry Brigade bij Vlissingen aan wal om hun bijdrage te leveren aan Operatie Infatuate.

Slag om de rivier Khalkhin Gol
 • Artikel door Michiel Janzen
 • Geplaatst op 22 november 2020

Slag om de rivier Khalkhin Gol

De slag bij de Khalkhin Gol-rivier (of: Halhin Gol) in augustus 1939 wordt door vele historici gezien als het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het is niet alleen dit feit dat deze relatief kleine veldslag in een bijzonder daglicht plaatst. Het was bij deze slag dat een generaal naam maakte, die later zou uitgroeien tot de hoogst gedecoreerde Sovjet-officier van de Tweede Wereldoorlog. De slag bij Khalkhin Gol was vooral bijzonder vanwege de verrassende uitkomst, die een doorslaggevend effect op het verloop van de oorlogsontwikkelingen had.

Operatie Infatuate: Landing bij Westkapelle, Infatuate II
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 29 oktober 2020

Operatie Infatuate: Landing bij Westkapelle, Infatuate II

Operatie Infatuate, vormde het sluitstuk van de strijd om de Schelde. Naast een landoperatie via Zuid-Beveland en de Sloedam, werd door middel van Operatie Infatuate I en Operatie Infatuate II, een amfibische landing ondernomen bij respectievelijk Vlissingen en Westkapelle. Aan de amfibische landing bij Westkapelle, Operatie Infatuate II nam een vloot van maar liefst 123 schepen deel.

Operatie Infatuate: Inundatie van Walcheren, oktober 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 20 oktober 2020

Operatie Infatuate: Inundatie van Walcheren, oktober 1944

Ten behoeve van Operatie Infatuate, de bevrijding van Walcheren, werden in oktober 1944 de dijken van Walcheren op vier plaatsen met luchtbombardementen doorbroken. Het doel hiervan was het hinderen van de Duitse verdediging en het onbruikbaar maken van een aanzienlijk deel van de Duitse versterkingen op Walcheren.