TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Air Efficiency Award (AE)

De Air Efficiency Award, werd uitgereikt voor 10 jaar vaardige verdienste bij de Reserve Air Forces binnen het Verenigd Koninkrijk, de Brittse Commonwealth of het Britse Rijk. In tegenstelling tot de lange dienst en medailles voor goede verdienste, kon het zowel aan officieren als aan manschappen worden uitgereikt. Het werd ingesteld op 17 augustus 1942. Alleen officieren mochten de kenmerken AE bij verlening achter hun naam voeren.

Diegenen waarvan hun dienst bij de Territorial Service of de Air Force Reserve aanving voor 3 september 1939, werd die tijd anderhalf keer geteld. Dienst bij de Royal Air Force of enig andere COmmonwealth Air Force tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen 3 september 1939 en 2 september 1945 werd drie keer geteld. Diensten anders dan vliegdiensten werden normaliter enkel geteld, maar indien dienend binnen de Royal Air Force of enige andere Commonwealth Air Force tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit dubbel geteld.
Elke andere dienst binnen de Royal Air Force of enige andere COmmonwealth Air Force, werd enkel geteld.
Personen die ook tijdens de Eerste Wereldoorlog dienden in een reguliere eenheid, werd deze tijd enkel geteld en dienend tijdens de Eerste Wereldoorlog in niet reguliere eenheden werd dubbel geteld. Dienst gediend voor 3 september 1939 in niet reguliere eenheden werd eveneens enkel geteld.
Tijd die al was meegeteld bij de verlening voor een andere Long Service of Good Conduct Medal, mocht niet meetellen voor de Air Efficiency Award. De periode die meetelde diende tevens aaneengesloten te zijn, met uitzondering van de tijd gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een breuk van 6 maanden na de Tweede Wereldoorlog, kon onder bepaalde voorwaarden worden geaccepteerd.

Een tweede verlening voor een aanvullende periode van 10 jaar, werd gedaan in de vorm van een gesp, te dragen op het lint van de eerste AE.

De onderscheiding werd afgeschaft op 1 april 1999 en vervangen door de Volunteer Reserves Service Medal.

Bronnen