TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Moulton, Robert Benjamin

Geboortedatum:
21 november 1912 (Brockville/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
5 mei 1943
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Wilnis
Graf: 4.
Dienstnummer:
R/74234
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Robert werd op 21 november 1912 geboren in Brockville Ontario als zoon van Robert Benjamin Moulton en Sophronia Moulton-McNamara uit Brockville. Hij had een jongere broer Thomas A. Moulton, die vier maanden diende in Nederland bij the Cameron Highlanders of Canada. Hij bezocht the Douglas Haig en Victoria Public School, voor grades een tot acht, the Brockville Collegiate Institute voor grades 9 tot 13, en hij bezocht daarna the Brockville Business College. Hij diende als Rifleman van 30 juli 1940 tot 8 oktober 1940 bij the C-Cie of the Brockville Rifles of the Non-Permanent Active Militia of Canada.

Na zijn afstuderen ging hij werken bij the Brockville Phillip's Cable. Hij begon in 1941 met de training voor piloot in Toronto. Hij werd geplaatst in Manitoba, Moncton, New Brunswick Canada en Dalton, in Yorkshire, Engeland.

Niettegenstaande een gebroken been en de mogelijkheid om naar huis terug te keren bleef hij toch in Engeland en hij werd ingedeeld om lesgevende taken te verrichten. Tijdens zijn herstel vroeg hij om weer in actieve dienst geplaatst te worden.

Hij was kantoorbediende een stenograaf en lid van the St. Peter's Anglican Church in Brockville waar hij diende als koorknaap en zong in het kerkkoor. Zijn sporten waren boksen, turnen en roeien en zijn hobby was schieten.
Hij nam op 11 oktober 1940 dienst in Ottawa en hij ging vervolgens op 24 augustus 1941 vanuit Canada overzees naar het VK.

Robert sneuvelde op zaterdag 5 mei 1943 op de leeftijd van 30 jr. t.g.v. een crash bij Wilnis voor of na een aanval op Dortmund in Duitsland. De andere gesneuvelde RCAF-bemanningsleden waren F/Sgt Joseph E.A. Thibaudeau, leeftijd in graf 4 en F/Sgt Joseph White, leeftijd in graf 4. Het andere RCAF-bemannigslid Sgt G.C. Carter overleefde de crash en hij werd daarna krijgsgevangene evenals het ander RAF-bemannigslid F/Sgt H.H. Hoddinott.

Op zijn grafsteen: THERE IS A GREATER LOVE THAN THIS: TO LAY DOWN ONE'S LIFE FOR ONE'S FRIENDS JOHN 15:15

Hij wordt herdacht op the Brockville Collegiate Institute and Vocational School Roll of Honour en ook op the Phillips Electrical Works Limited Second World War Roll of Honour.

Een monument werd onthuld ter ere van de drie gesneuvelde RCAF-piloten op het kerkhof van Wilnis en ook bij de crashsite en ze onthulden ook op 29 april 2019 een naambord van een pad met zijn naam erop in Wilnis.

Hij diende bij the 428 Ghost Squadron Royal Canadian Air Force.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
27 juli 1942
Pilot's Flying Badge
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrant Officer 2nd class (Sergeant-Majoor)
Eenheid:
No. 428 (Ghost) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
28 juli 1946
RCAF Operational Wings

Bronnen