TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Briggs, Bernard Walter

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
The Royal Warwickshire Regiment
Toegekend op:
20 september 1945
Aanbeveling:
In de vroege avond van D-Day (17 september) had Captain Briggs het commando gekregen over een gemengde troepenmacht bestaande uit personeel van het Brigade HQ, Signals, Royal Engineers en Ordnance en tot taak gekregen een belangrijke sector ten oosten van de brug bij Arnhem te behouden. De positie was moeilijk te behouden omdat fruitbomen en struiken de vijand een gedekte naderingsroute verschaften.
Gedurende de volgende twee dagen viel de vijand herhaaldelijk deze positie aan met tanks en infanterie in veel grotere aantallen. Ze werden iedere keer met zware verliezen teruggeslagen. De positie lag voortdurend onder mortiervuur. In de middag van D+2 en de morgen van D+3 werd de situatie nog moeilijker gemaakt doordat de vijand de huizen in brand stak die door Captain Briggs en zijn ploeg werden bezet. Ondanks dat en infiltratie door de vijand behield hij de positie totdat elk huis was afgebrand. Hij trok toen de restanten van zijn ploeg vaardig terug op de positie van A Company en zette met hen de strijd voort.
De vaardige en inspirerende leiding van Captain Briggs vormde een voobeeld voor allen en het was ongetwijfeld voor een groot deel aan zijn inspanningen te danken dat deze zeer belangrijke en moeilijke positie zo lang behouden bleef.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto