TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cranmer-Byng, John Launcelot

Geboortedatum:
18 maart 1919
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 170362.
John Cranmer-Byng studeerde van 1937 tot 1940 geschiedenis aan het King’s College in Cambridge. Na de oorlog was hij van 1946 tot 1948 docent geschiedenis aan het Royal Naval College in Greenwich. Later werd hij hoogleraar geschiedenis in Toronto.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
Royal Army Service Corps
Toegekend op:
9 november 1944
Aanbeveling:
Op 20 september in Arnhem kreeg Captain Cranmer-Byng opdracht met een RASC ploeg onder dekking van de duisternis een sector van de buitenring over te nemen op een punt waar gevaar van vijandelijke infiltratie dreigde in de huizen naast de positie van 4 Parachute Brigade. Deze verplaatsing werd met succes voltooid en de linie bleef, soms naar voren geschoven, vier dagen lang behouden ondanks zware gevechten en herhaaldelijke aanvallen met mortieren, zelf-rijdend geschut en afzonderlijke tanks. Captain Cranmer-Byng voerde voortdurend het bevel over de ploeg en nam vaak deel aan de zwaarste gevechten. Bij een gelegenheid, ondanks een wond aan zijn hand, schoot hij een sluipschutter dood. Bij een andere gelegenheid ging hij met een ploeg mannen en een PIAT op weg en slaagde erin een zelf-rijdend kanon te verdrijven dat de positie van korte afstand aanviel. Vervolgens trok Captain Cranmer-Byng zijn ploeg met succes terug, leidde hen in het donker door de vijandelijke linies en stak veilig de rivier over.
Het was grotendeels te danken aan de inspirerende leiding en de kalmte getoond door Captain Cranmer-Byng dat de RASC sector stand hield onder zeer grote druk, zonder slaap of eten en dat de ploeg zich vervolgens veilig kon trekken toen die daar opdracht voor kreeg.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto