Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Air Crew Europe Star

Deze ster werd uitgereikt voor operationele vluchten gedurende een periode van minimaal twee maanden boven Europa vanaf bases in Engeland tussen 3 september 1939 en 4 juni 1944 en was uitsluitend bestemd voor vliegend RAF personeel. Leger personeel dat was toegewezen aan vliegtuigbemanningen, diende minimaal vier maanden (120 dagen) te zijn ingedeeld als vliegtuigbemanning, waarbij voor een periode van minstens 60 dagen operationeel diende te zijn. Gedurende die 60 dagen diende ten minste één vlucht te zijn uitgevoerd boven het betreffende operatiegebied.
De Ster werd altijd uitgereikt aan vliegend personeel dat tijdens missies gewond was geraakt, onafhankelijk van de duur van hun diensttijd. Krijgsgevangenen kregen deze Ster alleen wanneer eerder de 1939-1945 Ster was uitgereikt. Vliegend personeel in maritieme dienst kwam er niet voor in aanmerking en ontsnapte krijgsgevangenen die binnen twee maanden na hun in dienst treden in Engeland terugkeerden ook niet.

De medaille is in de vorm van een zespuntige ster met in het midden het Koninklijk Monogram met daar omheen de inscriptie "The Air Crew Europe Star" en daarboven een kroon. De achterzijde is blanco en de ster wordt naamloos uitgereikt. Veel militairen lieten hun naam, al dan niet met rang graveren op de achterzijde. De ster meet 44 mm hoog en 38 mm breed.

Degenen die in aanmerking kwamen voor de Atlantic Star of de France and Germany Star na de "Air Crew Europe Star", ontvingen een gesp "ATLANTIC" of "FRANCE AND GERMANY" die werd gedragen op het lint van de "Air Crew Europe Star". Slechts één gesp kon worden verkregen. Dit was omdat de Britse uniformrichtlijnen het gelijktijdig dragen van de "Air Crew Europe Star" met de "Atlantic Star" en/of de "France and Germany Star" niet toestonden.

Het lint is 32 mm breed, bleekblauw van kleur met zwarte randen en aan elke zijde een verticale gele streep; blauw en zwart als symbool voor de voortdurende operaties bij dag en nacht, geel als symbool voor de zoeklichten. Op de ribbon bar werd een zilveren rozet gedragen indien een gesp was ontvangen.
Na D-day werd deze ster niet meer uitgereikt.

Addison, William Nathan* 12 augustus 1919
† oktober 1989

Bronnen