TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chamberlin, William Charles "Bill"

Geboortedatum:
10 februari 1916 (Chicago/Illinois, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
28 juni 1996
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 8. Graf: 5512-C.
Dienstnummer:
0-5929
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Eenheid:
2nd Battalion, 8th Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijk dienstbetoon dienend als Executive Officer van het Second Battalion, Eighth Marines, Second Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Betio, Tarawa atol in de Gilberteilanden tussen 20 en 24 november 1943. Hoewel hij tijdens de landing gewond was geraakt hergroepeerde Major Chamberlin direct de restanten van drie compagniën van zijn eigen bataljon en een andere comagnie van een ondersteunend bataljon in de belangrijkste en gevaarlijkste sector die aan zijn troepen was toegewezen. Persoonlijk de meter-voor-meter voortgang van deze aanvalseenheden leidend, stelde hij zich herhaaldelijk bloot aan intens vijandelijk vuur van granaten en geweren tijdens het wisselen van positie tussen de ene en de andere flank van een 300 meter lange frontlinie en door zijn eigen briljante leiding en moedige optreden inspireerde hij zijn mannen tot enorme inspanningen die resulteerden in de succesvolle voltooïng van een uiterst gevaarlijke missie. Majoor Chamberlin’s uitmuntende tactische vaardigheden en onverwoestbare vechtlust tegenover groot gevaar strekken hem, zijn dappere commando en de Amerikaanse Marine tot hoge eer.

SPOT AWARD, Commander in Chief Pacific Forces: Serial 0647
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Eenheid:
2nd Battalion, 8th Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvorend officier van het Second Battalion, Eighth Marines, SECOND Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de aanval op Saipan in de Marianen op 15 juni 1944. Zijn bataljon had tot taak gekregen een zwaar versterkt doel te veroveren voordat voertuigen, tanks en artillerie aan land gezet konden worden. Major Chamberlin nam het commando over het bataljon op zich toen de bevelvoerend officier kort na de landing gewond raakte en, zich bewust van het belang van de missie van het bataljon, hergroepeerde hij zijn commando onmiddellijk na landing op het strand op ongeveer 700 meter van het aangewezen doel. Terwijl hij van eenheid naar eenheid ging, stond hij bloot aan zwaar vuur van vijandelijke mortieren en artillerie; hij heroriënteerde de aanval en leidde die toen naar het doel. Door zijn uitstekende leiding en knappe inzet van alle eenheden onder zijn bevel zette Major Chamberlin zijn troepen dusdanig in dat het vitale doel de volgende morgen werd veroverd en het strand werd vrijgemaakt voor het aan land zetten van voertuigen. Zijn agressieve vechtlust en zijn dappere plichtsbesef pasten voortdurend binnen de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commanding General, Fleet Marine Force Pacific: Serial 6067
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Eenheid:
2nd Battalion, 8th Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als Executive Officer van het Second Battalion, Eighth Marines, SECOND Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Tinian in de Marianen op 31 juli 1944. Op het toppunt van een vijandelijke aanval ging Major Chamberlin van compagnie naar compagnie om hun inspanningen te coördineren en de mannen van het bataljon aan te moedigen, ondanks intensief vijandelijk vuur. Onder zijn persoonlijke leiding lanceerde het bataljon plaatselijke tegenaanvallen tegen Japanse doorbraken en sloeg de vijand met zware verliezen terug. Zijn moed, leiderschap en plichtsbesef kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commanding General, Fleet Marine Force Pacific: Serial 9468 (Gold star in lieu)
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Gold Star in lieu
Purple Heart

Bronnen

  • Foto 1: NARA photo (provided by Thomas Godwin)
  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Hammel, E. & Lane, J.E., Bloody Tarawa – The 2nd Marine Division, November 20-23, 1943, Zenith Press, St. Paul, USA, 2006
    - WW2 Gyrene .org
    - Tarawa on the web.org
    - Homeofheroes.com