Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Nieuwste artikelen

Operatie Infatuate: Bevrijding van Vlissingen
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 28 juli 2022

Operatie Infatuate: Bevrijding van Vlissingen

Nadat op 1 november 1944, vroeg in de ochtend de landing bij Vlissingen had plaatsgevonden door No. 4 Commando op Uncle Beach bij de Oranjemolen in Vlissingen, ontstond een zware strijd om de havenstad met de aanwezige Duitse troepen. Toen de 155th Infantry Brigade van de 52nd (Lowland) Infantry Division de opmars had overgenomen werd, nadat Hotel Britannia was veroverd, Vlissingen bevrijd.

Ondergang van de Rio de Janeiro, 8 april 1940
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 28 juli 2022

Ondergang van de Rio de Janeiro, 8 april 1940

Op 8 april 1940 bracht de Poolse onderzeeboot ORP Orzel, de Duitse vrachtvaarder ss Rio de Janeiro tot zinken. De overlevenden van de Rio de Janeiro werden door diverse Noorse schepen gered. Vele van de overlevenden bleken Duitse militairen te zijn. Het voorval had de Noren en Geallieerden kunnen waarschuwen. Deze ondernamen echter geen actie.

Operatie Pedestal
 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 18 juli 2022

Operatie Pedestal

Malta heeft, mede vanwege zijn strategische ligging tussen het Europese en Afrikaanse continent, vanaf zijn vroegste geschiedenis te maken gehad met geweld van buitenaf. Waren dit in de oudheid en middeleeuwen achtereenvolgens Romeinen, Noormannen en Turken. In de Tweede Wereldoorlog trachtten de asmogendheden Duitsland en ItaliŽ het 316 vierkante kilometer metende eiland te onderwerpen. Midden 1942 was de situatie zeer precair en moest er iets gebeuren om het mediterrane fort te behouden voor de Brits/geallieerde zaak. Dit zou resulteren in een zware beproeving voor de Royal Navy en de geallieerde koopvaardijvloot.

Incident bij de Jablonkapas
 • Artikel door Michiel Janzen
 • Geplaatst op 3 juli 2022

Incident bij de Jablonkapas

De geschiedenis leert ons dat de Tweede Wereldoorlog in Europa op 1 september 1939 begon. Dat is niet helemaal correct, in de vroege ochtend van 26 augustus vond het eerste grensincident tussen Duitse en Poolse soldaten plaats. Dat Duitse troepen op die datum de grens met Polen overstaken, was eigenlijk niet de bedoeling. De Duitse legertop deed het achteraf als een misverstand af. De Polen waren gewaarschuwd. De schermutseling is tegenwoordig niet meer dan een voetnoot in de geschiedenis.

Bomaanslag in Tarnůw
 • Artikel door Michiel Janzen
 • Geplaatst op 3 juli 2022

Bomaanslag in Tarnůw

In de nacht van 28 op 29 augustus 1939 explodeerden twee koffers vol explosieven in de linker wachtruimte van het station van Tarnůw. De bomaanslag kostte het leven aan 24 Poolse burgers en zorgde voor even zoveel gewonden. Het waren mensen die op de trein richting het oosten of zuiden stonden te wachten. De dader werd direct na de aanslag opgepakt.

Gleiwitz incident
 • Artikel door Michiel Janzen
 • Geplaatst op 3 juli 2022

Gleiwitz incident

In augustus 1939 hoopte Hitler dat de geallieerden Polen niet te hulp zouden komen, als hij duidelijk kon maken dat Duitsland het slachtoffer was geworden van Poolse agressie. In de aanloop tot de start van Fall Weiss werden er verschillende grensincidenten georganiseerd door Duitse commandoís verkleed als Poolse rebellen. De bekendste van deze aanslagen is het Gleiwitz incident dat in de nacht van 31 augustus op 1 september plaatsvond.

614th Tank Destroyer Battalion
 • Artikel door Samuel de Korte
 • Geplaatst op 19 maart 2022

614th Tank Destroyer Battalion

Op 25 juli 1942 werd het 614th Tank Destroyer Battalion geactiveerd in Camp Carson, Colorado. Zoals gezegd, de eenheid bestond uitsluitend uit zwarte Amerikaanse soldaten. Dit was bijzonder, want het aantal gevechtseenheden voor zwarte soldaten was beperkt. De Amerikaanse samenleving was gesegregeerd, wat betekende dat zwarte Amerikanen als het ware afgezonderd waren van de witte samenleving.

Bombardement op Mierlo-Hout, 28 augustus 1944
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 31 januari 2022

Bombardement op Mierlo-Hout, 28 augustus 1944

Na de bevrijding van Parijs op 25 augustus 1944 rukten geallieerde troepen snel naar het noorden op. Het zou echter nog precies een maand duren voordat Helmond helemaal bevrijd werd. Brussel werd op 3 september bevrijd, Antwerpen een dag later. Voor de grondtroepen uit was een waar luchtoffensief aan de gang. Met zowel bommenwerpers als jagers werden gronddoelen aangevallen. De spoorwegen en de treinen die er nog op reden, werden steeds meer het doel van deze vliegtuigen.

August-Euler-Flugplatz in Darmstadt
 • Artikel door Pieter van Wijngaarden
 • Geplaatst op 11 januari 2022

August-Euler-Flugplatz in Darmstadt

Welke universiteit in Europa heeft een eigen vliegveld? De Technische Universiteit in Darmstadt beschikt hier wel over, vanwege onder meer de aanwezigheid van een bijzondere windtunnel. Op het vliegveld bevindt zich nog steeds dit opmerkelijke hoge gebouw met daarin grote ventilatoren. Het was een ontwerp van Dr.-Ing. Nicolaus Scheubel dat gebouwd werd in de jaren 1934-1935, in opdracht van de Technische Universiteit-Darmstadt-Griesheim. Hier werden luchtstromen berekend op militaire vliegtuigontwerpen voor nazi-Duitsland. In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog werd de installatie gedemonteerd en vernietigd om te voorkomen dat deze in Amerikaanse handen viel.

Explosie molen 'Onze Rika' te Bennekom, 23 november 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 22 november 2021

Explosie molen 'Onze Rika' te Bennekom, 23 november 1944

Op 23 november 1944 vond in Bennekom een explosie plaats in en rond de voormalige molen 'Onze Rika' aan de Molenweg. In en rond de restanten van de molen en de maalderij hadden de Duitsers een munitieopslagplaats gecreŽerd. De oorzaak van deze explosie is nooit bekend geworden. Bij dit gebeuren kwamen 73 Duitse militairen om het leven.

Operatie Market Garden: Tweede aanval op de Waalbrug, 18 september 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 18 september 2021

Operatie Market Garden: Tweede aanval op de Waalbrug, 18 september 1944

In de vroege ochtend van 18 september 1944, de tweede dag van Operatie Market Garden, deed Company G van het Amerikaanse 508th Parachute Infantry Regiment langs een oostelijke naderingsroute een tweede poging de Waalbrug (verkeersbrug) bij Nijmegen in handen te krijgen. In de avond van 17 september 1944, hadden Company A en Company B van hetzelfde regiment een eerste aanval op de Waalbrug bij Nijmegen uitgevoerd in een poging deze in handen te krijgen. Deze eerste aanval was vastgelopen in het centrum van Nijmegen en slechts enkele kleine groepjes parachutisten hadden de Waalbrug weten te bereiken. Hoewel men bij deze tweede aanval de brug veel dichter wist te naderen, was de Duitse tegenstand dusdanig geworden dat ook deze aanval vastliep.

Slag om Guadalcanal
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 7 augustus 2021

Slag om Guadalcanal

Vele historici zien de Slag bij Midway, die van 3 tot 8 juni 1942 uitgevochten werd door Japanse en Amerikaanse vliegdekschepen, als het grote kantelpunt van de oorlog in de Pacific. De US Navy behaalde tijdens deze slag inderdaad haar eerste grote overwinning ten koste van de Japanse Keizerlijke Marine, maar de ommekeer was al ingezet met de Doolittle Raid en de Slag in de Koraalzee. Bovendien was de Japanse expansiedrift na Midway nog lang niet beteugeld. De Japanners gingen onverdroten door met het veroveren van eilanden in MicronesiŽ en MelanesiŽ. Ondanks dat de geallieerden de verovering van Nieuw Guinea hadden kunnen voorkomen, konden zij niet verhinderen dat de Japanners hun marinebasis in Rabaul op het eiland New Britain, nu een deel van Papoea Nieuw Guinea, enorm versterkten.

Amerikaanse U.S. Navy Bombing Squadrons (VB)
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 4 augustus 2021

Amerikaanse U.S. Navy Bombing Squadrons (VB)

De U.S. Navy creŽerde bij de in gebruik name van vliegdekschepen zogenaamde Carrier Air Groups die tijdens de Tweede Wereldoorlog veelal bestonden uit een jager-, een patrouille/verkenner-, een torpedobommenwerper en een bommenwerpereskader. Deze eskaders ontvingen een aanduiding van twee letters en een nummer, die aanvankelijk vaak overeenkwam met het nummer van het schip. Voor de bommenwerpereskaders was dit VB-. Naast de bommenwerpereskaders op de vliegdekschepen werden er gaandeweg ook eskaders in gebruik genomen die gestationeerd waren op bases aan wal. Dit overzicht geeft aan welke VB- eskaders de U.S. Navy in dienst had.

Amerikaanse U.S. Army Service Commands, Corps en Forces
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 29 juli 2021

Amerikaanse U.S. Army Service Commands, Corps en Forces

Eťn van de belangrijkste taken van elk leger was en is het geheel van logistiek en bevoorrading. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd dit binnen de U.S. Army samengebracht onder de noemer van de Services of Supply of "SOS". In maart 1942 werd dit legeronderdeel omgevormd tot U.S. Army Service Forces. Alle eenheden binnen de U.S. Army, welke niet konden worden ondergebracht bij de U.S. Army Ground Forces of het U.S. Army Air Forces werden ondergebracht bij deze Service Forces. In dit overzicht vind u de daartoe behorende Forces, Commands en Corps voor zover bekend.

Niihau Incident
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 6 juli 2021

Niihau Incident

Zondag 7 december 1941 zal door de meeste mensen herinnerd worden als de dag van de Japanse aanval op Pearl Harbor. In twee golven vielen 354 Nakajima B5N torpedobommenwerpers, Aichi D3A duikbommenwerpers en Mitsubishi A6M Zero jachtvliegtuigen, die gelanceerd waren vanaf zes vlootvliegdekschepen, de Amerikaanse marinebasis op Ohau, HawaÔ, aan. Omdat de Japanners op dat moment de oorlog nog niet verklaard hadden aan de Verenigde Staten, kwam de luchtaanval als een complete verrassing. De oorlogsverklaring kwam pas enkele uren na de aanval. Nog diezelfde dag verklaarde de USA de oorlog aan het Land van de Rijzende Zon en werden de Amerikanen direct betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.