TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Military Cross (MC)

Het Military Cross werd op 31 december 1914 ingesteld als erkenning voor het zich op een bepaalde manier in de strijd onderscheiden of verdienstelijk maken tijdens gevechtsacties, die echter niet in aanmerking komt voor het verkrijgen van het Victoria Cross. Het Military Cross kan worden uitgereikt aan officieren van de rang van kapitein of lager en aan onderofficieren. In 1920 werd het criterium voor deze onderscheiding gewijzigd om duidelijk aan te geven dat het Military Cross kon worden toegekend voor het uitvoeren van heldhaftige of verdienstelijke gevechtsacties en dat RAF officieren ook in aanmerking voor deze onderscheiding konden komen, mits deze acties op het land plaatshadden gevonden in plaats van in de lucht. Bij het uitvoeren van vervolgacties die onder dezelfde criteria vallen, zal de genomineerde een gesp ontvangen die op het lint wordt gedragen.

Het zilverkleurig Military Cross heeft op elke arm de afbeelding staan van de Keizerlijke Kroon en in het midden van de onderscheiding staan het Keizerlijk of Koninklijk Monogram van het op dat moment regerend staatshoofd, namelijk GV, GVI of EIIR. De achterkant van de onderscheiding is egaal met alleen de datum van verdienste in de onderste arm gegraveerd. Het bijbehorende witte lint heeft een breedte van 34 mm en een verticale paarse baan in het midden met een breedte van 12 mm. De gesp is van zilver met een kroon in het midden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden voor zover bekend 10.776 MC's uitgereikt aan Britse en Commonwealth militairen. Hierbij zitten 10.271 eerste verleningen, 485 eerste gespen en 20 tweede gespen. Het is onbekend hoeveel er aan buitenlanders zijn uitgereikt, maar dit zijn er voor zover nu bekend meer dan 2000.
Totaal zijn er 3.727 Military Crosses uitgereikt aan Canadezen, waarvan 324 met een eerste gesp en 18 met een tweede gesp.

Bronnen