TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Nieuwste artikelen

Slag om de rivier Khalkhin Gol
 • Artikel door Michiel Janzen
 • Geplaatst op 22 november 2020

Slag om de rivier Khalkhin Gol

De slag bij de Khalkhin Gol-rivier (of: Halhin Gol) in augustus 1939 wordt door vele historici gezien als het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het is niet alleen dit feit dat deze relatief kleine veldslag in een bijzonder daglicht plaatst. Het was bij deze slag dat een generaal naam maakte, die later zou uitgroeien tot de hoogst gedecoreerde Sovjet-officier van de Tweede Wereldoorlog. De slag bij Khalkhin Gol was vooral bijzonder vanwege de verrassende uitkomst, die een doorslaggevend effect op het verloop van de oorlogsontwikkelingen had.

Amerikaanse Battle Force
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 10 november 2020

Amerikaanse Battle Force

Voorafgaand en ten tijde van de Japanse aanval op Pearl Harbor, was Battle Force de voornaamste Amerikaanse Marine vloot in de Pacific. Op 1 februari 1941 werd de U.S. Navy gereorganiseerd in een United States Atlantic Fleet, United States Pacific Fleet en United States Asiatic Fleet. Battle Force werd hierbij een onderdeel van de Pacific Fleet.

Britse MTB Flotillas
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 9 november 2020

Britse MTB Flotillas

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werden bij de Royal Navy de 1st MTB Flotilla, 2nd MTB Flotilla en 3rd MTB Flotilla opgericht. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd dit aantal snel uitgebreid. Hieronder vind u overzichten van deze flottieljes. Deze overzichten zijn verre van compleet. Op basis van nog te verschijnen artikelen op Traces of War, zal dit verder worden aangevuld.

Britse 10th/15th MTB Flotilla
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 9 november 2020

Britse 10th/15th MTB Flotilla

In september 1942 werden de zwaar gehavende 10th MTB Flotilla en 15th MTB Flotilla (I) samengevoegd tot de 10th/15th MTB Flotilla. De eenheid opereerde haar gehele bestaan in het Middellandse Zeegebied.

Britse 10th MTB Flotilla
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 9 november 2020

Britse 10th MTB Flotilla

De Britse 10th MTB Flotilla werd in 1940 geformeerd in Groot-BrittanniŽ en werd eind 1940, begin 1941 overgeplaatst naar de Middellandse Zee. Na zware verliezen werd de eenheid†in september 1942 samengevoegd met de 15th MTB Flotilla (I)†tot 10th/15th MTB Flotilla.†

Britse 15th MTB Flotilla (I)
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 9 november 2020

Britse 15th MTB Flotilla (I)

Begin 1942 werd in AlexandriŽ de 15th MTB Flotilla geformeerd. Nadat een aanzienlijk deel van haar schepen op 14 september 1942 verloren gingen bij een aanval bij Tobruk, werd besloten de 10th MTB Flotilla en de 15th MTB Flotilla†samen te voegen tot 10th/15th MTB Flotilla.

Landing bij Westkapelle, Operatie Infatuate II
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 29 oktober 2020

Landing bij Westkapelle, Operatie Infatuate II

In oktober en november 1944 vonden een aantal operaties plaats ten bate van het vrijmaken van de Scheldemonding en daarmee de toegang tot de door de Geallieerden veroverde havenstad Antwerpen. Eťn van de operaties hierbij, Operatie Infatuate, vormde het sluitstuk van deze fase in de strijd. Infatuate had tot doel de bevrijding van het eiland Walcheren. Naast een landoperatie via Zuid-Beveland en de Sloedam, werd door middel van Operatie Infatuate I en Operatie Infatuate II, een amfibische landing ondernomen bij respectievelijk Vlissingen en Westkapelle. Aan de amfibische landing bij Westkapelle, Operatie Infatuate II nam een vloot van maar liefst 123 schepen deel.

Canadese 1st Canadian Infantry Division
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 23 oktober 2020

Canadese 1st Canadian Infantry Division

De 1st Canadian Infantry Division werd in september 1939 gemobiliseerd en was een voortzetting van de 1st Canadian Division dat in actie kwam tijdens de Eerste Wereldoorlog. Delen van de divisie kwamen in 1940 nog aan in Brest in Frankrijk na de val van Duinkerken maar werden snel teruggetrokken om zich in Engeland voor te bereiden op een Duitse invasie. Het gehele verdere verloop oorlog diende de divisie onder direct Brits bevel in het Middellandse Zeegebied tot in 1943 een Canadian Corps werd geformeerd dat later werd omgevormd tot I Canadian Corps. Begin 1945 werd de divisie samen met het I Canadian Corps overgeplaatst naar Nederland, waar het samen met het II Canadian Corps de bevrijding van Nederland op zich nam. Na de Tweede Wereldoorlog werd de divisie opgeheven en later als 1st Canadian Division, de oude naam uit de Eerste Wereldoorlog enkele keren gereactiveerd

Inundatie van Walcheren, oktober 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 20 oktober 2020

Inundatie van Walcheren, oktober 1944

Ten behoeve van Operatie Infatuate, de bevrijding van Walcheren, werden in oktober 1944 de dijken van Walcheren op vier plaatsen met luchtbombardementen doorbroken. Het doel hiervan was het hinderen van de Duitse verdediging en het onbruikbaar maken van een aanzienlijk deel van de Duitse versterkingen op Walcheren.

Hoe Helmond werd bezet, 11 mei 1940
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 18 oktober 2020

Hoe Helmond werd bezet, 11 mei 1940

9 mei 1940, een donderdag, Nederlandse troepen liggen aan de Duitse grens en achter de Maaslinie. Daarachter bemannen de Nederlanders ook de Peel-Raamstelling, onder andere aan het Peelkanaal tussen Deurne en Ysselsteyn, op de grens van Limburg. De kazematten2 staan er tegenwoordig nog. In Helmond is het op deze dag in mei nog rustig, maar dat zal niet lang meer duren. Op 10 mei zal het Duitse leger Nederland binnenvallen.

Nederlandse Depot Vliegtuigafdeling ML/KNIL
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 12 oktober 2020

Nederlandse Depot Vliegtuigafdeling ML/KNIL

De transporteenheid van het ML/KNIL voor en tijdens de Japanse inval in Nederlands-IndiŽ, was de Depot Vliegtuigafdeling ML/KNIL (D-VI-A). Een groot deel van deze afdeling wist in 1942 naar AustraliŽ te ontkomen met medeneming van haar Lockheed 12 en Lockheed Lodestar toestellen.

Amerikaanse Bombing Squadron 5 (VB-5)
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 11 oktober 2020

Amerikaanse Bombing Squadron 5 (VB-5)

Bombing Squadron 5 (VB-5) van de US Navy was het bommenwerper eskader van de Yorktown Airgroup. Na het zinken van de USS Yorktown (CV-5) werd de eenheid opgeheven. Voor de nieuwe USS Yorktown (CV-10) werd later opnieuw een Bombing Squadron 5 (VB-5) geformeerd.

Amerikaanse 164th Infantry Regiment
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 7 september 2020

Amerikaanse 164th Infantry Regiment

Het 164th Infantry Regiment ontstond vanuit de North Dakota Army National Guard. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het regiment voornamelijk als tweedelijns opleidings- en bevoorradingseenheid ingezet in Frankrijk. Het regiment nam tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan de strijd in de Zuidelijke Pacific als onderdeel van de zogenaamde 23rd Infantry Division "Americal". Het 164th Infantry Regiment nam deel aan de strijd in Guadalcanal vanaf 13 oktober 1942, waar het als voorhoede van haar divisie naartoe was gestuurd ter versterking van de 1st Marine Division. Na de strijd op Guadalcanal werd de eenheid teruggetrokken naar Fiji voor herstructurering, waarna het deelnam aan de strijd op Bougainville en de Filippijnen.

Amerikaanse 134th Infantry Regiment
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 6 september 2020

Amerikaanse 134th Infantry Regiment

Het 134th Infantry Regiment was vlak voor de Eerste Wereldoorlog ontstaan vanuit de Nebraska National Guard. Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd de eenheid formeel omgevormd tot 134th Infantry Regiment. Het regiment nam tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan de strijd op de Aleoeten, NormandiŽ, Noord-Frankrijk, het Rijnland, de Ardennen, de Elzas en Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog bleef het regiment in afgeslankte vorm bestaan tot het in 2003 werd omgevormd tot een Cavalry Regiment welke in 2005 formeel de 134th Cavalry Regiment werd.

Slag om het Twentekanaal
 • Artikel door JoŽl Stoppels
 • Geplaatst op 20 augustus 2020

Slag om het Twentekanaal

Voor het Canadese Eerste Leger eindigde op 8 februari 1945 de periode van de statische acties langs het winterfront aan de Maas en Waal. Voor de Canadezen begon operatie Veritable, een geallieerde tangbeweging met als doel de Duitse troepen te verdrijven uit het gebied tussen de Rijn en de Roer. Het First Canadian Army viel samen met het Britse XXX Corps vanuit het noorden aan, terwijl Amerikaanse divisies met operatie Grenade de tangbeweging vanuit het zuiden maakten. De Duitsers probeerden de operaties te hinderen door op 8 februari de Rijndijken door te steken en het sluitmechanisme van ťťn van de Roerdammen op te blazen waardoor het water uit het Stuwmeer bleef vloeien. Bij de operatie zouden de Canadese 2e en 3e divisie aan de linkerflank van de Britten opereren. Ook langs de Waal en de Rijn hadden de Duitsers het land onder water gezet, dit bemoeilijkte de Canadese opmars. Na zware gevechten in het Reichswald bereiken de Canadezen op 10 maart 1945 de gestelde doelen aan de oever van de Rijn. [note]Bollen, H. & Vroemen, P., Canadezen in actie, Terra, pp. 95-113.[/note]