TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nieuwste artikelen

Operatie Kent, de Britse verdediging van Helmond
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 30 maart 2021

Operatie Kent, de Britse verdediging van Helmond

Half oktober 1944, Helmond is ondertussen getransformeerd van een stad onder bezetting naar een rustplaats voor geallieerde troepen. Hoofdkwartieren werden in de stad gevestigd, niet alleen in de dure herenhuizen op 'dn bult' aan de westkant van het kanaal, maar ook op andere plekken in de stad, zoals in het missiehuis "Christus Koning" in de wijk Brouwhuis. Er leek niet veel meer aan de hand in de stad. De vrede werd gevierd! Maar schijn bedriegt...

32 dagen in NormandiŽ
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 21 maart 2021

32 dagen in NormandiŽ

Captain Errol Stewart Gray landde in NormandiŽ op 6 juni 1944. Hij diende bij de North Nova Scotia Highlanders in de 3rd Canadian Infantry Division. Door zware gevechten klom hij op tot commandant van A Company en sneuvelde hij op 8 juli 1944 tijdens operatie Charnwood. Major Errol Stewart Gray ligt begraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats bij Bťny-sur-Mer.

Duitse Fliegerhorst Vlissingen
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 24 januari 2021

Duitse Fliegerhorst Vlissingen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Luftwaffe gebruik van een vliegveld bij Souburg-Vlissingen. Dit vliegveld bestond al voor de Tweede Wereldoorlog en was pas in 1939 door de Nederlandse Militaire Luchtvaart in gebruik genomen. Na de Duitse inval in mei 1940 werd het ťťn van de hulpvliegvelden van de Luftwaffe in Nederland.

Tustin Blimp Hangaars
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 2 januari 2021

Tustin Blimp Hangaars

De Tustin Blimp Hangaars zijn twee reusachtige, houten zeppelinhangaars in Orange County, Zuid-CaliforniŽ. De hangaars werden gebouwd in opdracht van de US Navy als centrale gebouwen van het Marine Corps Air Station in Tustin. Tustin is ťťn van de steden die gezamenlijk het bestuursorgaan Orange County vormen. Het Tustin Air Station werd gebouwd in 1942 en speelde vijftig jaarlang een cruciale rol in de Amerikaanse marineluchtvaart, eerst als LTA-luchtschipbasis (LTA staat voor lighter-than-air), daarna als helikopterfaciliteit en meest recentelijk als Marine Corps luchtmachtbasis in de Pacific regio.

Operatie Infatuate: Landing bij Vlissingen, Infatuate I
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 22 december 2020

Operatie Infatuate: Landing bij Vlissingen, Infatuate I

Operatie Infatuate I was de aanduiding voor de landingen bij Vlissingen op 1 november 1944. Op die dag kwamen No. 4 Commando en de 155th Infantry Brigade bij Vlissingen aan wal om hun bijdrage te leveren aan Operatie Infatuate.

Slag om de rivier Khalkhin Gol
 • Artikel door Michiel Janzen
 • Geplaatst op 22 november 2020

Slag om de rivier Khalkhin Gol

De slag bij de Khalkhin Gol-rivier (of: Halhin Gol) in augustus 1939 wordt door vele historici gezien als het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het is niet alleen dit feit dat deze relatief kleine veldslag in een bijzonder daglicht plaatst. Het was bij deze slag dat een generaal naam maakte, die later zou uitgroeien tot de hoogst gedecoreerde Sovjet-officier van de Tweede Wereldoorlog. De slag bij Khalkhin Gol was vooral bijzonder vanwege de verrassende uitkomst, die een doorslaggevend effect op het verloop van de oorlogsontwikkelingen had.

Operatie Infatuate: Landing bij Westkapelle, Infatuate II
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 29 oktober 2020

Operatie Infatuate: Landing bij Westkapelle, Infatuate II

Operatie Infatuate, vormde het sluitstuk van de strijd om de Schelde. Naast een landoperatie via Zuid-Beveland en de Sloedam, werd door middel van Operatie Infatuate I en Operatie Infatuate II, een amfibische landing ondernomen bij respectievelijk Vlissingen en Westkapelle. Aan de amfibische landing bij Westkapelle, Operatie Infatuate II nam een vloot van maar liefst 123 schepen deel.

Operatie Infatuate: Inundatie van Walcheren, oktober 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 20 oktober 2020

Operatie Infatuate: Inundatie van Walcheren, oktober 1944

Ten behoeve van Operatie Infatuate, de bevrijding van Walcheren, werden in oktober 1944 de dijken van Walcheren op vier plaatsen met luchtbombardementen doorbroken. Het doel hiervan was het hinderen van de Duitse verdediging en het onbruikbaar maken van een aanzienlijk deel van de Duitse versterkingen op Walcheren.

Hoe Helmond werd bezet, 11 mei 1940
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 18 oktober 2020

Hoe Helmond werd bezet, 11 mei 1940

9 mei 1940, een donderdag, Nederlandse troepen liggen aan de Duitse grens en achter de Maaslinie. Daarachter bemannen de Nederlanders ook de Peel-Raamstelling, onder andere aan het Peelkanaal tussen Deurne en Ysselsteyn, op de grens van Limburg. De kazematten2 staan er tegenwoordig nog. In Helmond is het op deze dag in mei nog rustig, maar dat zal niet lang meer duren. Op 10 mei zal het Duitse leger Nederland binnenvallen.

Slag om het Twentekanaal
 • Artikel door JoŽl Stoppels
 • Geplaatst op 20 augustus 2020

Slag om het Twentekanaal

Voor het Canadese Eerste Leger eindigde op 8 februari 1945 de periode van de statische acties langs het winterfront aan de Maas en Waal. Voor de Canadezen begon operatie Veritable, een geallieerde tangbeweging met als doel de Duitse troepen te verdrijven uit het gebied tussen de Rijn en de Roer. Het First Canadian Army viel samen met het Britse XXX Corps vanuit het noorden aan, terwijl Amerikaanse divisies met operatie Grenade de tangbeweging vanuit het zuiden maakten. De Duitsers probeerden de operaties te hinderen door op 8 februari de Rijndijken door te steken en het sluitmechanisme van ťťn van de Roerdammen op te blazen waardoor het water uit het Stuwmeer bleef vloeien. Bij de operatie zouden de Canadese 2e en 3e divisie aan de linkerflank van de Britten opereren. Ook langs de Waal en de Rijn hadden de Duitsers het land onder water gezet, dit bemoeilijkte de Canadese opmars. Na zware gevechten in het Reichswald bereiken de Canadezen op 10 maart 1945 de gestelde doelen aan de oever van de Rijn. [note]Bollen, H. & Vroemen, P., Canadezen in actie, Terra, pp. 95-113.[/note]

Evacuatie en ondergang van de Duitse stad Kolberg
 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 22 juli 2020

Evacuatie en ondergang van de Duitse stad Kolberg

Van 4 tot 18 maart 1945 werd Kolberg (tegenwoordig Kołobrzeg in Polen) belegerd door troepen van het Rode Leger en het Poolse Volksleger. Sinds 1807 had de voormalige Duitse badplaats aan de Oostzeekust geen oorlogsgeweld meer gezien. Toen was de belegering door Napoleons troepen stopgezet na het tekenen van een wapenstilstand tussen Frankrijk en Pruisen. De in januari 1945 nog in premiŤre gegane propagandafilm ĎKolbergí over deze belegering moest Duitsers aanmoedigen om ook nu stand te houden.

Kriegsmarine op de Veluwe
 • Artikel door Maurice Laarman
 • Geplaatst op 9 juli 2020

Kriegsmarine op de Veluwe

Het is een interessant gegeven dat een groot deel van de manschappen van de Kriegsmarine, actief in alle geledingen, van kleine Unterseebootjšger tot de Tirpitz, en in alle windrichtingen, van een kustbatterij in Biarritz tot op U-Boote in het Oosten, hun loopbaan zijn begonnen in Nederland.

Opkomst en ondergang van Panzerarmee Afrika
 • Artikel door Matthias Ouwejan
 • Geplaatst op 2 mei 2020

Opkomst en ondergang van Panzerarmee Afrika

In 1941 besloot Adolf Hitler om in Noord-Afrika een nieuw front te openen tegen de Britten. Het Afrikakorps, zoals de eenheid in 1941 nog heette, maakte snel terreinwinst onder de ambitieuze commandant Erwin Rommel, maar verloor dat in november 1941 na de succesvolle operatie Crusader van de Britten.

Incident bij de plaats Vucht, 10 januari 1940
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 28 april 2020

Incident bij de plaats Vucht, 10 januari 1940

Op 10 januari 1940 maakte een Messerschmitt Bf 108 een noodlanding bij het Belgische dorp Vucht. Aan boord bevonden zich de Luftwaffe Major Erich HŲnmanns en Luftwaffe Major Helmut Reinberger. Deze laatste had documenten bij zich over de op handen zijnde aanval van Duitse troepen op BelgiŽ. Deze gebeurtenis heeft tot gevolg gehad dat Adolf Hitler de op handen zijnde Duitse aanval, gepland op 17 januari 1940 tot nader order uitstelde.

Nederlandse Generale Staf sectie III (GS III)
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 14 april 2020

Nederlandse Generale Staf sectie III (GS III)

De Generale Staf sectie III (GS III) was de eerste Nederlandse militaire inlichtingendienst.